POSTED IN Endring av politikken, Olje-Energi

Tyskland vil ut av North Stream 2 – klemma fra USA:

Vil betale $1,2 milliarder for gassterminal til USA-gass.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mange tror at North Stream 2 er i boks, men det er den ikke. Det er sterke krefter ikke minst i USA som vil stoppe rør-ledningen for enhver pris. Og det er først og fremst av politiske grunner, ikke økonomiske. På sikt er rørledningen en katastrofe fra USAs perspektiv. Den vil knytte Tyskland og Russland sammen i et skjebnefellesskap som vi ikke har sett før i Europa.

Hele USAs omringnings-politikk og sanksjonspolitikk overfor Russland vil falle sammen hvis EUs sterkeste makt inngår et strategisk økonomisk partnerskap med Russland. Det vil måtte få politiske konsekvenser – store politiske konsekvenser.

Jeg mener derfor at USAs president har helt rett i hans kritikk av Tyskland i denne saken. Men for Europa åpner det seg en ny tid med muligheten for avspenning og mindre konfrontasjoner med North Stream 2 på plass. North Stream 2 er etter min mening et europeisk fredsprosjekt.

Den tyske ledelsen er naturligvis i klemme. Ser vi bort fra økonomi dreier dette seg i stor grad om tysk selvbestemmelse, altså om landet skal fortsatt være underlagt USA eller fremstå som en mer selvstendig nasjon. Det er et fundamentalt og prinsipielt spørsmål for landet, men det fremheves i liten grad så langt. 

Selv-pisking er en gamme botsøvelse. Den skal drive ut ugudelige tanker og annen styggedom av kroppen. Den er en av flere åndelige øvelser ifølge tilhengere av den.

I artikkelen under prøver den tyske ledelsen å vri seg unna ved noen botsøvelser. De vil betale avlat til USA, men dette tilbudet endrer ikke retningen på det som skjer og det skjønner naturligvis ledelsen i USA.

Det går enten mot full skjæring mellom USA-Tyskland eller tysk underkastelse. Politisk smertelig blir det uansett, men litt forskjellig alt etter hva den tyske ledelsen gjør.

Våre medier omtaler omtrent ikke saken og det forteller hvor betent den er. For her er det en fundamental konflikt mellom EUs interesser og Nato-interesser. Norge vil ha både i pose og sekk (ja til EU og Nato), men det får de ikke lenger.

Den norske ledelsen rir to hester så lenge det går.

Knut Lindtner

Tyskland tilbød USA 1,2 milliarder dollar for å redde Nord Stream 2.

Av Tsvetana Paraskova.

Tyskland prøvde å overtale De Forente Stater fra å følge opp sine trusler om å innføre enda flere sanksjoner mot den russiske gassrørledningen Nord Stream 2. 

De fortalte USA at de ville støtte konstruksjonen av to terminaler for flytende gass (LNG) med 1,2 milliarder dollar. Dette rapporterte den tyske ukeavisen Die Zeit på onsdag.

Ifølge Die Zeits undersøkelser har den tyske visekansleren og finansministeren Olaf Scholz skrevet et brev til USAs finansminister Steven Mnuchin tidlig i august og lovet en massiv økning i offentlig støtte for å bygge LNG-terminaler. I tillegg vil 1 milliard stå til USAs disposisjon dersom De Forente Stater tillater at Nord Stream 2 kan fullføres uhindret.

Tyskland, som er endepunktet for Nord Stream 2, har sett på de økonomiske fordelene ved prosjektet, mens USA, inkludert president Donald Trump, har truet med sanksjoner mot prosjektet, og til og med mot Tyskland fordi de støtter prosjektet.

USA, flere europeiske land, inkludert de baltiske statene og Polen, og også EU, har uttrykt bekymringer over at Russland vil bruke gass-salget og sitt gassmonopol Gazprom som et politisk verktøy.

USA ser Nord Stream 2 som en videre underminering av Europas energi-sikkerhet ved å gi Gazprom nok en rørledning for å sende naturgass til det europeiske markedet. 

I juli advarte USA selskaper som hjelper Russland med Nord Stream 2 at de burde «komme seg ut nå», eller få se konsekvensene etter hvert som Trump-administrasjonen trapper opp forsøkene på å stanse konstruksjonen av denne kontroversielle russisk-ledete rørledningen i Europa.

I de siste ukene har den tyske kansleren Angela Merkel kommet under press fra noen av sine koalisjons-partnere om å droppe den tyske støtten til Nord Stream 2. Dette skjer etter forgiftningen av den russiske opposisjonelle lederen og Putin-kritikeren Alexej Navalny som nå blir behandlet på et tysk sykehus.

Ifølge eksperter som har snakket met CNBC tidligere denne uken er det usannsynlig at Tyskland vil  trekke seg fra Nord Stream 2-prosjektet. Iallfall ikke foreløpig.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: 青 晨

https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Germany-Offered-US-12B-To-Save-Nord-Stream-2.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «…fortalte USA at de ville støtte konstruksjonen av to terminaler for flytende gass (LNG)»

  Selv med en gassrørledning fra Russland kan jo den nasjonen som vil kjøpe flytende gass fra USA. Konkurranse er ofte viktig.
  Selv om USA setter i gang økonomiske handelsblokkeringer mot Russland ( eller andre land, som Syria og Iran ) kan jo den nasjonen som vil ( f.eks. Norge) la være å følge disse sanksjonene.

  Det er vel ikke en mafia som styrer verden?
  Vi VIL vel ikke at en mafia styrer verden; – har vi ikke frie nasjoner?

  Svar
 • Samtidig legger EU-kommisjonen fram sine planer for grønn omstilling. Innen 2030 ønsker EU å redusere sin import av gass med kanskje så mye som 19%. Og hvilke gassleverandører vil da bli rammet? Det er mulig at denne saken ang kutt i EUs gassimport er et mottrekk mot USA og altså har sammenheng med saken om North Stream 2 og eksport av naturgass fra USA til Europa.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ontario i Canada:

Grønn politikk kollapser.

Forrige innlegg

Dag 10 i rettssaken mot Assange:

Det er mediene på tiltalebenken, men hvor er de?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.