POSTED IN Norge

Ting går ikke helt etter planen i Tyskland:

Vindkraften holder ikke det som ble lovet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Heftig fall i tysk vindkraftproduksjon

Av Jan Herdal

Etter at nesten halve året er gått, er vindkraftproduksjonen i Tyskland ned 20 prosent i forhold til i fjor. Den er også klart lavere enn samme periode i 2019.

Mens vindkraften på denne tid i fjor hadde kvernet fram 68 terrawattimer, er resultatet så langt i år 55 TWh. Svikten er omtrent like stor både til havs og på land, ifølge bransjetall fra Windbranche.de.

reflection photography of pine trees near lale
Når det ikke blåser blir det ikke produsert kraft.

Landbasert vindkraft dominerer i Tyskland, og den var ned hele 35 prosent i første kvartal, ifølge en pressemelding datert 31. mai fra vindkraftvennlige AG Energiebalanzen

Siden har det jevnet seg noe ut, men mye tyder fortsatt på at Tyskland i år kan komme til å få sin første nedgang i vindkraftproduksjonen siden det grønne energiskiftet startet.

Svikten i vindkraft har medført sterk vekst i bruken av både gass, stein- og brunkull. CO2-utslippene økte med ca. 10 millioner tonn i 1. kvartal, skriver AGEB. 

Ikke desto mindre sank den totale strømproduksjonen med 0,8 prosent fra det lave nivået i korona-året 2020. Kraftproduksjonen i Tyskland har falt siden 2017. Strømprisen er blant verdens høyeste, og både husholdninger og bedrifter prøver å spare mest mulig.

Hovedårsaken til svikten sies å være labre vindforhold. Men til dette kommer at 2021 er det første året da gamle vindkraftverk for alvor begynner å falle ut av subsidiesystemet, samtidig som utbyggingen av ny vindkraft er redusert til en brøkdel av hva den var i glansårene.

Ca. 4 gigawatt kapasitet faller ut i år, og over 15 gigawatt innen utgangen av 2025, ifølge CLEW, Clean Energy Wire, som er tilhenger av energiomstillingen. Bransjen håper å installere vel 1,5 GW ny vindkraft i år, og noe tilsvarende pr. år framover. Det tegner til et saftig netto underskudd.

white windmills outdoors
Hvem ryddet opp når disse ikke lenger i bruk?

Kraftverkene som utgår greier seg ikke uten støtte. Under 25 prosent av dem egner seg for modernisering, og to tredeler ligger i områder som ikke tillater at de erstattes av nye, store og moderne turbiner, skriver CLEW.

Tyskland har i likhet med øvrige EU-land heftige utslippsreduksjoner å innfri framover mot 2030, og vindkraft er tiltenkt hovedrollen. 

Her er det visst noe som ikke stemmer. 

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Bra at du graver fram slike opplysninger som dette. Det er vel ingen andre som gjør det her i landet.
  Det man kan oppleve i årene fremover er altså at tysk vindkraft produksjon kan bli redusert med rundt 2,5 GW pr år i 4-5 år (eller mer) fremover. Da kan Tyskland oppleve en nedgang fra dagens 55 GW med vindkraft til rundt 40-45 GW med vindkraft i år 2025 (noe som er ca en 20% reduksjon).
  I tillegg skal Tyskland også legge ned sine resterende atomkraftverk innen utgangen av 2022.
  Og også legge ned alle kullkraftverk og helst også gasskraftverk.
  Når feed-in tariffene for vindkraft i Tyskland nå opphører for gamle vindkraftverk, kan man lure på om det vil føre til økt kaos i landets strømforsyning. Når det blåser mye vil det bli overproduksjon av strøm i Nord-Europa med påfølgende veldig lave strømpriser, og eiere av gamle vindkraftanlegg risikerer å ikke tjene penger da de ikke lenger mottar feed-in subsidier.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Klaus Schwab lover deg evig liv, eller er det noe annet?

Velkommen til vidunderlige nye verden!

Forrige innlegg

Advares av mange.

Israel planlegger krig mot Hizbollah i Libanon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.