POSTED IN Endring av politikken, Norge, Virkelighetsforståelse

Tvang fly m/politiker å lande:

Vesten gikk foran med denne metoden. Da protesterte ingen.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Lukasjenko viser klørne. Vesten viser sin dobbeltmoral

av Bjørn Ditlef Nistad

Ryanair-flyet gjennomsøkes etter å ha blitt tvunget til å lande i Minsk.

Den 23. mai ble et Ryanair-fly på vei fra Athen til Vilnius avskåret av et hviterussisk jagerfly og tvunget til å lande i Minsk. I Minsk ble den opposisjonelle hviterussiske aktivisten Roman Protasevitsj og hans kjæreste pågrepet før flyet fikk fly videre. Hviterussiske myndigheter har forsvart aksjonen med at de hadde mottatt en melding om at det var utplassert en bombe på Ryanair-flyet. De hevder også at det var flyets kaptein som valgte å lande i Minsk da han fikk melding om at det kunne være en bombe på flyet.
____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
____________________________________________________________________________________

Vestlige regjeringer, inkludert den norske, har reagert med kraftig å fordømme opptredenen til hviterussiske myndigheter, samtidig som de truer med å stenge europeisk luftrom for hviterussiske flyselskap og  andre straffetiltak. Også Russland trues med straffetiltak, for eksempel i forhold til den nesten ferdigbygde gassledningen Nord Stream 2 fra Russland til Nord-Tyskland.

Se en tv-reportasje om aksjonen mot Ryanair-flyet og pågripelsen av Protasevitsj og vestlige reaksjoner på disse hendelsene her.

Hvordan skal vi tolke disse begivenhetene?

At hviterussiske myndigheter aksjonerte mot Ryanair-flyet fordi de trodde at det var utplassert en bombe på det kan selvsagt ikke utelukkes, men det virker mer sannsynlig at det dreide seg om en spesialoperasjon for å pågripe Protasevitsj.

Det å tvinge et passasjerfly til å lande er en såvidt drastisk handling at den neppe ville ha kunnet skje uten tillatelse fra den hviterussiske ledelsen. Trolig har Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko personlig gitt ordre om å tvinge flyet til å lande så Protasevitsj kunne pågripes.

Dette er i så fall i samsvar med Lukasjenkos måtte å forholde seg til den hviterussiske opposisjonen på etter at denne i tilknytning til presidentvalget i august 2020 prøvde å tilta seg makten ved hjelp av demonstrasjoner og opptøyer. Han betrakter i det minste de mest ytterliggående medlemmene av opposisjonen som terrorister og bekjemper dem med politi og spesialstyrker.

Mye kan sies om Aleksandr Lukasjenko. Men en svak eller feig leder er den hviterussiske presidenten, her med maskingevær, ikke.

Lukasjenko er ingen svak leder som den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj, som i telefonsamtaler med vestlige ledere forsikret om at han ikke ville bruke makt selv mot bevæpnede og voldelige demonstranter, og som endte med å måtte flykte for livet da opposisjonen kuppet seg til makten. Tvert imot inngikk Lukasjenko en avtale med Putin som sikret ham russiske spesialstyrker han om nødvendig kunne bruke til å slå ned opposisjonens demonstrasjoner og opptøyer. Og selv opptrådte den hviterussiske presidenten med maskingevær. Det hviterussiske statsapparatet og sikkerhetsstyrkene forble lojale mot Lukasjenko, og opposisjonens kuppforsøk mislyktes.

Aksjonen mot Ryanair-flyet og pågripelsen av Protasevitsj er en videreføring av denne kompromissløse måten å behandle opposisjonen på.

De vestlige fordømmelsene av hviterussiske myndigheters opptreden er som forventet og nok et uttrykk for vestlig dobbeltmoral.

25 truths about the Evo Morales/Edward Snowden case, by Salim Lamrani
Da vesten stanset flyet til Bolivias president og gjennomsøkte det i juli 2013

I 2013 ble flyet til den bolivianske presidenten Evo Morales på vei fra Russland til Bolivia tvunget til å lande i Wien og gjennomsøkt etter at Frankrike, Spania og Portugal hadde stengt sitt luftrom. Denne aksjonen – som skyldtes at amerikanske myndigheter trodde at avhopperen Edward Snowden, som hadde avslørt at USA bedrev en global overvåkning, befant seg på flyet – ble ikke fordømt av vestlige regjeringer. I 2016 tvang ukrainske myndigheter ved hjelp av trusler om bruk av jagerfly et hviterussisk passasjerfly til å lande i Kiev fordi de ønsket å pågripe en av passasjerene. Heller ikke denne aksjonen resulterte i vestlige protester. USA, Israel, Storbritannia og en rekke andre stater pågriper – eller likviderer – ved hjelp av spesialoperasjoner på eget eller andre staters territurium både egne borgere og utlendinger de mistenker for å være involvert i terrorisme og andre grove forbrytelser.

Man kan spørre om det er medlemmer av opposisjonen som selv har frembrakt pågripelsen av Protasevitsj ved å tipse hviterussiske myndigheter om at den opposisjonelle aktivisten befant seg ombord på Ryanair-fly. Det forhold at talspersoner for eksilopposisjonen kom med sine protester og uttalelser bare noen minutter etter at Ryanair-fly var blitt tvunget til å lande i Minsk, kan tyde på det.

Hvordan vanlige hviterussere vil reagere på pågripelsen av Protasevitsj, som allerede har blitt vist frem på tv der han tilstod å ha deltatt i fremprovoseringen av voldelige sammenstøt i Minsk i 2020, er foreløpig uklart. Dersom Protasevitsj uttaler seg på en måte som tyder på at opposisjonslederne, som for en stor del lever i landflyktighet, på en kynisk måte har manipulert folk, ikke minst unge personer, til å delta i voldelige aksjoner som kan gi mange års fengsel, vil vanlige hviterussere, som allerede virker å være lei av opposisjonens aksjoner, trolig vende seg mot opposisjonen.

Det som er sikkert, er at pågripelsen av Protasevitsj og de vestlige fordømmelsene og truslene om straffereaksjoner dette har utløst vil drive Lukasjenko og Hviterussland enda mer inn i armene på Putin. Russiske myndigheter er neppe overbegeistret over at Lukasjenkos aksjon kan resultere i nye sanksjoner mot Russland. Men dette vil være av mindre betydning sammenliknet med det forhold at Lukasjenko nå knapt har noe alternativ til å knytte Hviterussland til Russland på Moskvas premisser. Ja, en fullstendig avvikling av den hviterussiske staten og innlemmelse av de hviterussiske områdene i Russland kan på ingen måte utelukkes.

Bilde m/tekst er lagt ut av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Hva diskuterte Søreide og EU da et boviliansk fly fra Russland ble tvunget ned for å lete etter Snowden? Og hvilke president/land var det da som levde opp til sitt rykte? Sanksjoner mot USA?

  ‘ Nå diskuterer EU hvordan de skal reagere mot Hviterussland etter arrestasjon. – Trussel mot europeisk flysikkerhet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
  24.no/internasjonal-oekonomi/i/dlyqzq/eriksen-soereide-lukasjenko-lever-opp-til-sitt-rykte-som-europas-siste-diktator

  ‘ Selv om presidentene Nicolas Maduro i Venezuela og Evo Morales i Bolivia skulle finne på å sende et fly for å hente Edward Snowden til Sør-Amerika, vil flyet kunne bli tvunget ned av en hvilken som helst stat det måtte fly over, antyder norsk UD ‘
  https://www.aftenposten.no/verden/i/P99aJ/norske-myndigheter-kan-stanse-fly-med-snowden-om-bord

  Og litt mer om presidenter og land som «lever opp til sitt rykte», som Søreide sier. Hviterussland/Lukasjenko?
  Nei, USA/fredsprisvinneren Obama.:

  ‘En mann ble slept ut av dusjen med en pistol mot hodet, mens familien så på. En annen åpnet døren og hadde snart huset fullt av svartkledde agenter i skuddsikre vester som gjennomsøkte hjemmet til langt på kveld. ‘
  https://www.aftenposten.no/verden/i/Jl6m/edward-snowden-om-livet-innendoers-dronekrig-og-valget-han-tok

  Hvor tar Søreide/Norge all sin dobbeltmoral fra? Blir det aldri tomt?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Eksperten som regjeringer hører på:

Har tatt feil hele tiden.

Previous Post

Blir ikke bedre:

Europeisk bilindustri fortsatt i dyp krise.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.