POSTED IN Filippinene, USA

Trump:

Militærpakten med Filippinene ikke viktig.

0
Print Friendly, PDF & Email

Trump har åpenbart en annen offisiell holdning til disse militærpaktene enn en del andre politikere i USA. Men det er vanskelig å avgjøre hva som er retorikk og om ha faktisk mener det han sier.

Han presser nå sine Nato-allierte til å avlaste USA økonomisk ved å øke sine krigsbudsjetter. Våpnene skal naturligvis kjøpes fra USA. Det er et hovedpoeng. Det er i krigsindustrien interesse. USA har ikke lenger økonomi til å betjene alle basene og operasjonene sine og må ha «hjelp» av sine vasaller.

Afghanistankrigen har pågått i 19 år og har vært fullstendig mislykket. USA har brukt enorme summer på denne krigen, påførte befolkningen i landet store lidelser – og USA er lenger unna en seier enn da krigen startet. Det er dessuten helt uklart hva en seier er. Soldatene vet ikke hva de ofrer liv og helse for. Noen sier at krigsindustrien er interessert i en endeløs krig.

USA kan ikke fortsette på denne måten – krigene drives på kreditt, på lån fra andre land. Og hvis USA ikke lenger kan drysse penger over allierte, da reduseres deres interesse for allianser. Hvis Kina lokker med enda større gulrøtter virker det naturligvis også i samme retning.

Uten at jeg vet det sikkert tror jeg Kina frister med utvikling av landet men USAs fristelser er penger til våpenkjøp fra USAs våpensmier. I mitt hode betyr det at Duterte har støtte fra landets næringsliv men motstanden kommer fra offiserenes rekker. Det betyr at Duterte i det lange løp vil vinne. Økonomien trumfer våpnene.

Men uansett betyr denne prosessen at Filippinene, slik Tyrkia og til dels Tyskland nå gjør, vender seg langsomt bort fra USA. At denne prosessen er en svekkelsen av USA-hegemoniet synes jeg er åpenbart. Men dette er ingen rettlinjet prosess. Veien har mange svinger og humper.

Knut Lindtner

Trump sier han ikke bryr seg om at Filippinene kutter militærpakten med USA.

Av Steve Holland og David Brunnstrom

På onsdag sa USAs president Donald Trump at han ikke brydde seg om Filippinenes president Rodrigo Dutertes beslutning om å gjøre slutt på en flere tiår gammel militæravtale med De Forente Stater.  Dette er et utsagn som er tvert imot hva hans forsvarsminister mener. Han ser på dette med  forferdelse.

Mark Thomas Esper er en amerikansk politiker og tidligere næringslivsleder som har vært USAs forsvarsminister siden 23. juli 2019. (Fra Wikipedia)

På tirsdag annonserte Duterte slutt på den to tiår lange Visiting Forces Agreement (VFA). USAs forsvarsminister Mark Esper kalte beslutningen «uheldig» siden Washington og deres allierte er i gang med å presse Kina til å adlyde «internasjonale lover» i Asia.

USAs ambassade i Manila kalte det «et alvorlig skritt med betydelige implikasjoner». 

Dutertes avgjørelse kom etter at en tidligere politisjef, som ledet Dutertes blodige krig mot narkotika, hadde fått tilbakekalt sitt visum til USA. 

Visumnektelsen skulle vare i 180 dager, og tjenestemenn i USA har uttrykt håp om at bestemmelsen kan bli omgjort eller forsinket.

«Jeg bryr meg ikke om de kommer til å gjøre det – men det vil spare meg for en masse penger», fortalte Trump til reporterne i Det Hvite Hus da han ble spurt om Dutertes trekk, og om noe kunne gjøres for å få han til å ombestemme seg. «Jeg ser nok annerledes på dette enn andre», la Trump til.

Trump har ofte uttrykt et ønske om å kalle hjem amerikanske militære styrker fra årelange utplasseringer i utlandet. De har styrket noen allierte, og bedt dem betale mer for retten til å bli forsvart av USA.

Trump sa at USA har hjulpet Filippinene til å nedkjempe islamistiske militante. Han sa han har «et svært godt « forhold til Duterte, og han la til:»Vi får se hva som skjer».

Dutertes beslutning vil komplisere USAs militære interesser i en utvidet Asia-Stillehavsregion, særlig etter hvert som Kinas ambisjoner øker.

Noen filippinske senatorer prøvde øyeblikkelig å blokkere beslutningen. De argumenterte med at Duterte ikke har noen rett til helt på egen hånd forkaste internasjonale pakter som landets senat hadde ratifisert.

Denne VFA er viktig for alliansen mellom USA og Filippinene. Den setter opp regler for hvordan USA-soldater kan operere på Filippinene, som tidligere var USAs territorium.

Washington har kalt forholdet «sterkt», til tross for Dutertes klager på at det inkluderer påstander om USAs hykleri og dårlige behandling.

Slutt på VFA på Filippinene kompliserer Washingtons strev etter å opprettholde en Asia-Stillehavs-styrke i området. Dette skjer midt under friksjoner om tilstedeværelse av USA-personell i Japan og Sør-Korea, og bekymringer om sikkerheten rundt Kina og Nord-Korea.

Clark Air Base er en filippinsk flyvåpenbase på Luzon Island på Filippinene, som ligger 3 miles vest for Angeles, omtrent 40 mil nordvest for Metro Manila. Wikipedia

Esper refererte til tiden før Dutertes beslutning blir effektiv til reporterne på tirsdag.

«Ett hundre og åtti dager. Vi må arbeide oss gjennom dette. Vi får trekke pusten dypt og ta en dag av gangen … jeg liker ikke disse tingene. Vi er kommet opp i en prossess vi må arbeide oss gjennom».

Noen parlamentsmedlemmer på Filippinene er bekymret for hvordan det skal gå uten VFA. To andre langsiktige avtaler som Manila har gjort med Washington kan bli irrelevante, nemlig Enhanced Defense Cooperation Agreement, gjort under Obama-administrasjonen, og en Mutual Defence Treaty fra 1951.

De som støtter disse avtalene sier de har hjulpet til med å avskrekke kinesisk militarisering av Sør-Kina-Havet. Og landet har fått 1,3 milliarder dollar fra USA til forsvaret. Siden 1998 har det styrket kapasiteten til de dårlig utrustede filippinske styrkene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://uk.reuters.com/article/uk-philippines-usa-defense-trump/trump-says-he-does-not-mind-if-philippines-cuts-military-pact-with-u-s-idUKKBN2062T9

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland:

Klargjør nytt dommedagsvåpen.

Forrige innlegg

Klimakrise?

Nei, bare i mediene!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.