POSTED IN Boligpolitikk

Tomteeiernes løgn:

Skylder på uregulerte tomter, men vil ikke bygge på regulerte

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tomteeierne hevder at det er mangel på regulerte boliger som fører til at de ikke bygges nok boliger i Norge. Det støtter de største partiene og det overveldende flertallet av journalister som skriver om boligpolitikk. Positivt er det at E24 lar Rødts Sofia Rana avsløre at det ikke er mangel på regulerte tomter til bygging i Oslo. Det er hele 10 646 boliger som er ferdig regulert som ikke er bygd, har Rana funnet ut.

Henta fra Politikus
Av Ove Bengt Berg

Rødts Sofia Rana har dokumentert følgende om hva som er regulert til bygging i Oslo:

Over 5 500 av disse har stått og ventet i mer enn fem år, og 4 100 av boligene ble ferdigregulert før det nåværende byrådet ble valgt.

Rana viser til situasjonen på Ensjø, et område i Bydel Gamle Oslo. Hun viser til at arbeidet med å omgjøre bilbyen Ensjø til boligbyen Ensjø. Arbeidet begynte på slutten av 1990-tallet og blei enstemmig vedtatt av bystyret i 2007 under ledelse av Høyre.  E24 gjengir Rana:

Allerede da planen ble godkjent lå det an til at utbyggingen ville ta mellom 10 og 20 år.
Etter 16 år er fasit at 53 prosent av boligene kommunen har gitt tillatelse til er bygget.

På Ensjø er tomteeierne aktive i å presse politikerne til å bygge høyere, tettere og med små leiligheter før de vil bygge noe. Byrådslederen har aldri tid til å møte beboerne, derimot de største tomteeierne som vil bryte reguleringsplanen, sier han ja til å møte.

Rana har et tiltak mot tomteeiernes sabotering: Ekspropriasjon av tomtene hvis de ikke er bygget etter fem år. Når kommunen først eier tomtene, kan de selge dem videre til utbyggere som vil bygge etter de bestemmelsene som er i reguleringsplanen innen kort tid.

– Selv trusselen om at kommunen kan ekspropriere kan ha effekt på byggingen, sier Rana.

Tone Tellevik Dahl, er leder i Norge for alle eiendomseiere og «eiendomsutviklere» som NHO-direktør. Hun kom dit som byråd i Ap/MDG/SV-byrådet. Hun er sentral i OBOS og i Oslo Aps valgkomite. Dahl er sterkt imot Rødts forslag.

Til E24 forsvarer  Dahl sine medlemmer med mangelen på bygging av det som er ferdig regulert, at «Det kan blant annet være fordi kommunen ikke har fått på plass påkrevd infrastruktur». På Ensjø, der bare halvparten av de boligene som ble regulert for 16 år sia er bygd, er det overhodet ikke mangel på infrastruktur.  Virkeligheten er at tomteeierne som hun jobber for som direktør i NHO, rett og slett ikke vil bygge. De tjener mer på å drive utleie, og noen har et nostalgisk forhold til arven fra sine forfedre. En av Oslos største eiendomseiere, vil på Ensjø omgjøre det som er er regulert til boliger til kontorer. Og i tillegg bygge på nye kontoretasjer. Med Høyres entusiastiske støtte.

Et annet uforståelig argument for situasjonen i Oslo, er at «Dahl mener det også kan være at en del av prosjektene befinner seg i områder der kjøpekraften er mindre enn totalkostnadene ved å bygge.» Det er fem minutter med t-banen fra Oslo sentrum til Ensjø.

Det er tomteeiernes og utbyggernes viktigste argument for sine interesser at det ikke er regulert nok. Det stemmer altså ikke. Den påstanden er nok bare uttrykk for at det raskt skal kunne bygges billige og dårlige boliger med bøttekott. Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, har derfor gått til valg på at byplanetaten mer eller mindre skal legges ned. Ap/SV/MDG-byrådet velger å beholde byplanetaten, men stadig overstyre etaten til fordel for tomteeierne.

Framheva bilde: Foto: OBB/Politikus

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Når det gjelder Oslo kan man lure på om ikke Oslo kommune har plassert seg selv i en helt håpløs situasjon økonomisk sett, noe som setter stopp for mange aktiviteter fremover.
  Det er mange kostbare prosjekter som er på gang i byen:

  -Kostnadene for Fornebu tunnelen har økt fra ca 4,5 milliarder til hele 28 milliarder kroner, dette gjør at mye annen utbygging må utsettes. Hvordan kan man klare å budsjettere så spinnvilt? (Isteden kunne man ha latt noen av de lokaltogene østfra som i dag snur på Stabekk isteden ha trafikkert Fornebu tunnelen fra Lysaker)
  -Ny vannforsyning til Oslo fra Holsfjorden, er et veldig dyrt prosjekt. Dagens vannkilder blir for små.
  -Ny strømforsyning til Oslo (når byen vokser så kan det utløse store investeringer slik som nevnt her og over)
  -Ny E6 gjennom Oslo (betales delvis av staten)
  -Ny E18 gjennom Oslo (betales delvis av staten)
  -Sykkelstier og sikkert også mye annet som også koster mye byen penger.

  Til slutt havner kanskje Oslo på ROBEK lista?

  Svar
 • Kostnadene for CO2-fangst anlegget på Klemetsrud ligger an til nå å sprekke med 3 milliarder kroner. Bystyret er nå usikre på hvordan saken skal håndteres og hvordan kostnadene kan kuttes og inndekkes. Oslos innbyggere kan bli påført en ekstra regning på 3 milliarder kroner pga dette. Og dette kommer i tillegg til ny vannforsyning og ny strømforsyning til Oslo.

  Normalt skal utgifter til vann, avløp og avfall betales direkte av byens innbyggere gjennom kommunale avgifter til selvkost. Det ligger an til at kommunale avgifter fremover kan bli tredoblet i Oslo. Og kanskje vil også nettleie på strømregningen øke. Slike saker burde ha vært viktige i valgkampen.
  https://e24.no/energi-og-klima/i/onQxJV/vurderer-aa-kutte-i-aarlig-co-fangst-for-aa-redde-klemetsrud-anlegget

  Det ser ut som man i Norge er veldig lite opptatt av teknologisk utvikling i det offentlige.
  Andre leverandører driver for tiden med å utvikle og utprøve teknologi som (muligens) kan løse slike avfalls problemer på helt andre måter:
  https://norwaste.no/pyrolyse-av-blandet-plast/

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det jukses systematisk!

40 % av den angivelige målte globale oppvarmingen siden 1850 skyldes målestasjoner i byer.

Forrige innlegg

Alle organer må brukes ellers mister en dem.

En fabel om utvikling.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.