POSTED IN Midt-Østen, Tyrkia

Tyrkia er umettelige:

Truer med ny invasjon av Syria.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Selv om vi ikke hører så mye fra krigen i Syria fortsetter den. Tyrkia har invadert deler av det nordlige Syria med begrunnelse i «kurder»-trusselen. Mistanken er imidlertid at dette dreier seg om noe helt annet, en blanding av økonomiske interesser og stormaktsambisjoner. 

Men religionen som medisin til innvortes oppspriting er grei å ha (for å skaffe seg støtte i befolkningen) sammen med eldre og nyglansete historiske forskjønnelser (Det Ottomanske imperiet).

I praksis okkuperer nå Tyrkia flere land  i sitt nærområde og støtter pågående kriger i andre land. President Erdogan spiller et høyt spill og som militærstrateger sier at det er alltid å risikabelt dele oppmerksomheten på flere frontavsnitt, slik den tyrkiske regjeringen nå gjør.

For noen få dager siden reagerte Russland ved å slå ut hele hovedkvarterer til de russisk-støttete opprørerne i Idlib-provinsen. Det skjede gjennom et flyangrep hvor 80 opprørere ble drept. Noen hevder at dette var ment som en advarsel til Tyrkia for deres støtte til Aserbadsjan ved at de har fraktet mange jihadister fra Syria og inn i Kaukasuskrigen.

Tyrkia har tropper i Irak, på Kypros og i Syria. De sender leiesoldater til Aserbadsjan og Libya. Det er lett å gape over for mye.

Invasjonene fra Tyrkia inn i nabolandene er blitt en vane og nå kommer altså nye trusler. Men det trenger ikke være uttrykk for handlekraft, tvert imot kan det være uttrykk for det motsatte. Invaderer Tyrkia Nord-Syria enda en gang kan det godt bety at regjeringen har plassert seg i en umulig situasjon og befinner seg i et hjørne.

De har nå fiender på alle kanter: Syria, Hellas, Egypt, Frankrike og USA. Russland er åpenbart heller ikke fornøyd med Erdogan, men prøver å opprettholde et praktisk forhold til han. Han skal tross alt snart motta russisk gass i store mengder når South Stream gjennom Svartehavet er ferdigstilt.

En meget komplisert situasjon hvor alliansene skifter hele tiden.

Knut Lindtner

Erdogan truer med en ny invasjon i det nordlige Syria, for der holder jo kurderne til.

Av Jason Ditz

Spenningen øker nok en gang på grensen mellom Syria og Tyrkia.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan erklærer nå at han har «lovlig grunn» til å invadere det nordlige Syria igjen, og  at det kan skje «når som helst».

Dette vil være den siste av flere invasjoner og talløse trusler om invasjon de siste årene.

Trusselen kommer etter et russisk flyangrep mot tyrkisk-støttede opprørere tidligere denne uken. 

Tonen i trusselen kan være verre enn sist. Men det trenger ikke bety at det rettferdiggjør invasjonen.

I stedet er Erdogan tilbake gamle spor om kurderne langs grensen. Han sier at han har lovet å fjerne dem. Det har fortsatt ikke skjedd. Og det rettferdiggjør at Tyrkia nå skal gå inn i Syria og fjerne dem selv.

Kurderne har lenge vært topp prioritet for tyrkerne. Nord-Syria er jo for en stor del kurdisk, slik det sørøstlige Tyrkia er det.  Men mens Tyrkia kan slå ned på de tyrkiske kurderne, så vil de gjerne ha allierte opprørere – eller noe slikt – til å gå løs på de syriske kurderne.

USA, og senere også Russland, har begge gitt forsiktig støtte til Tyrkias behov for sikkerhet. Men i det stor og hele er det å utvise kurderne ikke praktisk mulig.

Det er derfor Tyrkias invasjoner aldri helt og fullt er anti-kurdiske når de først kommer dit.

Varmluftballonger i Tyrkia. Er også politkken en slik ballong som faller til bakken når oppdriften blir borte.

I forbindelse med det russiske flyangrepet, forlanger Erdogan nå at russerne følger på og fjerner kurderne. ellers…

Den russisk/tyrkiske våpenhvilen i Idlib kollapset for flere måneder siden. Det kan være derfor Erdogan prøver å få til nye forhandlinger. Eller det kan være at han prøver å redde restene av kollapsen på egen hånd.

De syriske kurderne er på god fot med den syriske regjeringen, som igjen er på god fot med Russland. Så det er usannsynlig at Russland vil gjøre noe for å tvinge kurderne til å dra seg ut.

Det er mer sannsynlig at Russland vil advare Tyrkia og be dem holde seg unna.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Tyrkia sine F-16 fly har bidratt sterkt til å fordrive kristne ut av Nagorno Karabakh. Tyrkia som Nato medlem er militært overlegen og ønsker flere militære seire i regionen og det har de tydelig kapasitet til.

  Svar
 • «Mistanken er imidlertid at dette dreier seg om noe helt annet, en blanding av økonomiske interesser og stormaktsambisjoner»

  Det har i årtier vært stridigheter/forakt mellom tyrkere og kurdere. Tyrkere ser på kurdere som som vi ser på rumenere. Og kurdere er ( også) interessert i oljekilde-mulighetene i området. I følge en kurdisk kilde er kurdere lite interessert i å arbeide, men heller kjøpe varer/arbeide fra resten av verden, med oljepenger.

  USA/Israel bruker i tillegg kurdere til å destabilisere midtøsten/Syria, for å splitte hele området for å ta kontroll. Tyrkia brukes nok av Nato ( og USA/Israel) i dette spillet.

  Svar
 • ­­­R­e­­­g­i­­s­­t­­­r­e­r d­e­g o­g k­­l­a­­­s­s­i­­­f­i­­s­­­e­­r m­­­i­­­n u­­n­g­e s­e­­­x­­y f­­i­­­t­­t­­e ­­-­­­ http://photo0623281.e17.club

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når politikere ikke tåler kritiske spørsmål:

Da nærmer vi oss et politisk vendepunkt.

Forrige innlegg

Debatt på litteraturhuset i Trondheim:

Koster korona-stengningen for mye?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.