POSTED IN Klima

Tyskland:

Faller tysk solkraftindustri sammen?

0
Print Friendly, PDF & Email

Subsidietaket på 52 installerte gigawatt nås til sommeren

Tysk solkraftindustri kan implodere

Av Jan Herdal


Tysk solkraftindustri er i likhet med vindkraftindustrien i dyp krise, og kan implodere i løpet av sommeren, skriver Euractiv. Årsaken er at den fortsatt er alt annet enn konkurransedyktig. Den er avhengig av store subsidier for å overleve.


_________________________________________________________
Innlegget er hentet fra oljekrisa.no
_________________________________________________________

Da dagens subsidieordning ble innført, ble det satt et tak på 52 gigawatt installert kapasitet. Tanken var at med et slikt omfang, burde industrien være godt etablert og i stand til å stå på egne bein. Det viser seg å være alt annet enn tilfellet.

Installert kapasitet er nå vel 50 gigawatt, og taket antas nådd i løpet av sommeren. Hvis det ikke fjernes vil mindre solkraftverk, som utgjør de fleste installasjonene i dag, stå helt uten subsidier.

Nå lobber industrien desperat for at taket oppheves. Ifølge BSW, industriforeningen for tysk solkraft, er forretningsforventingene blant medlemsbedriftene halvert i løpet av tre måneder, og det skal være uten «hjelp» av koronaviruset.

– Vi har aldri før opplevd et slikt tap av forventninger på så kort tid. Stadig flere bedrifter frykter for sin eksistens, sier lederen for BSW, Carsten König.

Det litt underlige er at det egentlig er bred politisk enighet om å oppheve taket, og utkast til lovtekst er allerede skrevet. Men tysk håndtering av «alternativ» energi er litt av en jungel.

Det som har satt en foreløpig stopper for lovgivningen, er krangelen i regjeringen om avstanden fra vindkraftturbiner til bebyggelsen. CDU vil at den skal være minst 1000 meter, for å stoppe flommen av sivile søksmål som i dag lammer vindkraftutbyggingen i Tyskland. SPD er imot dette.

En sterk fraksjon i Merkels parti CDU vil ha 1000 meter, før de opphever taket for solkraft.

De grønne mener en slik avstand uansett vil ta livet av vindkraftindustrien. Dessuten begynner stadig flere vindkraftverk å nærme seg 20-årsgrensa da deres subsidier faller bort. Og de nødvendige kraftlinjene for å ta unna toppene i den ustabile vindenergien mangler fortsatt.

Det mest sannsynlige er at taket på solkraftsubsidiene oppheves.

Men kan denne energien virkelig kalles grønn, bærekraftig, fornybar og lønnsom?

Forsidebilde: Zbynek Burival

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW):

Mister nå troverdighet. Fikser rapporter for å tilpasse dem Nato-behov.

Forrige innlegg

Medier og gaver:

Det er en dum hund som biter hånden som forer den.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.