POSTED IN Endring av politikken, Migrasjon og flyktninger

Trump antyder å droppe anklagene mot Snowden:

Møter sterk motbør fra Kongressen og USAs justisminister.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Egentlig er saken om Edward Snowden en parallell til Assange-saken. Snowden-saken har dødd helt ut i våre store medier fordi han i praksis har fått politisk asyl i Russland. At Putin har gitt han asyl passer ikke inn i kjeltingmalingen av den russiske presidenten som har vært de vestlige medienes favoritt-virksomhet helt siden 2013. 

Snowden flyktet til Moskva via Hong Kong etter at han hadde avslørt hvordan USA gjennom sitt gigantiske data-nettverk NSA/Five Eyes, (som nesten ingen i vest betegnende nok har hørt om) overvåker all elektronisk signaltrafikk på kloden.

Angela Dorothea Merkel er en tysk fysiker og kristendemokratisk politiker. Hun har vært leder for sitt parti siden 2000, og Tysklands forbundskansler siden 2005. (Fra Wikipedia)

Av avsløringens godbiter var at NSA hadde avlyttet Angela Merkels mobil og også andre statsledere sin. I prinsippet kunne de avlytte alle. Det han avslørte var i virkeligheten USAs gigantiske spionredskap.

Her kommer han i samme båt som Julian Assange som også avslørte USAs hemmeligheter (f.eks. krigsforbrytelser). Begge er etterlyst for at de har bidratt til å lette sløret på alt det visse myndigheter ville holde hemmelig. Og det er ikke noe pent som dukker opp. Det er kjeltringstreker i stor skala, ikke humanisme, åpenhet og demokrati men det motsatte: konspirasjoner og hemmelighold.

Men disse varsler-sakene er ikke bare politiske byller som plager USAs myndigheter et visst sted.

Like pinlig er de for alle våre journalister som ikke bruker Assange og Snowden for alt de er verdt. Disse to har jo kjempet for og gitt oss avsløringer av makten og dens irrganger og hemmelige dører. Men igjen, ingen store medier skriver om dette. De skriver bare med påholden penn. Den journalistiske friheten som mange skryter av er åpenbart ikke ment å fungere i praksis.

Den journalistiske friheten i vesten er friheten til å skrive negativt om de andre, ikke om oss selv. For vi er de rettferdige i betydningen selvrettferdige.

Når Trump vil benåde Snowden er det for å få en betent og belastende sak ut av verden. Men så enkelte er det åpenbart ikke. For saken vil skape presedens. Kanskje vil noen også foreslå å droppe saken mot Assange. Det ville vært en seier for den frie journalismen. Ja, det skulle tatt seg ut.

Knut Lindtner

USAs riksadvokat opponerer heftig mot at Snowden skal benådes.

Han sier at USA ikke kan tolerere Snowdens oppførsel.

Av Jason Ditz

President Trump har vurdert å benåde Edward Snowden, en prominent varsler.

William Pelham Barr er en amerikansk forretningsadvokat og republikansk politiker. Han er USAs justisminister fra februar 2019, utnevnt av president Donald Trump. (Fra Wikipedia)

Men det er allerede mange i kongressen som går mot det, og riksadvokat William Barr kunngjør nå sin egen opposisjon mot ideen om benådning. 

Barr sier han «opponerer heftig» mot en slik benådning. Han sier USA ikke kan tolerere at Snowden stadig kommer med lekkasjer «som en vanlig handelsmann».

Han gjentar beskyldningene, som aldri er er belagt med bevis, at Snowden setter USA i fare med sine lekkasjer.

Trump har tidligere kalt Snowden en forræder. Men nå sier han at han nå har tenkt gjennom saken «fordi mange mennesker mener han burde bli behandlet annerledes». 

Snowden har vært i eksil i Russland siden lekkasjene kom ut.

Snowdens lekkasjer har vært til betydelig forlegenhet for visse toppfolk i etterretnings-samfunnet. Barr har notert seg at mange av dem vil bli sinte om Snowden benådes.

Det er allikevel ikke en umulig hindring. Men det har fått Barr til å mene at den offentlige opposisjonen er viktig.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Reidar Kaarbø
    24 august 2020 8:20

    La oss ikke glemme at den «demokratiske» Barack Obama satte rekord i å forfølge varslere i USA. Men det er klart, når man har så mange svin på skogen som denne nasjonen har, da kan man ikke tillate varslere. Og Erna Solberg nikker i takt med USA. Det er ganske motbydelig.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nesten krise i økonomien:

Massiv spekulasjon mot USAs statsobligasjoner i mars.

Forrige innlegg

Er det sant det mediene forteller oss.

Er det borgerkrig i Syria?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.