POSTED IN Ukraina

Hvor kan våpnene havne?

Tyskland usikre på hvor deres Ukraina-våpen ble av.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Nedenstående innlegg og medfølgende illustrasjon nedenfor er inspirert fra «Russia Today», 14.1.2024.

Berlin gjennomførte ingen inspeksjoner på destinasjonen for sine enorme våpenleveranser til Kiev i fjor, sier rapporten som nylig er laget.

Den tyske regjeringen sjekket bare to ganger hvor våpnene de hadde sendt til utlandet i 2023 gikk, rapporterte Der Spiegel fredag, med henvisning til tjenestemenn. I mellomtiden ble Berlins massive militærbistand til Kiev også etterlatt uten tilsyn, med tyske politikere som stolte på forsikringer fra ukrainske embetsrepresentanter.

Økonomidepartementet besørget informasjonen som svar på en forespørsel fra Bundestag-medlemmet Sevim Dagdelen, som nå er medlem av det nylig dannede partiet BSW, grunnlagt av parlamentsmedlemmet Sahra Wagenknecht. Sistnevnte, ofte beskrevet som ‘Ikonet for tysk venstre’, har vært en uttalt kritiker av våpenleveranser til Kiev.

Med henvisning til svaret bemerket Der Spiegel at Berlin hadde sjekket hvor håndvåpen sendt til Taiwan befant seg i januar 2023, og i juni gjennomførte de en lignende inspeksjon på Kapp Verde. Tyske tjenestemenn insisterte på at begge inspeksjonene på stedet som skulle sørge for at våpnene ikke forlot sluttdestinasjonen, gikk greit.

Når det gjelder den massive forpliktelsen til å finansiere det ukrainske militæret, har det imidlertid vært «ingen kontroller» overhodet, rapporterte Der Spiegel, som siterte departementet.

Det rapporteres at tyske embetsrepresentanter uttalte at Kiev hadde forsikret dem om at alle tyske våpen ville forbli i landet, og la til at «eventuelle verifikasjonstiltak må under ingen omstendigheter svekke Ukrainas effektive forsvar mot pågående russisk aggresjon». Ukraina mottok 17 milliarder euro (18,7 milliarder dollar) i militærhjelp fra Tyskland mellom januar 2022 og oktober 2023, ifølge Kiel Institute for the World Economy.

I mellomtiden godkjente den tyske regjeringen nesten € 12 milliarder ($ 13 milliarder) i våpeneksport i 2023, og satte ny rekord.

I en kommentar til tjenestemennenes svar kalte Dagdelen inspeksjonene en «latterkule». Hun antydet at den tyske regjeringen var mye mer ivrig etter å sjekke våpen som går til Kapp Verde enn til Saudi-Arabia – som hun kalte et «diktatur» – eller De forente arabiske emirater. – Gitt korrupsjonen i Ukraina, må kontrollene også være der, la parlamentsmedlemmet til.

Russland, som gjentatte ganger har fordømt vestlige våpenleveranser til Ukraina, har også advart om at disse våpnene kan havne på det svarte markedet og nå kriminelle og terrorister rundt om i verden.

I mellomtiden, i slutten av desember, innrømmet Ukrainas innenriksminister Igor Klimenko at Kiev ikke vet nøyaktig hvor mange våpen som er i hendene på innbyggerne. Han bemerket at anslagene varierer fra en til to millioner og er hovedsakelig basert på data fra Ukrainas internasjonale partnere og statistikk samlet inn i andre konfliktridde land.


Ikke bare USA som er uten kontroll over bidrag til Ukraina (jfr. mitt Facebook-innlegg «PENTAGONS VAKTBIKKJE: USA SPORET IKKE ALLE VÅPEN SENDT TIL UKRAINA», 12.1.2024 – se «Terje på facebook», https://www.terje-sorensen.no/terjepåfacebook.slideshow.pdf – side 910. Heller ikke Tyskland holder orden på sine bidrag. Er det noen land i vest som har kontroll på sine bidrag til Ukraina?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 januar 2024 8:50

  Med slike straumar av prima våpen vert det gode tider for kjeltringar av alle kaliber i mange land. Takk til Terje Sørensen!

  Krigsdagbok del 92 av Lars Birkelund på Steigan.no i dag er like god som vanleg.

  Svar
 • Leser at Zelenski har bedt Sveits om å arrangere fredsforhandlinger med Russland. Han vil at Kina skal være med. Men ikke Putin! Han kaller det fredsforhandling-når det egentlig er overgivelse. Ukraina har brutt sammen. Godt hjulpet av Natolandene og Bidens USA.

  Svar
 • Hørte at et automatvåpen Israel beslagla i Gaza kom fra en amerikansk forsendelse til Ukraina, identifisert med serienummer.

  Svar
 • wasan Totland
  17 januar 2024 19:58

  Ser skjelden på nrk men fikk med meg noe av debatten 16.01.2024. Det gjaldt ukrainsk innvandring og en del av det dette handlet om var om hvor mye penger de får og hvem som kommer? Jeg er ingen teknisk begavelse så jeg kan ikke ta ut et klipp der vi ser at Forfang lyver om hvilken kontroll de har over hvem som kommer hit. Se på kroppspråket og se justisministerens reaksjon. Han lyver og hun vet at han lyver. De forfekter at de vet hvor i ukraina 82 000 mennesker kommer fra når de knapt stiller dem noe spørsmål? Hvilke ressurser skulle det isåfall kreve? Synd det ikke ble stilt oppfølgingspørsmål her. Se etter 15 minutter.
  https://tv.nrk.no/serie/debatten/202401/NNFA51011624/avspiller

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Hamas er unnskyldningen, folkemord er virkemidlet.

Etnisk rensing er målet.

Previous Post

X-CIA Larry Johnson:

Ukraina drepte Gonzalo Lira.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.