POSTED IN Virkelighetsforståelse

Tidligere USA-ambassadør i Moskva: «Våre diplomater lyger hele tiden».

Men da er tilliten ødelagt og forpliktende avtaler nesten umulig.

0
Print Friendly, PDF & Email

En kan spørre seg om hvorfor USA systematisk løy om Ukrainas muligheter til å bli Nato-medlem. En måtte forstå at dette var å sette opp en politisk rød klut foran Russland. Hensikten måtte være å prøve å fremprovosere er russisk angrep på landet. Sammen med uttalelsene til president Zelinsky om at Ukraina tok sikte på å skaffe seg atomvåpen (lite gjengitt i våre medier) bidrog begge deler til det russiske angrepet.

USA la altså helt bevisst opp til å fremprovosere denne krisen som vi nå ser utfolde seg i Ukraina. Hensikten var å svekke Russland på alle måter, dette innrømmes nå åpent fra Washington og London. Men resultatet ser ut til å bli det motsatte av det en så for seg. Det er så langt blitt et økonomisk styrket Russland som også viser seg å være militært overlegent Nato i Europa.

person in white jacket and black pants wearing black knit cap
Nato går mot nederlag i Ukraina

Nato har systematisk bygget opp den ukrainske hæren i 7 år etter det militære nederlaget i Debaltsevo i februar 2015 – et nederlag som fremtvang Minsk 2 -avtalen. Dette var en politisk avtale som kunne ha forhindret denne krigen. Når den ukrainske hæren nå bryter sammen i Donbas er dette i virkeligheten et stort militært nederlag for Nato.

Det hjelper ikke hvor mange norske militære eksperter en presenterer i NRK for å snakke ned det som nå skjer med Natos ukrainske hær i Donbass. Realitetene er at en står overfor et fullstendig ukrainsk militært nederlag og dermed et Nato-nederlag. Det er derfor USAs forsvarsminister ringer sin russiske kollega og ber om våpenhvile.

Men hvordan kan Russland inngå avtaler med USA når de lyger hele tiden eller, som Stephen Walt bemerket:

«Våre diplomater lyver hele tiden. Og likevel mener de at russerne skal stole på dem når de kommer med sine forsikringer»

Knut Lindtner
Redaktør

USA lyver om Ukrainas NATO-hensikter, innrømmer en ex-diplomat.

Løgner er en vanlig praksis for diplomater i «den virkelige verden» sier Michael McFaul.

Professor Michael McFaul er tidligere USA-ambassadør i Morskva

Washington har helt bevisst løyet om Ukrainas muligheter til noen gang å få sluttet seg til NATO. 

De vet at den tidligere Sovjet-republikken ikke er noen utfordrer til å kunne bli medlem av den vestlige militærblokken. Dette innrømmer USAs tidligere Russlands-ambassadør Michael McFaul. 

Denne veteran-diplomaten kom med denne avsløringen i et offentlig politisk forum, den halvårlige Munk Debates i Toronto tidligere denne måneden.

Sammen med det polske parlamentsmedlemmet Radoslaw Sikorski møtte McFaul Harvard Internationals professor Stephen Walt og politikeren John Mearsheimer til debatt den 12. mai.

De debatterte den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina.

De to forskerne argumenterte med at konflikten var uunngåelig og stammet fra aksjoner  fra USA og NATO, mens McFaul og Sikorski mente at det bare er Russland og den ambisiøse Vladimir Putin alene som har skylden.

En utvidelse av NATO «er ingen trussel».

Stephen Walt spør hvorfor Washington helt konsekvent har gått inn for at Ukraina skal bli medlem av NATO, til tross for sikkerhetsproblemene Moskva har kommet med.

«I 2021 gjentok Washington at Ukraina skal slutte seg til NATO», sa han. «Og det sier de om og om igjen».

McFaul avbrøt professoren og antydet at Washington aldri har vært helt seriøse rundt disse utsiktene. «Og tror du virkelig på det?», spurte ex-ambassadøren.

«Så våre diplomater lyver?» spurte Walt tilbake.

«Ja! Ja!, Slik er den virkelige verden venner. Kom igjen», svarte McFaul, og fikk publikum til å le.

«Våre diplomater lyver hele tiden. Og likevel mener de at russerne skal stole på dem når de kommer med sine forsikringer», bemerket Walt, til antydning av applaus fra tilhørerne.

Russland angrep Ukraina i slutten av februar etter at Kiev ikke satte i verk vilkårene i Minsk-avtalen – den som først ble undertegnet i 2014, og etter at Moskva hadde anerkjent at Donbas-republikkene Donetsk og Luhansk erklærte seg selvstendige.

Minsk-avtalen var en tysk-fransk protokoll der meningen var å gi utbryter-regionene en spesiell status innenfor den ukrainske staten.

I ettertid har Kreml forlangt at Ukraina offisielt skal erklære seg som en nøytral stat som aldri vil slutte seg til den USA-ledede militære NATO-blokken.

Kiev insisterer på at den russiske offensiven var helt uprovosert, og har nektet for påstandene om at de hadde planer å ta tilbake de to utbryter-republikkene med makt.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/555895-us-ukraine-nato-prospects/

Forsidebilde. Jelleke Vanooteghem

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Apekopper kan bli den nye skremselen

Ble det planlagt for minst et år siden? Skal WHO erklære ny pandemi?

Forrige innlegg

Saboterer Biden-regjeringen matproduksjonen?

Vi står overfor verdens største sultkatastrofe på svært lang tid.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.