POSTED IN Krig-fred, USA

Trump: USA-troppene skal ut av Somalia.

Men de skal ikke hjem.

0
Print Friendly, PDF & Email

En skal ikke overdrive Trumps vilje som fredsengel. I artikkelen under hvor det antydes at troppene skal ut av Somalia fremgår det snarere at dette er en omdisponering av disse styrkene i regionen og ikke en hjemsendelse.

Og innsatsen hans i dronekrigen er heller ikke å kimse av. Den fortsetter som før, og vel så det.

Den krigen (dronekrigen) ble særlig omfattende under Obama, mannen som fikk fredsprisen. Denne fredskadiaten hadde USA-rekord for flest pågående kriger i sin preidentperiode. Det sier sitt.

Trump er ingen fredsengel

Ingen må være i tvil om at Trump er en del av teamet til krigsindustrien, den jødiske lobbyen i USA og andre sterke pressgrupper som har en egen agenda for landets politikk i verden.

Så når han nå gir ordre om å trekke ut soldater fra Somalia som knapt er et land lenger, er ikke dette noe freds-innspill men en taktisk manøver for å gi inntrykk av han holder valgløfter.

Knut Lindtner

President Trump gir ordre om å trekke ut ‘majoriteten’ av USA`s tropper i Somalia

Av Dave DeCamp

Planen er å omgruppere soldater til nabolandene for å legge til rette for operasjoner over landegrensene. Pentagon kunngjorde fredag at president Trump beordret tilbaketrekning av «mesteparten» av de amerikanske styrkene fra Somalia.

En pressemelding fra Pentagon bekrefter dette utsagnet: «Presidenten i USA har beordret forsvarsdepartementet og den amerikanske kommandoen i Afrika å flytte flertallet av personell og utstyr ut av Somalia fra årskiftet. «

Pentagon redegjorde for at «noen styrker kan omgrupperes utenfor Øst-Afrika,» mens de resterende troppene vil bli overført til nabolandene for å «muligjøre operasjoner over grensen.»

Med droner kan en skaffe seg oversikt over store områder

USA har for tiden omlag 700 tropper i Somalia. Flertallet av dem ble utstasjonert  av Trump-administrasjonen. De amerikanske operasjonene i landet består av å trene lokale styrker, hemmelige raid og en dronekrig mot al-Shabab.

I november rapporterte The New York Times om denne planen. De la til at troppene ville bli omplassert til nabolandet Djibouti og Kenya, der de amerikanske dronene som utfører luftangrep i Somalia er utstasjonerte.

President Trump eskalerte denne luftkrigen mot al-Shabab ytterligere ved å se bort fra mandatet styrkene hadde da han først kom i maktposisjon. I 2019 gjennomførte Trump-administrasjonen 63 luftangrep i Somalia, det høyeste antall amerikanske luftangrep utført mot landet på ett år. De første syv månedene av 2020 kom det flere amerikanske luftangrep i Somalia enn det som ble utført under begge administrasjonene til George W. Bush og Barack Obama til sammen.

Ikke alle var like fornøyd med Obamas krigsinnsats som han på bildet

På grunn av sitt store omfang og tilknytningen til al-Qaida selges al-Shabab ut som en global trussel av det amerikanske militæret for å rettferdiggjøre inngrep i Somalia. Men gruppen ble i sin tid opprettet for å motstå en okkupasjon fra USA. Dens lojalitet er kun besverget til al-Qaida etter mange års kamp mot USA og deres proxyhær.

I 2006 støttet USA en etiopisk invasjon for å ta ut den islamistiske rettsunion (Islamic Courts Union), en muslimsk sharia-koalisjon som tok kontrollen over Mogadishu fra en gruppe krigsherrer. Det første registrerte raidet som al-Shabab tok ansvar for, var i 2007 da gruppen rettet et angrep med en bilbombe mot etiopiske soldater som okkuperte Mogadishu. Det var først i 2012 at al-Shabab offisielt kunngjorde sin lojalitet til al-Qaida.

Oversetter: J Bjoerkmo

Forsidebilde: av tre glade somaliske gutter og to jenter tatt av
Ismail Salad Hajji dirir

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Står vi overfor en mini-istid?

Det en ikke vil snakke om.

Forrige innlegg

Helge Rønning:

Islamofobi, et begrep i strid med demokratiske prinsipper

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.