POSTED IN Virkelighetsforståelse

Tidligere polsk president:

Vi må bedre forholdet til Russland!

0
Print Friendly, PDF & Email

Den tidligere fagforeningslederen og polske presidenten, Lech Walesa, advarer mot den totalt negative holdningen i den polske politiske ledelsen i dag har overfor Russland. Og han har helt rett i dette. Deres holdninger minner i en viss grad om de som gjorde seg gjeldende under den polske Józef Piłsudski-regjeringen i mellomkrigstiden.

Lech Wałęsa er en polsk pensjonert politiker og fagforeningsaktivist. Han var medgrunnlegger av Solidaritet, Østblokkens første uavhengige fagforening, fikk Nobels fredspris i 1983, og var president i Polen i perioden 1990 til 1995. Wikipedia

Den endte med en polsk katastrofe etter det tyske angrepet på landet 1. september 1939. Ingen land mistet så mange mennesker under 2. verdenskrig etter folketallet. Hadde Polen alliert seg med Sovjetunionen for å stoppe sviket mot Tsjekkoslovakia i 1938 (Chemberlain-Hitler-avtalen) kunne kanskje krigen vært unngått.

Istedet forsynte Polen seg av det som var igjen av Tsjekkoslovakia sammen med Tyskland.

I dag er det omskriving av historien som pågår i Polen. Det er ikke politisk «in» i dagens Polen å anerkjenne den sovjetiske innsatsen for å befri Europa (også Polen og Norge) for den nazistiske okkupasjonen av landene.

Men Polen ligger der landet ligger, midt mellom Tyskland og Russland. USA ligger på den andre siden av havet. Lech Walesa har helt rett at det er langt bedre for landet å skape gode naboforhold til Russland en å fyre opp en fiendtlig holdning.

Men den polske regjeringen har ikke bare startet en historie-revisjon men de har også latt USA fått stille opp rakettbatterier i landet som gir Russland svært kort varslingstid. Det hjelper ikke at de forsikrer at de er av defensiv karakter. Missil-produsenten skryter av at de kan bære kjernefysiske våpen. Og det er det Russland forholder seg til, ikke løfter fra Nato. Enhver ansvarlig leder må gå ut fra verste scenario.

Natos missilforsvars-anlegg i Polen. De hever at det er rettet mot Iran (tro det den som kan) og at det har defensiv karakter. Men hva tror russerne?

Det betyr at Russland stiller opp egne våpen (kjernefysiske?) mot Polen. Den polske ledelsen gjør landet til et russisk bombemål og forsterker den russiske bekymringen med vill retorikk.

I en viss forstand minner denne situasjonen som vi her i landet er i ferd med skape. Vi legger ned det defensive forsvaret vårt basert på almen verneplikt og lar oss integrere i Natos offensive militærstrategi som Russland oppfatter som en trussel. At vi tillater USA-baser i økende grad og lar Nato-styrker trene stadig nærmere den russiske grensen gjør ikke situasjonen bedre.

En må være tonedøv hvis en ikke forstår at russiske flåteøvelser er russisk reaksjon på dette. Men sammen vandrer vi med USA med «freidig mot» rett lukt inn i mulig konfrontasjon med vår store nabo som aldri har truet oss eller gjort oss noe.

Slik sett er Walesas advarsel til den polske ledelsen også en advarsel til den norske.

Knut Lindtner

‘Warszawa er nærmer Moskva enn Washington’: Den polske ex-presidenten Walesa lover å bryte isen overfor Russland.

Det er svært viktig for Warszawa og Moskva å forbedre forholdet, å overse den trøblete fortiden og komme videre, har Polens ex-president Lech Walesa sagt. Han legger til at det bare er «tredjeparter» som kan trekke fordeler av denne striden.

Selv om forholdet mellom Polen og Russland ikke har vært spesielt varmt i de siste tiårene, så kan det bli mye bedre derspm begge sider går inn for det, sier Walesa til den russiske ukeavisen Sobesednik.

Polen grenser til den russiske enklaven Kaliningrad. Avstanden til Moskva er heller ikke særlig stor i motsetning til Washington.

«Til og med  kan forholdet bli bedre», sa den tidligere presidenten.

Når vi krangler, er det bare tredjeparter som vinner på det. Warszawa har alltid stått nærmere Moskva enn Washington.

Polen og Russland «fortjener å leve i fred og vennskap med hverandre – tross alle de tap begge sider har hatt», bemerker Walesa. 

Dessuten vil resten av Europe «skjelve» dersom de historiske naboen kommer til enighet med hverandre. 

Warszawa fyrte opp under uenigheten igjen i år da tidligere statsminister og leder for det regjerende Lov og Orde-partiet Jaroslaw Kaczynski påsto at russerne var med på å starte den andre verdenskrigen.

Pawel Jablonski

Viseutenriksminister Pawel Jablonski sluttet seg til denne bisarre påstanden, og forlangte at Russland betaler hva de skylder Polen for det han sier var «krigsforbrytelser» og «okkupasjon» i flere tiår.

Da han ble konfrontert med Jablonskis uttalelse, latterliggjorde Walesa den.

Det vil være som om jeg skulle forlange å få ungdommen min tilbake. Men den er for lengst over …vi må komme videre – dette er viktig.

Den tidligere presidenten ble verdenskjent som leder av den vestlig-støttede og anti-kommunistiske Solidaritets-bevegelsen. Han sa at slik avspenning ikke vil være mulig så lenge den nåværende høyre-regjeringen sitter.

«Jeg holder meg unna dem. Jeg har ikke stemt på dem», understreker Walesa. «Og jeg liker ikke det faktum at de ikke kan reparere båndene til Russland. I prinsippet venter jeg på det nye valget i mai 2020».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/480427-walesa-poland-russia-ties/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

3. februar i Syria:

Stort nederlag for Erdogan.

Forrige innlegg

Politikus:

Er det populismen eller den moralistiske venstresiden som er problemet?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.