POSTED IN Krig-fred, Russland, Ukraina

Ukraina har store militære problemer.

Ny russisk front åpnet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Vi publiserer denne korte vurderingen til Bernard ( Moon of Alabama).

Det skjer dramatiske ting på frontlinjen i Ukraina nå. Slik flere andre, med tilgang til bredere informasjon vurderer dette, bryter nå Russland gjennom de sterkt befestete forsvarslinjene til Ukraina vest for Donetsk akkurat i disse dager, men også på minst to andre steder langs den lange frontlinjen.

I tillegg legges nå militært press på den russisk-ukrainske grensen nord for Kharkiv. Zelenskys periode som president er over den 20 mai i og med at ikke nyvalg er gjort. Russland har dermed ingen å innlede eventuelle fredsforhandlinger med. Hele situasjonen begynner å bli ganske kaotisk og med et gradvis økende russisk militært press langs hele frontlinjen risikerer en full oppløsning og uorden på ukrainsk side i tiden som kommer.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina SitRep: «Tilstanden» på den nordlige grensen til Russland.

I dagens Daily Report bekreftet det russiske forsvarsdepartementet ukrainske rapporter om at det hadde satt i gang et angrep fra Russland inn i Kharkiv-området i det nordøstlige Ukraina:


Som et resultat av offensive operasjoner har russiske enheter frigjort Borisovka, Ogurtsovo, Pletenevka, Pylnaya og Strelechya (Kharkov-regionen) Russiske tropper har beseiret tropper og utstyr fra den 23. og 43. mekaniserte brigaden og den120. og 125. brigaden til Ukrainans væpnete styrker og den 15. statlige grenseovervåkningsstyrken nær Volchansk, Vesyoloye, Glubokoye, Neskuchnoye og Krasnoye (Kharkov-regionen).

Fiendens tap var opptil 170 tropper, tre pansrede kampvogner og fire motorkjøretøyer.

Hvis tallene i Daily Report er omtrent riktige, inkluderte de ukrainske tapene i går 1620 døde og/eller hardt sårede, 21 beltevogner og stridsvogner, 30 lastebiler, 47(!) artilleri av forskjellige typer, 4 dyre luftvernsystemer og 6 stk. feltammunisjonslagre. 35 ukrainske soldater ble tatt til fange.

Disse tapene er omtrent det dobbelte av det vanlige antallet.

Åpningen av en ny front mot Kharkiv-regionen kan ha ett eller flere av tre formål.

 • Å omringe og til slutt ta Kharkiv by, den nest største i Ukraina.
 • Å opprette en buffersone langs grensen for å forhindre ukrainske angrep på russisk grunn.
 • For å avlede ukrainske reserver og hindre dem i å bli med i den intensivere kampen i Donbas-regionen.

Til 1: Kharkiv har mer enn en million innbyggere. Å omringe og til slutt ta den ville kreve en styrke på mer enn 100 000 soldater. Det er ingen observasjoner eller rapporter om russiske styrker av den størrelsen i nærheten av dette i området.

Til 2: Det er mye som taler for denne hensikten. Den 18. mars, etter flere angrep fra Ukraina mot Belgorod, hadde president Putin kunngjort at en buffersone til slutt ville være nødvendig:

«Vi vil på et tidspunkt, når vi anser det som nødvendig, bli tvunget til å opprette en viss «sanitær sone» på territoriene kontrollert av den (ukrainske regjeringen), sa Putin sent søndag.
Denne «sikkerhetssonen», sa Putin, «ville være ganske vanskelig å trenge gjennom ved å bruke de utenlandskproduserte angrepsmidlene til fiendens disposisjon.»

Til 3: Å avlede fiendtlige styrker fra hovedaksen er alltid en fordel når intense kamper pågår. I dette har operasjonen mot Kharkiv allerede vært vellykket. Ukrainerne har beordret sine reserver å flytte inn i Kharkiv-regionen. I gårsdagens kveldstale sa den ukrainske presidenten Zelenski:

«Vi legger til flere tropper til Kharkiv-frontene. Både langs vår statsgrense og langs hele frontlinjen vil vi alltid ødelegge inntrengerne for å forstyrre russiske offensive intensjoner.»


Kharkiv-offensiven ser derfor ut til å skape en buffersone, kanskje 6 miles / 10 kilometer dyp, på ukrainsk land langs den nordlige grensen til Russland. At den avleder ukrainske styrker fra andre steder og posisjonerer dem i stort sett åpent land for deres eventuelle ødeleggelse er bare en velkommen bieffekt.

Det er min forståelse at enhver ytterligere frigjøring av store byer i Ukraina vil måtte vente til flertallet av de ukrainske styrkene er fullstendig ødelagt eller beseiret og ute av stand til å motstå ytterligere angrep.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  13 mai 2024 8:44

  Kiev-styret set ned utskrivings-alderen frå 27 til 25 år. To årskull til skal drepast eller skamfarast.

  8. mai vedtok den ukrainske nasjonalforsamlinga at fengsla drapsmenn skal setjast fri for å vera med i krigen. Vilkåret var at du berre hadde drepe eitt menneske. Hadde du drepe to eller fleire, var du ikkje kvalifisert for krigen, der poenget er å drepa så mange du kan.

  Føremålet med denne absurde regelen er sjølvsagt å gi krigen eit skin av orden og legitimitet, som krigen ikkje fortener.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Caitline Johnstone:

Motstanden mot Gazablodbadet er ikke uttrykk for noe heroisk.

Forrige innlegg

Piskinga av Rødt

Hvem er terrorister og krigsforbrytere?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.