POSTED IN Media, Tyskland

Tyske myndigheter med åndenød

Satire fører til panikk hos tyske medier og myndigheter

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Thomas Röper

En satirisk video går viralt og fører til absurde reaksjoner i tyske hovedstrømsmedier.

Også jeg har på min Telegram-kanal lagt ut videoen, hvor en tysk familie får tømt leiligheten sin for Ukraina. Videoen er morsom, helt klart satirisk og – som så ofte er tilfellet med satire – absolutt treffende. Den tyske statskanalen ZDF og til og med den innenlandske hemmelige etterretningstjenesten (også kalt Det føderale kontoret for forfatningens beskyttelse – Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV)) er bekymret – på grunn av satiren.

Flere tyske medier (t-online, Focus, Tagesspiegel, etc.) har kommentert videoen i egne artikler. Da til og med den innenlandske etterretningstjenesten har funnet det nødvendig å kommentere den satiriske videoen, vil jeg her sitere noen utdrag fra artikkelen til den statlige kanalen ZDF med overskriften “Propagandavideo går viralt – hva ligger bak “Heil Zelenskyj”-klippet?”. ZDF sammenfatter videoens innhold slik:

“I en idyllisk vinlandsby i Pfalz ringer det tyske forsvaret på døren til et lite hus hvor en familie sitter foran fjernsynet. En kvinnelig leder og flere soldater tømmer familiens stue på oppdrag av forbundsregjeringen. De får opplyst at alle eiendelene deres er “hjelp for herr Zelenskyj”. Den kvinnelige lederen henger opp et bilde av den ukrainske presidenten på veggen og hilser: “Heil Zelenskyj!”

Så kommer det som tilsynelatende bekymrer ZDF og etterretningstjenesten:

“På slutten av videoen blir følgende tekst presentert: “Er huset ditt med i NATO? Godta NATO i huset ditt.” Dette ledsages av denne informasjonen: Siden begynnelsen av 2022 har mer enn 22 milliarder euro strømmet “fra det tyske statsbudsjettet til Ukraina”. Budskap: Forbundsregjeringen tar fra befolkningen alt, bare for å hjelpe Ukraina.”

Da må man jo stille spørsmålet om dette virkelig stemmer. ZDF kommenterer det slik:

“Faktisk publiserte den tyske regjeringen den 11. juli en rapport om bistanden til Ukraina: Der blir det over 26 sider utførlig redegjort for hvor mye penger de enkelte departementene har skaffet til veie. Det er riktig at det totale beløpet der blir angitt til å være 22 milliarder euro. Men faktisk er det bare er en del av disse pengene som, slik det hevdes i videoen, er blitt sendt til Ukraina. Størstedelen av beløpet, vel 14 milliarder euro, har isteden blitt satt av til “Hjelpetiltak for Ukraina i Tyskland”. Det er for eksempel økonomisk støtte til delstater og kommuner for å ta imot flyktninger. Språkkurs og psykologiske støttetjenester er også inkludert, samt stipend for ukrainske akademikere i Tyskland. Så av de 22 milliardene som brukes på bistand til Ukraina, blir den største delen værende i Tyskland.”

Video fra Youtube, den originale kilden lot seg ikke bygge inn, men finnes i originalartikkelen, link nederst.

Ukrainske flyktninger koster én milliard per måned

En del av pengene blir altså værende i Tyskland. Det er jo betryggende, ikke sant? Problemet er bare at det ikke har noen ting å si, for det er skattebetalernes penger som har blitt brukt. Om de har blitt sendt til Ukraina, eller om de har blitt brukt til forpleining av ukrainske flyktninger, er likegyldig, – for pengene er borte. Og dette er ikke enden på visa.

Men hjertelig takk til ZDF for at vi nå vet hvor mye de ukrainske flyktningene så langt har kostet de tyske skattebetalerne: 14 milliarder på 14 måneder, altså én milliard euro per måned. Og slik vil det være i lang tid framover, disse kostnadene påløper kontinuerlig.

Setter denne videoen her, hvor en familie blir fratatt alt for å hjelpe Ukraina og ukrainske flyktninger, tingene på spissen? Selvsagt, det er jo satire. Men satire har som regel en kjerne av sannhet i seg. Og denne sannhetens kjerne er: 22.000.000.000 euro har forsvunnet, det er 278 euro per tysker, medregnet alt fra babyer til oldinger. Hvis din familie for eksempel er på tre personer, har denne “fornøyelsen” i løpet av 14 måneder kostet familien din 834 euro – det er ikke småpenger.

Satire er en sak for den innenlandske sikkerhetstjenesten

Da Stasi i sin tid tok affære overfor satirikere i DDR fordi satiren gjorde systemets representanter nervøse, reagerte vesttyske politikere og medier skarpt på dette: Hvordan kan staten slå ned på satire? Det er uhørt!!!

Men i dag skriver ZDF:

“Den innenlandske sikkerhetstjenesten kjenner til videoen – dette “er et eksempel på den stadig pågående aktiviteten til prorussiske desinformasjonsaktører,” er svaret på henvendelsen fra ZDFheute. Man prøver stadig “å hisse befolkningen her i landet opp imot forbundsregjeringen og til å være imot å støtte Ukraina i dette landets forsvar mot den russiske aggressoren” skriver byrået.

Dette stemmer nesten ordrett overens med de forklaringene som Stasi gav på hvorfor man tok affære overfor kritiske satirikere i DDR. Den gang handlet det om “kapitalistiske desinformasjonskampanjers stadig pågående innsats” mot DDR. Der Verfassungsschutz er de innenlandske hemmelige tjenestene i Forbundsrepublikken, mens Stasi var de innenlandske hemmelige tjenestene i DDR. Ellers kommer jo tyske medier ofte i dokumentarer (med rette) med kraftig kritikk av en annen tysk innenlandsk hemmelig tjeneste, Gestapo, for å ha gått til aksjon mot satirikere.

Men da kan man jo lure på hva det betyr når den innenlandske etterretningstjenesten i dag faktisk følger nøye med på satire fordi satiren forsøker å “hisse befolkningen her i landet opp imot regjeringen”? Har “systemet” etter hvert blitt så redd at det frykter humor…?


Fra Anti-Spiegel, publisert 29. juli 2023.
Oversatt fra tysk av Rune G. Linker og video i originalartikkelen.
Originalartikkel: Die Panik deutscher Medien und Behörden vor Satire

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • .Jan Zörlie
  1 august 2023 11:36

  Först,det kommer aldri til å bli demokrati så lenge vi beholder vårt ökonomiske system som jo er er et gigantisk pyramidespill.Denne artikkelen er jo et eksempel på det.Man flytter penger fra bunn til topp kontinuerlig.Så selvfölgelig,eliten,s vaktbikkjer fölger nöye med på at ikke de utnyttede får griller i hodet og tror de kan få slippe unna sin rolle som evig innskyter i det finansielle systemet.
  Hvert 15nde til 20nde år får vi en finanskrise,ingen genier innen den ökonomiske politikken har kommet på at det skyldes noe mystisk som heter renter.Det er egentlig alt man trenger å vite,hvordan skapes penger og evig tilvekst,men når favoritt tidsfordrivet til de fleste er kamelspising,da tar det tid å opplyse.
  Den gode nyheten nå er at pengesystemet har nådd sitt PEAK,over 50 prosent av nyskapte penger går til å betale gamle lån og rentekrav og dette bare öker,det går fortere og fortere.
  Så,så underlig det enn höres,hver gang du hörer om nye penger som skapes for f.eks å stötte krig og aldri fred,det er gode nyheter,det finansielle systemet faller sammen,og denne gangen kan de ikke reise seg fra asken,det har putin,xi og noen andre sörget for.

  Svar
 • Satire og humor er og har alltid vært «elitens» store skrekk, de takler ikke at «sammensuriet» flirer og ler av dem når de viser seg.
  Tenk på den nakne keiser (ikke Lanistan-Jaymond) som bare forsvant etter at guttungen hadde sagt han var uten klær, og skapte latter omkring tåpelighetene. Vi kan flire og le av den feite dundra Arne-Erna og kalle henne kakemonster osv, Judas Gahl Røre, denne lille Pinnochio som enda ikke har greid å riste av seg skyggen til landsMORDER, Dr. Død Gro Har Lem Brunlandet. Til slutt vil det bli for mye for dem hvis «sammensuriet» begynner å flire hver gang de viser seg, og de vil forsvinne ut av bildet. Jeg vet at det står mange i kø for å overta, men en plass må vi begynne, og dette er fredelige aksjoner som ingen kan arresteres for engang.

  Svar
 • Kjell Aasen
  1 august 2023 16:06

  I gamle dager – ca 55 mot 75? Hadde NRK på morgenkvisten til ettertanke – kalt Morgen kåseriet. Skrevet og lest av forfatterne respektive. Mye god ironi her. Dette var krigsgenerasjonen på pensjon.

  Svar
 • Jon Øyvind sunde
  1 august 2023 18:27

  Komikere/satirikere i Norge er helt på linje med staten og de store mediehus, finnes det noen av dem som har sagt et eneste ord som ikke er papegøye ord fra staten sin offisielle forklaring på klima ..covid ..Ukraina ..nei de mener alle det samme ..

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  1 august 2023 19:04

  Store delar av Ukraina er no blitt trygt, seier norske samfunnsstøtter i Dagsnytt 18 i dag. Dette er verkeleg godt nytt for sivile ukrainarar og norske investorar. Brått vart den russiske krigføringa eksemplarisk når det gjeld å skåna sivile og halda kamphandlingane på slagmarka.

  Ifylgje konsernsjef Arne Mjøs i Itera, må norske investorar kjenna si gjestingstid og vera aktive i Ukraina.

  I tillegg til Noreg er det særleg USA, Storbritannia, Tyskland og Danmark som er på ballen. Det er klart landa skal ha noko att for krigsinnsatsen.

  Er Dagsnytt 18 òg blitt eit satireprogram? Utan at programleiaren skjønar det?

  Svar
 • wasan Totland
  2 august 2023 0:41

  Orban er vel den eneste av vestlige ledere som har skjønt hva som skjer, Her foklarer han hvordan USA kan trykke opp enorme pengesummer til krigen fordi dollaren er en verdensirkulerende valuta. Dermed skapes det ikke samme inflaterende effekt som når dumme Europeiske politikere prøver på det samme. Det hele utarmer Europa og det er det USA egentlig vil. Snart skal du se at krigen eskalerer med mere dronebruk. USA vil annektere de nordlige delene av landet vårt fullt og helt under et eller annet påskudd. Så får vi sende masse penger til tyskerne for å lage stridsvogner som definitivt har hatt sin siste epoke på jorden og tas nå lett ut med billige droner. Det neste blir vel at Norge kjøper fadesen Patriot for å være enda mere patriotiske den veien også slik svenskene gjorde?
  https://nyheter.swebbtv.se/orban-ukraina-ar-slut-overlever-pa-vasterlandska-pengar/

  Svar
 • Eilev Groven Myhren
  2 august 2023 8:19

  Under Jaruzelski-styret i Polen dukka det opp mykje satire av dette slaget. Ved eitt høve var det nokon som lanserte kampanjen «Stem ja to gonger», for å kunne skryte på seg to hundre prosents oppslutning i ein polsk by. Dette med «huset med i NATO» minner om denne typen polske sprell.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Enda skjevere fordeling nå!

Verdens rikeste økte deres samlede formue med 852 milliarder dollar i 2023.

Forrige innlegg

Det er en illusjon: ‘mediemangfold’

Vi skal alle bli kondisjonert til å tro på Budskapet fra medier som har de samme eierne

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.