POSTED IN Miljøpolitikk, Olje-Energi

Til tross for stor motstand i befolkningen:

Norge på topp over vindkraftutbygging i Europa.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Norge bygget ut mest landbasert vindkraft av alle i Europa i fjor

Av Jan Herdal

Vindkraftutbyggingen i Norge går over stokk og stein. Det bekreftes av ferske tall fra Wind Europe. Av landbasert vindkraft slo Norge alle, med å installere en effekt på vel 1,5 GW i 2020, foran Tyskland, Spania og Frankrike på de neste plassene.

Nederland og Tyskland ligger foran om en også tar med utbygging av havbasert vindkraft. På land er det ingen som slår Norge – landet som trolig har verdens største overskudd av elektrisk kraft, i hvert fall i forhold til folketallet.

For Tysklands vedkommende er tallet på land det laveste siden 2010. Det viser at den sterke og økende folkelige motstanden mot vindkraft har begynt å gi resultater. I Norge har også motstanden mot vindkraft økt kraftig, men det gir politikere og myndigheter blaffen i.


I 2020 toppet Norge statistikken over utbygging av vindkraft på land, foran Tyskland, Spania og Frankrike. (Wind Europe)

Tyskerne har klart å rettsliggjøre sin motstand. Det har foreløpig ikke gått så bra i Norge.

En måling utført av Den norske Turistforening i oktober i fjor viste at vindkraftmotstanden i Norge var økt med 68 prosent på ett år. I den nye målingen var andelen svært eller ganske negative til utbygging av vindkraft på land økt fra 25 til 42 prosent. 

Andelen som var positive sank fra 49 prosent til 35 prosent. Ifølge målingen er det altså flere som er motstandere enn tilhengere av landbasert vindkraft i Norge.

– Vi ser et markert stemningsskifte i befolkningen. Jeg tror at reaksjonen kommer fordi folk ser hvilke enorme naturødeleggelser mange av vindkraftverkene har på urørt natur, sa Per Hanasand, styreleder Den Norske Turistforening (DNT) i en kommentar.

Når det kommer til vindkraftutbygginger som påvirker turområder, urørt natur og dyreliv er motstanden enda høyere enn den generelle holdningen til vindkraft på land. 2 av 3 er imot slike inngrep, mens bare 1 av 10 er positive.

Forsidebilde: Wolfgang Hasselmann



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 176 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

  • Ikke glem at Norge drar inn 5 milliarder årlig i «grønne sertifikater» fra vanlige folk, penger som må brukes og deles ut til selskaper som raserer landet.

    Svar
  • Denne statistikken kan også leses som at vindkraftutbyggingen i andre land i Europa bremser opp.
    Og dette til tross for høye strømpriser i disse landene samtidig med et stort behov for mye mer fornybar strøm, og til tross for at Tyskland snart skal legge ned sine resterende atomkraftverk (som i 2019 produserte 75 TWh). Det kan også tolkes som at «det grønne skifte» i EU er i alvorlige problemer. Kanskje landene i EU betrakter norsk vindkraft for å være (en del av) løsningen på deres strømproblemer?

    Svar
    • Dette er ikke første gang at Tyskland ønsker at Norge skal være med på å løse Tysklands energibehov. Rundt 1930 avslo Norge å legge kraftkabel til Tyskland for å drive tysk industri – den gang så norske politikere verdien av å videreforedle strømmen selv.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Del 3: Inndra boka til Michelet?

Nei, det er å gi etter for dem som vil kriminalisere ytringer

Previous Post

Inndra boka til Michelet?

Andre del av tre innlegg

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.