POSTED IN Krig-fred, Russland, USA

Ukraina-krigen var på ingen måte uprovosert.

CIA var godt etablert på den russiske grensen før den startet.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

NRK gjentar til det kjedsommelige at krigen i Ukraina var uprovosert. Denne meldingen forteller det motsatte og også at Russland hadde god grunn til å være bekymret for den CIA-innsatte regjeringen i Ukraina etter statskuppet i 2014.

Når NRK hele tiden gjentar at krigen var «uprovosert» og at det er en «fullskalakrig» fra russisk side kan vi regne med at det er det motsatte som er tilfellet. Ellers hadde de ikke trengt å gjenta disse to mantraene i det uendelige. Vi begynner å bli ganske flinke til å forstå hva NRK egentlig sier og vil.

Knut Lindtner
Redaktør

CIA bygde 12 spionbasar i Ukraina nær grensa til Russland over det siste tiåret

Ein reportasje frå The New York Times kastar meir lys over korleis CIA var involvert i Ukraina sidan 2014-kuppet

av Dave DeCamp

CIA hjelpte til med å bygge 12 hemmelege spionbasar i Ukraina langs grensa til Russland, som ein del av byrået si støtte til ukrainske etterretningstenester som starta i 2014, skreiv The New York Times på sundag.

Reportasjen skildrar ein av dei CIA-bygde basane som ein undergrunnsbunker brukt av ukrainske soldatar til å «spore russiske spionsatellittar og tjuvlytte til samtalar mellom russiske kommandantar».

NY Times-artikkelen kastar nytt lys over CIA sitt engasjement i Ukraina, som spelte ei hovudrolle i framprovoseringa av den russiske invasjonen. Ein offisiell, europeisk tenestemann fortalde avisa at medan Russlands president Vladimir Putin vurderte å invadere Ukraina seint i 2021, fortalde sjefen for ei av Russlands hovudetterretningstenester han at CIA og Storbritannias MI6 kontrollerte Ukraina og gjorde landet om til eit bruhovud for operasjonar mot Moskva.

Artikkelen seier at forholdet mellom CIA og ukrainsk etterretning kan sporast tilbake til 24. februar, 2014, rett etter at Ukrainas dåverande president Viktor Janukovitsj vart styrta i eit USA-støtta kupp. Den dagen ringde Valentyn Nalyvaichenko, sjefen for dei ukrainske etterretningstenestene (SBU), CIA og bad om hjelp til å gjenoppbygge Ukrainas etterretningskapasitet.

CIA gjekk med på å hjelpe til, då dei såg det som ein sjanse til å samle inn meir etterretningsinformasjon om Russland. Det US-amerikanske etterretningsbyrået hjelpte til med å opprette SBUs Femte direktorat, som bestod av unge ukrainarar som var fødde etter at Sovjetunionen kollapsa. Tanken var å lindre CIA si uro over at det ukrainske spionbyrået var fullt av eldre, meir russisk-venlege ukrainarar.

The Washington Post rapporterte først om korleis CIA oppretta Femte direktorat tilbake i oktober 2023. Post-reportasjen seier at CIA hadde brukt titals millionar dollar på å «transformere Ukrainas Sovjet-forma tenester til potente allierte mot Moskva».

CIA har i tillegg støtta Ukrainas militæretterretningsteneste, kjend som GUR. Ettersom GUR hadde lov til å samle etterretningsinfo utanfor Ukrainas grenser, kunne dei brukast av CIA inne i Russland. EinUS-amerikanske ex-etterretningsmann som snakka med Washington Post kalla GUR for «det vesle barnet vårt».

Kyrylo Oleksiyovych Budanov er en ukrainsk militærleder som har fungert som sjef for hoveddirektoratet for etterretning i Ukrainas forsvarsdepartement siden august 2020. (Fra Wikipedia)

NY Times- reportasjen seier CIA starta å trene ukrainske spionar som har operert inne i Russland, rundt om i Europa, på Cuba og andre plassar der russarane er sterkt til stade. CIA hjelpte også til med å opprette ei elite-kommandoavdeling kjend som Unit 2245, som samla inn russiske dronar og anna teknologi for å demontere, analysere og gjenskape dei. Ein av Unit 2245 sine medlemmar var Kyrylo Budanov, som no er sjef for GUR.

Ukrainske etterretningstenester byrja drepe separatist-leiarar i Donbas i 2016, og har fått skulda for mange drap inne i Russland, inkludert bilbomba som tok livet av Darya Dugina, dotter til den russiske filosofen Alexander Dugin. US-amerikanske offisielle tenestemenn insisterer på at CIA ikkje var involverte i drapa, men drapa har uansett ikkje påverka CIA si støtte.

Støtta frå CIA og anna US-amerikansk etterretning har auka signifikant sidan Russland starta sin invasjon den 24. februar, 2022. Det meste av USAs personell vart evakuert frå Ukraina rett før invasjonen, men ei gruppe CIA-offiserar vart att i ein fjerntliggande lokasjon i vest-Ukraina og leverte etterretningsstøtte under dei første vekene av kampane.

Ivan Bakanov, som var sjef for SBU då Russland invaderte, fortalde NY Times at utan CIA «hadde det ikkje vore mogleg for oss å stå imot russarane eller å slå dei.»

Omsett av Monica Sortland

https://news.antiwar.com/2024/02/26/cia-built-12-spy-bases-in-ukraine-near-the-russian-border-over-past-decade/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  29 februar 2024 8:43

  Angrepsorganisasjonen NATO har alltid godteke at USA har særretttar militært. Våpensal, kommando og etterretning er stikkord.

  Det nye etter Nord Stream-sprengjinga er at USA òg styrer energien og energiprisane i vasall-landa, og at vasallane må godta det:

  https://sputnikglobe.com/20240229/explosive-truth-of-us-nord-stream-sabotage-could-destroy-nato-1117047722.html

  Fint om denne saka sprengjer NATO i lufta.

  Svar
 • «CIA bygde 12 spionbasar i Ukraina nær grensa til Russland over det siste tiåret »

  ‘ Fordi russerne tok ikke bort Krim fra ukrainerne, – men amerikanerne. Hvis det ikke hadde kommet til en anneksjon fra russisk side, ville man nå ha bygget en amerikansk eller NATO-base der. Vet du at en slik base bygges i Mikolaj-området i byen Očakov? Ikke la deg overbevise om at amerikanerne synes synd på ukrainere fordi de mistet Krim. Amerikanerne er kun ergerlige fordi russerne kom dem i forkjøpet. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2019/04/02/russerne-tok-ikke-bort-krim-fra-ukrainerne-men-amerikanerne-mener-den-tidligere-ukrainske-parlamentarikeren-elena-bondarenkova/

  ‘ USA, sammen med NATO, har utvidet sitt aktivitetsområde helt fram til Russlands grense. Vesten har vellykket omringet Russland. USA og Vesten fortsetter innsatsen for å inkludere Ukraina og Georgia i sitt imperium. ‘
  midtifleisen.wordpress.com/2019/04/18/ikke-snakk-om-usas-nedgang-snakk-heller-om-hvordan-vi-kan-frigjore-oss/

  Ellers:

  ‘ Snart starter arbeidet med amerikanske infrastrukturinvesteringer på Rygge. 
  Prosjektene er knyttet til mottak av amerikanske kampfly og vil være viktige også for Nato, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.
  I juni 2022 samtykket Stortinget til inngåelse av en tilleggsavtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA. 
  Avtalen legger blant annet til rette for amerikanske investeringer i infrastruktur på OMFORENTE områder. 
  Rygge flystasjon er ett av de fire omforente områdene som ble etablert da avtalen trådte i kraft.
  Etter at byggingen er ferdig, vil infrastrukturen bli norsk eiendom med bruksrett for de amerikanske styrkene.’
  tv2.no/direkte/jpybz/siste-nytt/64007facb2eed16faf04d8ad

  ‘Omforente områder.’ Hei Orwell. 😉

  Svar
 • Northern Light.
  1 mars 2024 19:57

  Forsvarsminister Lloyd Austin: Hvis Ukraina blir beseiret, vil NATO være i krig med Russland.

  Av Tyler Durden.
  Dette er den viktigste, farligste og mest avslørende uttalelsen fra en forsvarsminister i Vesten på lenge. Det demonstrerer også hvor prekært det haster for Biden-administrasjonen, og den enorme innsatsen som legges i det amerikanske valget i november. Verden står virkelig på stupet av et atommareritt, med følgende ferske påstand fra Bidens forsvarsminister Lloyd Austin, som sa til kongressen torsdag: «Hvis Ukraina faller, tror jeg virkelig at NATO vil være i kamp med Russland», uttalte Austin.

  Dette kom samme dag som Russlands president Vladimir Putin advarte om at ting lett kunne gå mot en atomkrig hvis NATO sender tropper til Ukraina. I følge den fullstendige konteksten av Pentagon-sjefens uttalelser, understreket han at mer Washington-finansiering er avgjørende for Ukraina, for å forhindre en situasjon der «ett land kan trekke sine naboers grenser på nytt, og illegitimt ta over deres suverene territorium».

  «Vi vet at hvis Putin lykkes her, vil han ikke stoppe. Han vil fortsette med mer aggressive handlinger i regionen. Og andre ledere rundt om i verden, andre autokrater rundt om i verden vil se på dette, og vil bli oppmuntret av det faktum at dette skjedde, og vi ikke klarte å støtte et demokrati», la han til.

  «Hvis du er en baltisk stat, er du virkelig bekymret for om du er neste. De kjenner Putin, de vet hva han er i stand til. Og ærlig talt, hvis Ukraina faller, tror jeg virkelig at NATO vil være i en kamp med Russland «, sa Austin. Det som er enda mer alarmerende med denne uttalelsen, er at alle nå vet at Ukrainas styrker er på retrett akkurat i dette øyeblikk, spesielt etter den russiske erobringen av byen Avdiivka og landsbyene rundt.

  Bloomberg ga torsdag ut en rapport som forutsier total kollaps av de ukrainske frontlinjene innen sommeren, overskriften antyder at Ukraina ser risikoen for at Russland bryter gjennom forsvaret innen sommeren: «Ukrainske tjenestemenn er bekymret for at russiske fremskritt kan få betydelig fart innen sommeren, med mindre deres allierte kan øke tilgangen på ammunisjon, ifølge en person som er kjent med analysene deres», heter det i rapporten.

  Mer fra Bloomberg: «Interne vurderinger av situasjonen på slagmarken fra Kiev blir stadig mer dystre ettersom ukrainske styrker sliter med å holde unna russiske angrep, og mens de rasjonerer antall granater de kan skyte. Øverstkommanderende Oleksandr Syrskyi sa torsdag, at feil fra frontlinjesjefer hadde forsterket problemene Ukrainas forsvar står overfor rundt Avdiivka, som ble tatt av av russiske styrker denne måneden. Syrskyi sa at han hadde sendt inn flere tropper og ammunisjon for å styrke ukrainske posisjoner».

  Så fortellingen og en sen innrømmelse av hovedstrømpresse-medier, er at Ukrainas militære er bare måneder unna et klart nederlag, og den øverste amerikanske forsvarssjefen sa nettopp at NATO vil gå til krig med Russland «hvis Ukraina faller». Konflikten har nådd et forferdelig og farlig uforutsigbart øyeblikk, og det er klart at de allerede små sjansene for å starte seriøse fredsforhandlinger for å få slutt på krigen, forsvinner raskt.

  Fra ZeroHedge, publisert 1 mars 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel:Pentagon Chief: If Ukraine Is Defeated, NATO Will Be At War With Russia.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nasjonal selvstendighet er oppgitt over hele Skandinavia.

Bare tre ting kan godtas: Nato, Nato og Nato.

Forrige innlegg

USA-borger på Krim:

Russland er et sivilisert land, USA er en banan-republikk!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.