Selv om meningsmålinger er som skrift i sand, stemningen kan skifte på et øyeblikk, forteller denne om hvordan stemningen er i Tyskland nå. Og den forteller dessuten to ting til.
For det første at det som har ført til denne holdningen er resultat av en langvarig utvikling. Det er ikke uttrykk for et plutselig stemningsskifte i befolkningen. Og det er ikke rart, for situasjonen har vært svært spesiell ganske lenge. Det er tross alt 75 år siden andre verdenskrig ble avsluttet og okkupasjonen av Tyskland skulle vært avsluttet for lengst.
Men Tyskland har klart å snu nederlaget til seier. I og med at de har sluppet dyre krigsutgifter har de i større grad kunne satse på å utvikle økonomien «beskyttet og betalt» av USA-tropper. Det går nå mot slutten. Jeg er redd det vil føre til en ny militarisering av landet, men uten fiender. Et gedigent paradoks slik det er med stort sett alle Nato-landene.

Men for å hold alliansen sammen har de skaffet seg fiendene de trengte. Med gassrørledningen kan ikke Tyskland lenger gjøre Russland til fiende. Her er det et problem for krigsindustrien og de kreftene i landet som ønske tysk opprustning. Men de finner sikkert på noe.
Det andre denne undersøkelsen forteller er at de politiske partiene er et etterslep til stemningene i befolkningen. Dette er en stadig mer utbredt tendens i vesten. Politikerene representerer ikke velgerne sine politisk. Men hvem representerer de da? Det er en gjettekonkurranse som det er mange svar på. Men en slik konkurranse får vi aldri. Partiene vil ikke vite om dette enten de befinner seg i Tyskland eller Norge. For det krever selvransakelse og det er noe vi unngår i det lengste.
Knut Lindtner
Meningsmåling: Nesten halvparten av tyskere er for USA-kutt av topper i Tyskland.
25% ønsker at alle skal ut med en gang.
Av Jason Ditz
President Trumps avgjørelse om å kutte troppene i Tyskland er begrunnet med at han vil straffe tyskerne for ikke å bruke mere penger på sitt militærvesen. Men meningsmålinger har alle vist at tyskere ikke er særlig begeistret for USA-nærværet, noe den siste YouGov/DPA-målingen nok en gang viser.

Den nye meningsmålingen sier at 47% av tyskerne er for tanken på at 12000 USA-soldater forlater Tyskland. Bare 28% ønsket å ha dem. Og på toppen av det hele sa 25% at de ønsket alle USA-soldatene ut av Tyskland med en gang.
Dette viser en splittelse mellom den tyske befolkningen og nasjonens politiske partier i og med at det bare er partiet Die Linke som støtter kuttet av USA-tropper og som støtter at USA forlater landet umiddelbart. De andre partiene er imot troppereduksjonen og advarer mot at den kan skade båndene mellom Tyskland og USA.
USAs ønske om å lære Tyskland en lekse ser ikke ut til å føre frem i og med at tyskerne vurderer det som noe de kan bestemme seg for eller ikke. Når de i tillegg har de allierte rundt alle grensene sine og ingen virkelige fiender er det vanskelig å bebreide dem for en slik holdning.
Oversatt av Knut Lindtner
Forsidebilde: Ashley Knedler
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 204 ganger.
3 Comments
Å spørre dagens tysker om dette er direkte tåpelig. Uten USA hadde det ikke vært noe Tyskland idag. Lyst til å diskutere? Lær deg litt historie først!
Dokumentarer om andre verdenskrig og den kalde krigen ligger på nrk og overalt.
Hvis du er amerikaner (?) er det du skriver utrolig frekt.
Det skjedde en velstandsoppbygging ( for alle utenom femtekolonister, som skulle settes i interneringsleir til krigsslutt) , med nasjonal-sosialistene i Tyskland fra 1933 -1939. Uten sidestykke i europeisk historie.
Amerikansk hjelp?
https://www.vigrid.net/hcstarvedeath.htm
Og den sivile byen Dresden:
https://www.vigrid.net/hcdresdenuts.htm
Kan vi ta med amerikansk ( og norsk!) «hjelp, i nyere tid, til Libya også 😉
( Og dermed masseinnvandrings-»hjelp «til Europa
Det finner du sikkert sjøl.
Det er sant, vi er takknemlig for USAs hjelp i 1945. Men i dag er det ikke behov for amerikanske soldater i Tyskland. Amerika og nato står overfor nye utfordringer i Asia, og spesielt Nord-Korea. Nato har sikkert behov for soldatene er annet sted. Mulig hjemme i sitt eget land.
Uansett vil det bli en annen krigføring enn i 1945. Med droner og langdistanse raketter/bomber.
Du har helt rett! USA sørget for gjenoppbygging av Europa etter 1945.
Men i dag er det unødvendig med amerikanske soldater i USA. Stadig uoligheter i Asia gjør det kanskje nødvendig å flytte soldatene til et annet sted hvor de gjør mer nytte.