POSTED IN Endring av politikken, EU

Tilliten til EU smuldrer opp

Mangelen på venstreside gir ytre høyre storseier i Italia.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Protestvalg i Italia – brakseier for ytre høyre og nesestyver for Ursula von der Leyen

Av Pål Steigan 

EU-kommisjonens president truet Italia med å bruke «redskaper» mot landet hvis velgerne stemte på partier hun misliker. Hvis trusselen har hatt noen virkning, må det ha vært å gi Giorgia Meloni og Fratelli d’Italia en enda større seier enn de ellers ville ha fått. Hvem skulle trodd at partiet med sine velkjente røtter i den fascistiske bevegelsen skulle få over 26% av stemmene i parlamentsvalget i Italia? De fikk 4,3% i 2018.

Den mest høyreorienterte regjeringa siden Mussolini

Slik valgresultatet ser ut seks timer etter at valglokalene stengte 25. september 2022 har Fratelli gjort en brakseier. Med 26,5% av stemmene og over 43% til høyrekoalisjonen er det ingen som kan nekte Giorgia Meloni posten som statsminister, og dermed også landets første kvinne i den posisjonen. Det EU-lojale Partito Democratico, systempartiet framfor noen i Italia, fikk under 20% og det ble et knusende nederlag for tidligere statsminister Matteo Renzi, mannen som ligger nærmest Emmanuel Macron i italiensk politikk. Meloni får med seg en sterkt svekket Matteo Salvini fra Lega (9%) og den uoppslitelige Silvio Berlusconi i Forza Italia (8%). Femstjernersbevegelsen M5S blir liggende «på vippen» med sine 16%.

Fratelli d’Italia ble stiftet i 2012 og regnes som arvtakeren etter etter Benito Mussolinis Movimento Sociale Italiano (MSI). I partiets logo finnes flammen over Mussolinis grav, slik den også var det i MSIs partilogo. Fratelli d’Italia er identisk med tittelen på Italias nasjonalsang. Partiet ønsker i dag å framstå som «sentrumhøyre» med en viss EU-skepsis. Partiet er på europeisk plan tilknyttet Europeiske konservative og reformatorer, samme allianse som Sverigedemokraterne. Og det har da ikke manglet kommentarer som trekker ei rett linje fra SDs seier i Sverige til FdIs seier i Italia.

Overtar etter Goldman Sachs-mannen Mario Draghi

Det var Mario Draghis avgang som utløste nyvalget i Italia. Draghi, som ikke var valgt av noen, er finanskapitalens og systemets mann framfor noen. Han har styrt Italia ganske diktatorisk og først og fremst på EUs og finanskapitalens premisser.

Valget er et uttrykk for omfattende misnøye med denne politikken, og hadde Italia hatt ei oppegående venstreside, kunne jordskredet like gjerne gått til venstre. Men venstresida ligger med brukket rygg og oppfattes, med rette, som støttespillere for EU-kommisjonen.

Men ikke vent store endringer i Italias politikk. Lockdownpolitikken førte til at landets gjeld økte fra 134% til 155% av BNP. Nå er den 150% av BNP. Det gjør at landet er i lomma på finansinstitusjonene, og uten egen valuta er det ikke stort Meloni & co kan gjøre for å endre på dette.

Det blir som alltid i Italia, og slik som forfatteren Tomasi di Lampedusa skrev i romanen Leoparden: «Alt måtte endres for at ting skulle være som de var.«

Italia lider også sterkt under sanksjonene mot Russland, som rammer landets energiforsyning og har drevet prisene og dermed fattigdommen til værs. Lockdownpolitikken hadde fra før av nesten utryddet de små familiebedriftene, og med sanksjonene settes nådestøtet. Meloni & co kommer ikke til å kunne løse disse problemene.

Men det blir jo interessant å se hva slags «redskaper» Ursula von der Leyen vil bruke mot Italia nå.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • V.d. Leyen snakker gestapospråk som en bad guy fra en gammel film om de fæle nazistene:
  «vi har metoder til å få deg til å samarbeide» og Ursula blir blank i øynene og får roser i kinnene når hun sier det. Hipp hurra for kvinner i ledelsen, et mer humant samfunn var det visst noen som mente ville bli resultatet, det hevdet mange en gang i fortiden. Noen mener det fortsatt, som Boris Johnnson som mente krig med Russland ikke ville være en greie hvis en kvinne var statssjef. Liz Truss er ikke typisk fredelig.

  Svar
 • «Partiet ønsker i dag å framstå som «sentrumhøyre» med en viss EU-skepsis. »

  Uffda disse fæle ‘ høyreorienterte.’ 😉

  ‘EU er en organisasjon der medlemslandene på noen områder har gitt fra seg sin suverenitet. Det betyr at EU kan lage lover og at denne lovgivingen har fortrinn over nasjonal lovgiving.
  Dette er Le Pen sterkt imot, og ønsker å gjennomføre en folkeavstemning over å sette nasjonal lov over EU. ‘
  e24.no/internasjonal-oekonomi/i/8Q886d/le-pen-seier-kan-ryste-europa-konsekvensene-kan-ikke-overdrives

  Svar
 • Trodde Derimot.no var ment som alternativ media. Sannelig ikke mye alternativt i Steigans artikkel her! Steigan klistrer Meloni til fascisme og Mussolini – presis som Nrk. Samme brunbeising som i statskanalen og msm forøvrig.. Dette til tross for at Melonis parti er tuftet nettopp på et oppgjør med gammel-fascistene og Mussolinis røtter. Skjerpings!

  Svar
 • Jeg er enig med Nora. Respekterer Steigan.no og Derimot. no men der var Steigan altfor raskt ute med å henge fascisme begrepet på Meloni.
  Mussolini var først sosialist, men fant ut at å kombinere det med nasjonalisme så var det lettere å få med folket.;ergo National Sosialist slik som Hitler
  En nasjonalist er noe annet. Det er landet, familien,kulturen og religionen som er viktig for Meloni ,har jeg forstått? Absolutt ikke sosialisme og en sterk stat.

  Svar
  • Det burde selvfølgelig være ledere av alle nasjoner sin fremste oppgave å legge til rette for så mye ønsket velstand, forutsigbarhet og trygghet som befolkningen ønsker. Ved hjelp av nasjonens egne arbeidskrefter ( nasjonens gull) og ressurser. Der veien er like viktig som målet.
   Om man kaller dette sosialisme, nasjonal-sosialisme eller fascisme er uinteressant.

   Altså det motsatte av det Norges ‘sosial-demokratiske’ regjering nå gjør. Et ‘Arbeider’-parti som forveksler realverdier og penger. Og penge- ‘arbeid’ og arbeid. Og gir overnasjonale organer styringsrett i Norge.
   ‘Sosialdemokrater’ som selger oppvarmingsenergien til innbyggerne til andre land nå før vinteren, i vinterlandet Norge , og mafia-avgiftslegger resten. – Gir litt av det stjålne tilbake, og og kaller det ‘støtte’ til innbyggerne.

   Innbyggerne er lært opp til at nasjonal-sosialisme og fascisme er farlig og gir ufrihet. 😉

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidligere Jugoslavisk utenriksminister:

USA/Nato-ekspansjonene i Øst-Europa er hovedårsakene til krigen.

Forrige innlegg

Sjangsespill med sikkerheten

Hvor trygt er det å fly med Covid-vaksinerte piloter bak spakene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.