POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Tror de fortsatt på ukrainsk seier?

Zelensky og Stoltenberg avviser fredsforslag.

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Slik forholder folk som Zelensky og Stoltenberg seg til en virkelighet som de åpenbart fornekter eller er avsondret fra. Når en ikke klarer å se sin egen situasjon og heller ikke oppfatte hvordan ens motstander forstår sin situasjon – da får en slike meningsløse utspill som dette.

Hadde en fra vestens side overholdt Minsk 2-avtalen ville Ukraina fortsatt hatt sine 4 østlige fylker som en del av sitt territorium. Etter statskuppet på Maidan i 2014 mistet Ukraina Krim for godt. Men allerede fra oppløsningen av Sovjetunionen var det klart et et overveldende flertal på Krim ønske å være en del av Russland.

Leopard 2 fra Tyskland. Uten våpen og penger fra vest hadde krigen vært tapt etter kort tid.

I dag er Natos krig i Ukraina tapt. I stedet for å forholde seg til dette militære faktum fortsetter ønsketenkingen både hos Zelensky og i Nato v/Jens Stoltenberg. Teater-illusjonen om at det er en krig mellom Ukraina og Russland blir fortsatt fremsatt i våre medier, selv om alle forstår at krigen er over i samme øyeblikk som støtten fra vest blir borte. Alle våpen, penger til statsdriften, etterretning osv. forsynes fra Nato. Ukraina kan ikke drive noen krig.

Hva en ønsker å oppnå er nå ytterst uklart for nederlaget vokser hele tiden og Russland vil utvide sine krav i tråd med sin militære fremgang. Etter en mislykket fredskonferanse i Sveits uten russisk deltagelse (hvordan en kan lage fred uten Russland er virkelig absurd teater) må en snart forholde seg til det som skjer og ikke bare det en skulle ønske skjedde.

Men jeg begynner å tro at våre ledere ikke er riktig vel bevarte i og med at de fortsetter med ønsketenkningen. Har de fått jobben som statsledere (særlig EU og Norge) fordi de ikke evner å stille selvkritiske spørsmål og samtidig er topptrente virkelighetsfornektere?

Knut Lindtner
Redaktør

Zelensky og Stoltenberg avviser Putins fredsforslag.

Av Niamh Harris.

Ukraina og NATO har kritisert vilkårene satt av Russlands president Vladimir Putin, for å innlede fredssamtaler om Ukraina. Det ukrainske utenriksdepartementet kalte Putins fredsforslag «manipulativt» og «absurd», og NATO-sjefen Jens Stoltenberg kalte det et forslag som gir mer aggresjon.

President Zelensky sa at han tror ikke at Putin ikke ville stoppe sin militære offensiv selv om våpenhvilekravene hans ble oppfylt, og sammenlignet fredsforslaget med ultimatum gitt av den tyske diktatoren Adolf Hitler i forkant av andre verdenskrig.

Under en tale i det russiske utenriksdepartementet i Moskva på fredag, lovet Putin å «umiddelbart» beordre en våpenhvile i Ukraina og starte forhandlinger, dersom Kiev begynte å trekke tilbake tropper fra de fire regionene som ble annektert av Moskva i 2022, og ga avkall på planene om å bli med i NATO.

Han sa at forslaget ville gi en «endelig løsning» på konflikten i stedet for å «fryse den», og understreket at Kreml var klar, uten forsinkelser, til å starte forhandlinger.

France 24 rapporter: Kravene om fred som Putin listet opp, omfatter Ukrainas anerkjennelse av Krim som en del av Russland, en opprettholdelse av landets ikke-atomvåpenstatus, en begrenset militærstyrke, og beskyttelse av interessene til den russisktalende befolkningen. Alle disse bør bli en del av «grunnleggende internasjonale avtaler», og alle vestlige sanksjoner mot Russland må oppheves, sa Putin.

«Vi oppfordrer til å snu denne tragiske siden av historien og begynne å gjenopprette, trinn for trinn, enheten mellom Russland og Ukraina, og med Europa generelt», sa han.

Putins uttalelse, gitt til tjenestemenn i utenriksdepartementet, representerte en sjelden anledning der han tydelig la frem sine vilkår for å få slutt på krigen i Ukraina, men det inkluderte ingen nye krav. Kreml har tidligere sagt at Kiev bør anerkjenne sine territorielle grenser de har nå, og ikke bli medlem i NATO.

Men den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky sa at han trodde Putin ikke ville stoppe sin militære offensiv selv om våpenhvilekravene hans ble oppfylt. «Dette er ultimatum som ikke er forskjellige fra fortiden», sa han til Italias SkyTG24-nyhetskanal under et G7-toppmøte.

«Han vil ikke stoppe», sa han, og sammenlignet Putins fredsforslag med ultimatum gitt av den tyske diktatoren Adolf Hitler i forkant av andre verdenskrig. «Det er det samme som Hitler pleide å gjøre. Dette er grunnen til at vi ikke bør stole på disse uttalelsene, la Zelensky til.

Ukrainas utenriksdepartement kalte Putins plan «manipulativ», «absurd» og utformet for å «villede det internasjonale samfunnet, undergrave diplomatisk innsats rettet mot å oppnå en rettferdig fred, og splitte verdenssamfunnets enhet rundt målene og prinsippene i FN-pakten».

NATO-sjef Jens Stoltenberg kritiserte også betingelsene Putin har satt for å innlede fredssamtaler i Ukraina. «Dette er ikke et forslag utformet i god tro», sa Stoltenberg til journalister. «Dette er et forslag som faktisk betyr at Russland vil nå sine krigsmål, ved å forvente at ukrainere skal gi fra seg betydelig mer land enn Russland har vært i stand til å okkupere så langt», sa han. «Dette er et forslag som gir mer aggresjon, mer okkupasjon, og det viser at Russlands mål er å ha kontroll over Ukraina».

Fra The People’s Voice, publisert 15 juni 2024.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkelen: Zelensky & NATO Chief Slam Putin’s Peace Proposal.

Forsidebilde: Ihor Malytskyi

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Günther Braun
  17 juni 2024 14:09

  > Men jeg begynner å tro at våre ledere ikke er riktig vel bevarte i og med at de fortsetter med ønsketenkningen.

  Her tror jeg redaktøren undervurderer Vestlige ledere. Min harde påstand er at de er onde og ikke dumme. Da skal det ikke rare fantasien til for å forstå at de ønsker eskalering av krigen og dra Vesten inn i den. En slik krig kan fremstå meningsløs, men en slik krig kan også bli brukt som grunn for å ta i bruk digital sentralbankvaluta og andre tyranniske tiltak i Vesten. For å ha tillit til fremtidig valuta, så må det en ekstern syndebukk til og det blir Putin sin rolle. Min påstand at folk som ikke forstår den hegelianske dialekt og «problem-reaksjon-løsning» strategien har fullstendig tapt når det gjelder å forstå de virkelige motivene for hvorfor krigen ble startet og hvorfor den fortsetter nå. Krigen ble blant annet startet for å hindre integrering av Tyskland og Eurasia med Russland og Kina. Det ville flyttet maktbalansen i verden og derfor ble blant annet gassrørene mellom Russland og Tyskland sprengt.

  Svar
 • Norvald Aasen
  17 juni 2024 15:29

  Jeg er nok enig med Braun i at vestlige ledere vet inderlig godt hva de gjør og at de ikke er dumme, men de er onde. Ellers veldig god innledning av redaktøren, og takk for det. Jeg vil nå også mene at Jens Stoltenberg i dag er en av verdens farligste menn, om ikke den farligste. For han er nok det at mennesker i tusener lever i krigstraumer under NATOs kriger av mindre betydning enn at han selv skulle tape ansikt ved å innse tapene i krigene han har vært med på å føre for angrepsorganisasjonen, NATO..

  Svar
  • N.A.:
   » Jeg vil nå også mene at Jens Stoltenberg i dag er en av verdens farligste menn, om ikke den farligste. »

   Og det forelå jo en fredsavtale i Libya, støttet av flere land, bla.a. av Sør-Afrika.

   Hva spilte det for rolle for Stoltenberg ? (og Støre /Ap )
   Han brøt norsk Grunnlov bombet ALLIKEVEL – med våre ‘forsvars’-fly.

   Og ødela Afrikas best fungerende land, og hjalp til med tyveriet av enorme mengder med gull som Gadaffi hadde hentet hjem til Libya for å opprette en valuta som skulle konkurrere med Fed/amerikanske bankkarteller.
   Deretter fikk han bombejobben i Nato.

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   17 juni 2024 18:07

   Just presis. Spørsmålet er elles om Stoltenberg rekk å avslutta Nato-jobben før han har sett i gang atomkrigen.

   Putin verkar konsistent og avbalansert samanlikna med galningen Stoltenberg.

   God artikkel, god innleiing av Lindtner og gode kommentarar.

   Svar
   • Torfinn Slettebø
    18 juni 2024 9:26

    PS Kommentaren frå Norvald Aasen er fantastisk god.

 • Åse K. Larsen
  17 juni 2024 16:26

  En skandale at krigshisseren Stoltenberg fikk jobben som sjef for NATO.
  En mann uten diplomatiske evner.
  En farlig mann som lar sitt hat bestemme er en ynkelig person.

  Svar
  • Nå kan vel ikke Stoltenberg bestemme hva nato-land skal og ikke skal. Det må være en enighet fra landa som er med i nato. Det er vel ikke gitt han alll makt?

   Svar
   • Torfinn Slettebø
    18 juni 2024 8:46

    Semje i Nato er illusorisk. Til no har vel USA diktert det meste, og Stoltenberg har vore lydhøyr. Som talerøyr for USA og Nato har Stoltenberg vore ein krigshissar i særklasse.

    Då Sverige og Finland gjekk inn i Nato oppførte Stoltenberg seg som ein idiot:

    -Putin ville ha mindre Nato. Nå får han mer Nato.

    Slike utsegner kunne han spart seg for. Eg tvilar på om det var semje i Nato om den utsegna.

 • Ukraina eksisterer ikke LOVGIVET OG HAR IKKE OFFISIELLE GRENSER…

  En forbudt FN-rapport: Ukraina hadde ingen registrerte grenser – staten Ukraina eksisterer praktisk talt og faktisk ikke på juridisk grunnlag

  FNs generalsekretær har sagt at Ukraina ikke har søkt om grenseregistrering siden 1991, så staten Ukraina eksisterer ikke….

  Den 07.04.2014 kom FNs generalsekretær Ban Ki-moon med en skremmende uttalelse, hvis spredning er forbudt i ukrainske medier og på Internett. Konflikten mellom de to landene ble tatt opp på møtet i FNs sikkerhetsråd. Følgende konklusjon ble trukket fra det:
  Ukraina har ikke registrert sine grenser siden 25.12.1991 Registreringen av Ukrainas grenser som en suveren stat ble ikke utført i FN.

  Derfor kan det antas at Russland ikke begår noen krenkelser mot Ukraina. I følge CIS-traktaten er Ukrainas territorium en administrativ region i USSR. Derfor kan ingen holdes ansvarlig for separatisme og tvangsendringen av ukrainske grenser.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den grønne politikken snur problemet på hodet

Det dreier seg ikke om energi men om overforbruk av natur.

Forrige innlegg

I farvannet ved Cuba:

En amerikansk atomubåt og et kanadisk krigsskip i samme farvann som russiske krigsskip.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.