POSTED IN Norge

Tidligere Jugoslavisk utenriksminister:

USA/Nato-ekspansjonene i Øst-Europa er hovedårsakene til krigen.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

USAs og NATOs militære ekspansjon i Øst-Europa er hovedårsaken til den nåværende Ukraina-krisen, har Zivadin Jovanovic , tidligere utenriksminister i Jugoslavia, sagt.

I et intervju med Xinhua sa Jovanovic, som for tiden leder tenketanken Beograd Forum for a World of Equals, at krisen var et resultat av «USA-NATO-strategien for militær ekspansjon til de russiske grensene, avvisning av prinsippet om likestilling og udelelig sikkerhet.»

Živadin Jovanović - Wikipedia
Zivadin Jovanovic

Serbia var det første offeret for NATOs ekspansjonsstrategi, minnes Jovanovic.

I 1999 satte NATO-tropper ledet av USA åpenlyst FNs sikkerhetsråd til side og gjennomførte en 78-dagers kontinuerlig bombing av Jugoslavia under dekke av å «forebygge humanitære katastrofer», drepe og skade over 8000 uskyldige sivile og rykket opp nesten 1 million (mennesker, etnisk fordrevet red.)

Jovanovic ba om en fredelig løsning på konflikten i Ukraina, «som tar hensyn til legitime sikkerhetshensyn til alle land og folk som er involvert.»

Jovanovic sa at den ukrainske konflikten og alt som hadde gått forut for den, «er en oppfordring til å avslutte politikken for militær ekspansjon, for anerkjennelse av legitime rettigheter for alle land til lik sikkerhet uten å undergrave andres sikkerhet,» så vel som for «global anerkjennelse» av den nye multipolare verdensorden.»

«Vi håper at den ukrainske konflikten vil bli løst så snart som mulig fredelig, gjennom dialog, med hensyn til behovet for lik sikkerhet for alle land og folk. Sanksjoner, trusler, dobbeltmoral, ensidige tilnærminger … undergraver fredsinnsatsen og bør derfor opphøre, la han til.

Former Yugoslav FM: US, NATO Expansion Root Cause of Ukraine War

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Send denne artikkelen til alle Norges media.
  ( Gjerne sammen med opplysninger om nåværende generalsekretær og Ap sin bombing av Libya.)
  Både Ap og norsk media trenger tydligvis litt historie-oppdattering i disse tider .

  For de kan jo umulig kjenne til dette; da hadde de vel rødmet?
  ( Forresten, – kan psykopater rødme?)

  Svar
 • Stoltenberg lyver ( som vanlig):
  Nå viser det seg at det faktisk finnes et møtereferat fra et møte den 6. mars 1991 mellom de politiske lederne for utenriksdepartementene i USA, England, Frankrike og Tyskland hvor de diskuterer hvilke muntlige løfter og garantier som ble gitt til Russland i forbindelse med samlingen av Tyskland.

  Her går det klart fram at slike løfter ble gitt og var selve forutsetningen for at Russland aksepterte Tysklands samling. I videoen bekrefter tidligere parlamentarisk statssekretær i det tyske utenriksdepartementet, Willy Wimmer, at avtalen om at NATO ikke skulle ekspandere østover lå bak Tysklands beslutning om ikke å tillate stasjonering av NATOstyrker i tidligere Øst-Tyskland.
  https://www.rt.com/news/549921-nato-expansion-russia-document/

  Svar
 • Northern Light.
  27 september 2022 16:02

  Begge Nord Stream gassledningene har fått store lekkasjer samtidig.
  Av Ole Christian Nymoen.
  Mandag kveld falt trykket drastisk i de to store gassledningene Nord Stream 1 og 2. Ledningene går mellom Tyskland og Russland. Tirsdag morgen ble det bekreftet at det er lekkasjer på tre ulike steder, henholdsvis to lekkasjer på Nord Stream 1 og en lekkasje på Nord Stream 2.
  To av lekkasjene har skjedd nordøst for den danske øya Bornholm, den tredje er sørøst for øya. Det betyr at det nå lekker store mengder gass ut i Østersjøen. Både svenske og danske myndigheter har satt ned krisestab etter lekkasjene og selskaper har høynet beredskapen. Foreløpig har det ikke vært enkelt å overvåke lekkasjene for danske myndigheter. Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone på ti kilometer rundt lekkasjene, for å holde seilere og båter unna.

  BEKYMRET: Kristoffer Böttzauw, direktør i danske Energistyrelsen, sier det er for farlig å dykke ned til lekkasjene nå. Foto: Energistyrelsen – Det vil gjøre det noen dager fremover. Begge rørene er gassfylte og det er mye gass i dem. De går hele veien fra Russland til Tyskland, så det er mye gass som slippes ut, forteller Böttzauw til den danske avisen. Energistyrelsen er et direktorat underlagt det danske Klima- og Energiministeriet.

  Böttzauw er tydelig på at det er for farlig å dykke i nærheten av lekkasjene for å se skadeomfanget. Han understreker at det ikke er snakk om små rifter i ledningene, men store hull. Dykking ved ledningene innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko. Nord Stream 2 rakk aldri å komme i gang før Tyskland 22. februar 2022 stanset godkjenningsprosessen av ledningen. De to ledningene er på 1234 kilometer hver.

  Så vidt jeg vet har Nord Stream 2 ingen ventiler. Det betyr at det er et veldig langt rør uten mulighet for lukking. Så det er mye gass i den, sier direktøren, som ikke kan kommentere om Nord Stream 1 har ventiler som kan stanse gassen underveis.

  Flere land var tydelige på at lekkasjene ikke kan være tilfeldig. Tysklands regjering gikk tidlig ut og mistenkte at ledningen var angrepet med ubåt eller angrepsdykkere. Samtidig krevet den russiske regjeringen at hendelsen ble etterforsket, og at de ikke kunne utelukke sabotasje på ledningene. Danmark deler også noe av det samme synet:– Det er vanskelig å se for seg at det er tilfeldig. Vi kan ikke utelukke sabotasje, svarte statsminister Mette Frederiksen på spørsmål om hvorvidt det kan være sabotasje som står bak.

  Fra Nettavisen, publisert 27 September 2022, skrevet av Ole Christian Nymoen.
  Noe forkortet.
  Orginalartikkel: Sammenligner lekkasjen med Bermuda-triangelet: – Kan risikere å drukne.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Russland spiller ikke poker, men sjakk.

I sjakk betyr en bløff å tape.

Forrige innlegg

Tilliten til EU smuldrer opp

Mangelen på venstreside gir ytre høyre storseier i Italia.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.