POSTED IN Syria

Tyrkias dobbeltspill:

Står forholdet til Russland for fall?

0
Print Friendly, PDF & Email

Situasjonen etter den raske syriske fremmarsjen i idlib er meget uklar og forvirrende. Tyrkia er åpenbart under press fra flere hold og klarer ikke å velge retning. Men det er ingen god øvelse å ri to hester samtidig, særlig ikke hvis de drar hver sin vei. Det er den situasjonen tydeligvis Tyrkia nå befinner seg i.

Det skaper naturligvis en uoversiktlig situasjon og det er farlig. At Tyrkia ikke forholder seg til inngåtte avtaler men forfølger sine (det regjeringen oppfatter som sine) regionale interesser er ikke nytt. Dette har vært Erdogans politikk i lang tid.

En skal ikke langt tilbake i tid før Erdogan ved hjelp av jihadistene fylte opp hundrevis av tankbiler med olje som gikk i skytteltrafikk mellom erobrete syriske oljefelt og den tyrkiske middelhavskysten. Erdogans svigersønn hadde direkte økonomiske interesser i denne frakten som ikke var annet et et regulært statstyveri.

Tyrkia sender tropper inn i Syria uten godkjenning av Syrias regjering. Det kalles invasjon.

Det er heller ikke lenge siden Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly over syrisk område og dermed neste utløste full krig med Russland. Erdogan og hans regjering er ikke å stole på. Alle avtaler den tyrkiske regjeringen inngår varer bare så lenge de tjener på det.

Nå kommer nye meldinger om at Tyrkia sender flere tropper inn i Syria. Dette er en regulær invasjon av et naboland. Da de sendte tyrkiske styrker inn i Syria mot de kurdisk kontrollerte områdene ble det krise i Nato. For kurdernes SDF var USAs proxi-styrker. (leiesoldater) og det oppstod nesten trefninger mellom de tyrkiske soldatene og US-soldater i nord-øst Syria. Her var begge lands styrker ulovlige i Syria.

Det er en meget farlig situasjon under utvikling.

Knut Lindtner

Tyrkia oppfører seg både varmt og kaldt overfor Russland.

Samtidig som han den 3. februar kommenterte de militære sammenstøtene i Idlib, og før han fikk vite at  fire russiske FSB-offiserer var blitt drept av tyrkisk milits i Aleppo slo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fast: «Jeg vil fortelle de russiske autoritetene at dere ikke er våre samtalepartnere her. Dere hører til ‘regimet’. Så kom dere unna her».

Forsvarsminister general Hulusi Akar bekreftet at den tyrkiske hæren hadde angrepet 54 mål og drept 76 syriske soldater som hevn for drapet på 5 tyrkiske soldater og 3 tyrkiske sivile.

Mevlüt Çavuşoğlu er en tyrkisk politiker og parlamentsmedlem for provinsen Antalya. Han ble først gang valgt inn ved valget i 2002 og var i denne perioden leder i Migrasjons, flyktning og befolkningskomiteen. Han var også med og stiftet Rettferdighets- og utviklingspartiet. Wikipedia

I en telefonsamtale mellom den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov og den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Cavusoglu, understreket Russland at de syrisk-tyrkiske sammenstøtene kom som et resultat av at den tyrkiske presidenten ikke hadde holdt seg til den avtalen han hadde gjort med sitt russiske motstykke Vladimir Putin den 18. september 2018.

Russerne pekte også på at de ikke på forhånd hadde fått opplysninger om de tyrkiske troppe-bevegelsene, slik de hadde avtalt i Sochi.  Men dette nektet den tyrkiske hæren for.

De russiske og tyrkiske hærene har øyeblikkelig avlyst sine felles patruljer.

Tyrkisk presse antydet at det syriske angrepet skjedde etter at Ankaras forhold til Europa-Unionen hadde kjølnet på grunn av rørledningen i Middelhavet, og på grunn av Libya.

Russisk presse har publisert vitnemål fra tidligere al Qaida-jihadister som påstår at de er blitt tvunget til å kjempe for tyrkerne på al-Nusra-fronten i 2011.

Dagen etter, den 4. februar, satte Mevlüt Cavusoglu seg ved et konferansebord for tyrkiske ambassadører under tema «Asia igjen» i Ankara.

Han brukte anledningen til å innta en lav profil overfor Russland. Og han fordømte «arrogansen til Damaskus-regimet». Han slo fast at Sochi og Astana-prosessene ikke var døde, bare «skadet.» Han la til «Vi anser fra den russiske teksten at de ikke helt kontrollerer det syriske regimet, at de ikke er til å stole på».

I løpet av denne uken har 151 000 sivile flyktet fra kampene i området som er okkupert av den tyrkiske hæren, men de har ikke greidd å krysse grensen.

Men da han ankom Ukraina til det 8. tyrkisk-ukrainske strategiske rådet, så hardnet president Erdogan derimot tonen overfor Russland.

Han inspiserte den ukrainske nasjonalgarden. Han utbrøt:»Ære til Ukraina», hvorpå soldatene svarte: « Til ære for heltene». Dette er slik ritualene var da de samarbeidet med nazistene (banderistene).

Erdogan fordømmer den russiske annekteringen av Krim.

Dette ropet brukes også mot de som vil ha uavhengighet for Donbass.

Erdogan gjentok at han ikke anerkjenner «at Russland hadde annektert Krim».

Han mottok også lederen for den internasjonale islamistiske brigade, Mustafa Djemilev (kjent som «Mustafa Kirimoglu».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.voltairenet.org/article209134.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Voltaire:

Forbereder Tyrkia krig?

Forrige innlegg

Arbeiderpartiet:

Vil ha ny retorikk men trenger ny politikk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.