Mange av soldatene som skal ut av Tyskland flyttes til andre Nato-land slik at overfladisk betraktet er det ikke en stor troppereduksjon som foregår. Men det er en mekanisk måte å betrakte virkningen av det som nå spiller seg ut rett foran øynene våre og som omtales lite og usikkert i våre medier. (Mange vet ikke hva de skal mene for de slites mellom EU- og USA-lojalitet)
Bare en reduksjon på noen får hundre ville være et dårlig signal for Nato i seg selv. For USA har rustet opp i Europa de siste 6-7 årene etter at de spisset konfliktnivået overfor Russland. Og alle krigsministrene i de europeiske Natolandene har fulgt opp med full støtte til den nye konfrontasjonspolitikken.

Nå er det slutt på denne tendensen og det er et positivt signal i seg selv. En kan ikke hisse til opprustning og samtidig trekke tilbake tropper som skal verne allierte mot den definerte fienden.
Men det viktigste som skjer nå er at dette avdekker en dyptgripende politisk splittelse mellom USA og det største Nato-landet i Europa, Tyskland. Det er denne politiske splittelsen som er det viktigste med den nye utviklingen og jeg tror den vil forsterke seg fremover. For den dreier seg om direkte fundamentale og motstridende interesser mellom Tyskland og USA.
Konfrontasjons- og sanksjonspolitikken som USA har iverksatt overfor Russland fra 2014 har skadet Tyskland økonomisk på en helt annen måte enn USA som hadde lite handel med Russland i utgangspunktet. Slik var det ikke med Tyskland og de russiske mottiltakene (landbruk- sanksjoner) overfor alle som deltok i sanksjonene mot Russland og disse rammet Tyskland og mange EU-land hardt.
Når USA nå prøver å stanse det livsviktig energiprosjektet for Tyskland, North Stream 2, går de i praktisk økonomisk forstand i strupen på Tyskland. Det er dette prosjektet som blir i siste instans avgjørende for forholdet mellom disse tidligere partnerne og akkurat nå ser det ut til at Tyskland ikke gir etter.
Det er ikke gitt hvordan dette vil utspille seg fremover, men det vil ramme Nato-alliansen og bidra til den tendensen til splittelse vi lenge har sett.

På lengre sikt vil Polen kunne komme i skvis mellom Tyskland og Russland. De to siste landene knyttes nærmere sammen gjennom gassrørledningen som gjør en direkte militær konfrontasjon mellom dem langt mindre sannsynlig enn før.
Det er godt nytt for freden i Europa. Men den polske regjeringen som har satset på en anti-russisk politikk vil få økende problemer som følge av denne utviklingen.
Og Norge og den norske regjeringen vil også komme i klemme. EU eller USA? Pest eller kolera? Kanskje vil det kunne komme en situasjon der vi i vårt land får et valg som ikke bare dreier seg om å underkaste oss en eller annen stormakt.
Men det er usannsynlig for våre politikere, militære og embedsfolk er ikke trent og opplært å tenke på norske, nasjonale interesser. De er vant å lystre og å underkaste seg. Spørsmålet blir nok hvem vi skal bøye kne for og tjene som ny herre.
Vi merker oss at Jens Stoltenberg, alliansens generalsekretær, ikke har uttalt seg. Det bekrefter de betraktningene jeg har gjort ovenfor, altså om det dilemmaet mange nå er havnet i mellom EU (Tyskland) og USA. Her får en ikke politisk lenger i pose og sekk.
Knut Lindtner
USAs AFRICOM bekrefter at hovedkvarteret forlater Stuttgart.
Den tyske forsvarsministeren sier at USAs tilbaketrekking er «beklagelig».
USAs Africa Command vil prøve å flytte sitt hovedkvarter når Pentagon planlegger en større reduksjon av amerikanske styrker basert i Tyskland.
Den tyske forsvarsministeren vurderer nå hvordan man kan hjelpe de hjemlige regionene etter USAs tilbaketrekking.

Siden den ble etablert i 2008 har USAs Africa Command hatt sitt hovedkvarter i Stuttgart, hovedstad i Tysklands sørvestlige delstat Baden-Würtemberg.
Nå vil kommandoen «se etter andre valg andre steder i Europa, men vil også se etter muligheter i De Forente Stater», sier AFRICOM i en uttalelse.
AFRICOMs sjef, general Stephen Townsend i USAs hær, sier at en slik beslutning «vil ta flere måneder» når kommandoen skal lete etter et nytt hjem.
Pentagon har tidligere sagt at de vil flytte Special Operations Command Europa som også er basert i Stuttgart til Mons i Belgia.
Alt i alt planlegger USA å trekke tilbake nesten 12 000 av de 36 000 amerikanske troppene som er stasjonert i Tyskland. De vil omplassere en del av dem til andre NATO-land, inkludert Belgia og Italia.
Den tyske forsvarsministeren Annegret Kramp-Karrenbauer kaller USAs militære plan om å redusere sin tilstedeværelse i Tyskland for «beklagelig».
Hun lover å invitere lederne for de tyske delstatene etter sommeren for å diskutere hvordan tyske styrker kan «støtte de berørte regionene».

«Vi har tyske og europeiske interesser i tankene. Sannheten er at et godt liv i Tyskland og Europa i økende grad avhenger av hvordan vi bygger opp var egen sikkerhet».
Det er ikke bare i Baden-Würtemberg USA vil trekke tilbake tropper, men også i Rhinland-Palatinate og i Bayern.
USAs president Donald Trump og andre i hans administrasjon har beskyldt Berlin for ikke å bevilge nok penger til NATO. På onsdag argumenterte forsvarsminister Mark Esper med at Tyskland «kan, og bør, betale mer for sitt forsvar».
Tyske myndigheter ble satt på sengen av Trump forrige måned da han først kunngjorde beslutningen om å nedskalere USA kontingent i landet.
Politikere fra kansler Angela Merkels Kristelig-Demokratiske Union argumenterte med at denne tilbaketrekkingen vil svekke NATO, mens opposisjonens Venstre-parti ønsket tilbaketrekkingen velkommen.
Som en del av sin militære omplasserings-plan vil Pentagon flytte hovedkvartret for US Army V Corps til Polen.
Den polske forsvarministeren Mariusz Blaszczak bekrefter at minst 1000 flere amerikanske soldater vil bli utplassert i hans land.
I øyeblikket er Polen vertskap for rundt 4 500 USA-personell.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 310 ganger.
No Comments