POSTED IN Tyrkia

Tyrkia legger bredsiden til:

Full støtte til Aserbajdsjan.

0
Print Friendly, PDF & Email

Tyrkias støtte til Aserbajdsjan er ikke overraskende. Erdogan anser og fremhever i sin retorikk at Aserbadsjan som et broderfolk og som en tidligere del av det Ottomanske riket. Slik sett er det både et språklig, kulturelt, religiøst og historisk fellesskap mellom disse nasjonene.

Det er det helt motsatte som er tilfellet med Armenia.

I utgangspunktet gir dette Erdogan støtte blant de mest nasjonalistisk orienterte i Tyrkia, men det kan ikke forklare det vågestykket som dette militære prosjektet faktisk er. Så langt har han ikke sentrale Nato-land i ryggen, land som USA og Frankrike, selv om Tyskland fortsetter å selge våpen til Tyrkia.

Russland har tydelig gitt uttrykk for at de ikke vil sitte rolig å se på tusenvis av jihadister slippes laus i Kaukasus enda en gang. En kan derfor risikere en russisk militær innsats på Armensk side i samme øyeblikk som grensen til selve Armenia berøres. Armenia er medlem av en felles forsvarspakt med bl.a. Russland.

Den kollektive sikkerhetspakten, er en militærallianse mellom Russland og land i Øst-Europa, Kaukasus og Sentral-Asia. Den ble grunnlagt ved traktat i 1992, med en organisasjon etablert i 2002. Wikipedia

Tyrkia er medlem av Nato noe som gjør situasjonen enda mer delikat og betent. Dette er en konflikt som i verste fall kan utløse en større krig i regionen. Men den bærer også muligheten for Erdogans fall hvis det viser seg at USA gjør felles front med Russland mot Tyrkia.

Dette avklares ikke før etter presidentvalget i USA.

Hva drivkraften for krigen er? Det er flere større og mindre interesser som sammenfaller her. Men at Aserbadsjan er et rikt olje- og gass-land spiller helt sikkert en viktig rolle. Tar en i betraktning at Europa har et kronisk energi-underskudd er det duket for kamp om levering av energi til det europeiske markedet.

Knut Lindtner

Tyrkia sier de vil sende tropper for å hjelpe Aserbajdsjan i kampen mot armenerne dersom de blir bedt om det.

Tyrkia vil ikke nøle med å sende soldater og skaffe militær støtte til Aserbajdsjan om Baku sender en slik forspørsel.

Visepresident Fuat Okaty uttalte seg på onsdag.. Da la han til at de ikke hadde kommet med noen slik forespørsel i øyeblikket.

Armenias statsminister Nikol Pashinyan

Tidligere har Armenias statsminister sagt at han ikke ser noen mulig diplomatisk løsning i øyeblikket i konflikten mellom Nagorno Karabakh og Aserbajdsjan.

Tyrkia har lovet full solidaritet med Aserbajdsjan og har beskyldt Jerevan for å okkupere aserbajdsjansk land.

I et intervju med fjernsynskanalen CNN Tyrkia kritiserte Okaty også OSSE Minsk-gruppen – de som er dannet for å i megle i konflikten og som er ledet av Frankrike, Russland og De Forente Stater. Han kritiserte dem for å la konflikten forbli uløst og for å støtte Armenia, både politisk og militært.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Mohammad Wasim

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Hent barna nå» —

Drives de av pengemangel?

Forrige innlegg

Det er slik det måtte ende:

Faktakontrollører ender opp som sensurinstans.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.