POSTED IN Norge

Tiltakene kan ikke vare evig.

Hvilke konsekvenser får nedstengningen av landet?

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Blir det nasjonalisering etter Korona-tiltakene?

av Ove Bengt Berg

31. mars skreiv jeg om at det ikke blei så mye nytt etter korona, fordi makta fortsatt vil bestå og rå. Statsvitenskapsprofessor Øyvind Østerud ser grunnlag for en annen utvikling i en kronikk i Agenda Magasin og i Klassekampen 3. april. 

Han ser tiltaka for å stanse koronaviruset som et ledd i en stadig sterkere tendens til renasjonalisering i retning av nasjonal kriseberedskap og sjølforsyning. Og med stengte og godt kontrollerte grenser med nasjonale tiltak uten å la seg styre av nabolanda.

Dette er i så fall ei utvikling som er et nederlag for all den politikken den intellektuelle «venstresida» i norsk og europeisk politikk har stått for de siste tiåra. Reelt har den politikken vært en anarkistisk utvikling for en statsløs verden etter trotskistiske drømmer, med fri innvandring og dyrking av at inhumane religiøse og kulturelle skikker skal få fotfeste i hele verden, bare ikke der den intellektuelle eliten bor. 

Kombinert med en retorikk som er så ensidig, nedlatende, fordømmende og hånlig at den må være uten sidestykke i etterkrigstida.  All uenighet hogges ned med yndlingsanklagene «rasisme» og «populisme», til dels anklagen «konspirasjoner» samtidig som de samme forsker med statsmidler på «ekstremisme».

At alt dette skal rase sammen, eller få seg et banesår; ikke noe er bedre enn det. Jeg håper Østeruds synspunkter på følgene av krisa slår til, men jeg frykter at det er for godt til å stemme. Er makta så svekka, og er motkreftene så sterke at de klarer å organisere seg? I Norge, som har et nasjonalt lederskap, med Stortingets tilslutning, som er så underdanig unasjonalt som neppe noe annet land i Europa?

Forsidebilde: Ben Hershey@benhershey

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Vi går emot usikkre tider helt klart. En problemstilling er jo at nå risikerer vi alle å miste mye av det vi har. Noe som gir en debatt vedrørende coronavirus problematikken som ikke er helt objektiv kanskje. Menneskeliv VS min personlige økonomi. Men det er en vanskelig matematikk med hinsides høy innsats.

  Svar
  • » nå risikerer vi alle å miste mye av det vi har. »

   Har viruset begynt å spise jordbruksland, hus og arbeidskrefter?
   Skummelt.
   Eller mener du penge-verdien av det vi har?

   Svar
   • Pengerverdi og de mer handfaste eiendeler vi har er vel det samme. Poenget er at det ser skummelt ut. Fed eksempelvis øker pengermengden radikalt. Hva skjer eksempelvis framover om ikke karantæn upphører er vel noe som mange funderer over. https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL?fbclid=IwAR1q0-CSCNGT7aVLzj0uvf5cQ9buQ5xtrPyhP-6f4aBhhHoEaW-b0mZv-kA#

   • » Pengerverdi og de mer handfaste eiendeler vi har er vel det samme.»

    Det er om vi kan produsere de materielle verdiene og tjenestene vi som nasjon ønsker, som er det viktige.
    Dette har ikke forandret seg, når folk igjen så går tilbake til arbeid.
    Loock-down-en vi har nå , eller streiker for økte priser/lønninger, er det samme. Produserer vi mindre er det mindre å fordele. Vi må produsere før vi fordeler.
    Et samfunn bir ikke rikere når vi mangle det meste og priser og lønninger ( og renter) stiger; og fattigere når stabburene er fulle, priser og lønninger ( og renter) synker og vi kan roe ned arbeid og slit.
    Det er omvendt.

   • Problemet er nok utover alt annet at det gjelds baserte pengersystemet er gjeldsmettet. Vi løser denne krisen helt sikkert med keynesianisme men er det lurt da tilliten til pengersverdi blir et problem framover. Det pga framveksten at digitale valutaer blant annet da dette gir en konkurranse vedrørende betalingssystem. Rente eksempelvis regulerer mengden gjeld/penger i et samfunn. Nå er det så mye gjeld at det nære på er umulig å høye renten fra en nivå som ligger nære på 0 eller under. Det er summert idiot på høy nivå…

   • «Obama says, who want “ to kick the can down the road when it comes to solving the larger problem of our deficit.» Det sa han 2009 typ

    Men det ruller på

    https://thehill.com/opinion/columnists/ab-stoddard/169967-obama-plays-kick-the-can

 • Vi er bare i begynnelsen av det hele trur jeg da. Men ser man på historikken på på ulike epidemier/pandemier gjennom åren så kommer de om og om igjen. https://in.news.yahoo.com/early-success-hong-kong-singapore-090800985.html

  Svar
 • Pass.
  En bra og interessant video der Dr. Angela Rasmussen snakker om coronaviruset.
  https://www.mailman.columbia.edu/research/center-infection-and-immunity/angela-rasmussen-phd

  Og Chris er utdannet innom fagfeltet og stiller kul spørsmål. Konklusjonen er at det nok ikke er en easy fix dette.

  “In this video, Chris interviews expert virologist Dr. Angela Rasmussen, of the Center for Infection and Immunity at Columbia University’s Mailman School of Public Health.”

  https://youtu.be/nf35wbfnJ6I

  Svar
 • Hvorfor bruker ikke Norge krisepakker som ligner mer på det som Danmark og Tyskland bruker med bruk av lønnstilskudd fremfor permitteringer?
  Stopper feks en enkelt bedrift så kan hele produksjonskjeden som denne bedrift inngår i bli kraftig skadelidende. Hvis det gis lønnstilskudd kan aktiviteten i bedrifter som sliter økonomisk fortsette i mer eller mindre grad som før. Men det vil da skje (litt) produksjon og det vil være enklere å oppskalere produksjonen på slutten av krisen (og det kan være vanskelig å planlegge oppstarten etter krisen både mht etterspørsel og mht hvor lett det er å få ta i innsatsvarer og til hvilken pris). Ved lønnstilskudd kan de ansatte isteden drive med feks slikt som kompetanseoppbygging, produkt/produksjonforbedringer istedenfor å sitte hjemme og tvinne tomler. Det er strengt forbudt i Norge å jobbe når man er permittert (i den bedrift hvor man er ansatt). Men det koster omtrent like mye i penger med å gi lønnstilskudd som det gjør med permitteringer.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Etter koronaen:

Legges det opp til en verdensregjering?

Forrige innlegg

Israel Shamir:

Døden er like naturlig som livet. Ingen er udødelige.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.