POSTED IN Norge, Økonomi

Man bør være forsiktig med hva en ønsker seg

The Great Reset kan bli ett skrekk-kabinett for oss alle

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

av Jon Blund (pseudonym)
derimot.no vet identiteten til forfatteren

Vi har i mange år vært kjent med ett sett med fremtidsvyer som er kalt for Agenda 21 – Agenda 30. Og vi kjenner til varianter av dette som går under navn som «the Great Reset» og «Build Back Better». Det som er fellesnevneren i disse fremtidsvyene er at vi vanlige mennesker skal redusere vårt forbruk. Før, for bare noen måneder siden, så var det klimaet som var påskuddet.

Nå, så får vi en variant av «the Great Reset» på grunn av 2 år med korona-situasjonen som ødela mye for de mindre bedriftene og oss vanlige mennesker som ble rammet av dette. Vi får vår «reset» også fordi USA’s president Joe Biden allerede fra starten av som president stoppet Keystone-rørledningen, som skulle vært ment til å transportere olje fra Canada til USA. Fra da Joe Biden stoppet denne rørledningen så begynte prisen på bensin og diesel å stige i USA, og denne prisøkningen smittet over til oss her i Europa.

Her i vår verdensdel så hadde tyske politikere klart å trenere igangsettingen av gassrørledningen Nord Stream II med den følgen at gassprisen økte og ga ringvirkninger over på strømprisene. Vi nordmenn merket godt dette her i vinter. Alt dette skjedde før Russland gikk til krig mot Ukraina i slutten av februar i år.

Etter at krigen startet har vi allerede sett at drivstoffprisene økte. Det samme med strømprisene, selv om vi går mot våren, varmere vær og snøsmelting. Så har vi alle de andre prisøkninger som og kommer, og vi merker det godt på matbudsjettet. Flere (rå)varer som vi normalt importerer fra Russland og Ukraina, som eksempelvis hvetemel og solsikkeolje er 2 vareslag som nå allerede har blitt dyrere – og mangel på. Disse eksemplene på vareslag som nå ikke lengre blir eksportert fra Russland og Ukraina til oss her i vestlige Europa vil skape prispress siden vi nå må finne andre leverandører.

Før krigen startet i februar så hadde Sentralbanken allerede økt styringsrenten litt. Og nå i denne uka økte dem renta enda en gang. Begrunnelsen var å stagge inflasjonen som vi allerede har sett komme. Spørsmålet er om det er rett medisin? Kanskje renteøkninger nå, er en medisin som vil gjøre vondt verre. Norske forbrukere har sett prisøkninger på det meste, også deres lånekostnader. Så, hva vil skje dersom Norges Bank med jevne mellomrom fortsetter å øke renta, for å angivelig stagge inflasjonen?

Vil ikke økte kostnader i seg selv være inflasjonsdrivende? Hva med lønnsoppgjør som kommer? Det er naturlig å tenke seg at arbeidstaker-organisasjoner ikke vil bli mindre innstilt på å kreve gode oppgjør for sine medlemmer, etter 2 år med korona-konsekvenser og merkbare prisøkninger. Og nå kommer Norges Bank på banen og og lover enda mer inndraging av kjøpekraften!

Den siste uka har flere «økonomi-eksperter» sagt i intervjuer at Norge tåler det som nå skjer. Men, de snakker for Norge som nasjon, de snakker ikke for den jevne mann og kvinne. Det at staten tjener mer på at energien blir dyrere er noe som kommer staten til fordel. Ikke oss vanlige menn og kvinner. Og vi  får langt mindre å bruke på «frie handlinger» etter at vi har brukt mer penger på energi, mat, og bo-kostnader.

Da vil en stadig økning av styringsrenta være feil medisin. De som allerede nå sliter med å få sine månedslønninger til å strekke til, vil selvsagt slite enda mer når utgiftene blir enda større. Dette er en selvfølge, som «ekspertene» som uttalte seg i media denne uka, ikke nevnte med ett ord.
Den nye sentralbanksjefen, Ida Volden Bache sa nylig at hun ser for seg at boligprisene vil synke i neste år, nettopp pga rentehevingene.

Det kan være grunn til å være mer pessimistisk; At prisnedgangen kommer allerede i år og hvor det er summen av alt som har gjort våres hverdager dyrere som drar i den retningen. Ikke bare rentehevingene som er annonsert.

Det fører til neste spørsmål: Vil vi få en situasjon ute av kontroll, med akselererende fallende boligpriser og et press på å få solgt før prisen blir enda lavere? For oss som har levd en stund, vi husker perioden på slutten av 1980-tallet og starten på 1990-tallet. Da steg boliglånsrenta til svimlende 18 prosent (sånn cirka) og prisene på boliger sank som en stein. Dersom vi skulle få bare en antydning av dette nå, så kan vi få det som proponentene for «the Great Reset» ser for seg. – Vi kommer til å eie enda mindre. Leve mer fra hånd til munn. Langt mindre mobile. Hvem har råd til å reise med bensinpriser som er hårreisende dyre?

Det ender opp som WEF sin våte drøm: Vi vanlige mennesker blir fattigere,  vi vil eie mindre, og så skal vi liksom være lykkelige.

Krigen som en ytterligere byrde

Krigen i Ukraina og vestens sanksjoner mot Russland vil gi oss flere nye årsaker til en langvarig periode med smalhans. Nord Stream II er nå en rørledning som ikke vil bli brukt til å frakte gass fra Russland og til kontinentet. Russland vil selge gassen til andre kjøpere, så de vil ikke tape på dette, i et lengre tidsperspektiv. Men vi i vesten vil det. Allerede før krigen så hadde vestlige politikere gjort sitt beste for å fjerne billig og stabil energi, og heller satse på dyr og ustabil energi og påskuddet var «klima». Nå som energimangelen også kommer som en følge av vestlige sanksjoner grunnet krigen så blir det dobbelt opp med selvskyting i begge ben.

Denne uka her fikk vi vite at Russland vil nå gå over til å selge sin energi til uvennlige land i deres egen valuta, rubler. EU freser nå, og de motsetter seg dette. De vil fortsatt betale i euro og dollar. Det virker som at EU tror at Russland vil la være å sette makt bak kravet om betaling i rubler. – Tror virkelig EU at Russland bløffer om dette, nå etter at de gikk til krig mot Ukraina? Står det virkelig så dårlig til hos toppene i EU?

Ser vi litt lengre, når EU skjønner at Russland mener hva de sier, så ser vi at en av konsekvensene vil være at dollar og til dels Euro vil miste deres betydning som «verdens-valuta». For USA, som i hele etterkrigstiden etter andre verdenskrig har nytt gått av å være i førersetet for «alt» og ikke minst hatt en velstandsøkning blant annet fordi deres valuta er verdenes reserve-valuta, så vil USA i første omgang være de som merker det innenlands at deres valuta ikke lengre er så ettertraktet. Hva det kan gi av følge-konsekvenser, kan være en resesjon i USA som følge av at dollaren vil svekke seg, med de følger det får. Og dette er da en av deres nye byrder lagt på toppen av alt det som de nå har. Så de jevne menn og kvinner i USA vil og føle t»he Great Reset» – ikke bare oss europeere, takket være deres egen president! Tipper de vil gå mann av huse for å stemme på demokratene til mellomvalget senere i år …. / ironi.

Men så, helt seriøst: Det som kan skje, er at vi får «the Great Reset» – men er det DENNE versjonen, av disse årsaker, som WEF (blant annet) så for seg komme? Eller kommer denne versjonen litt ubeleilig på også disse menneskene? Slår de mest pessimistiske spådommer til, så vil de få, verdens rikeste mennesker, oppleve at hendelser skjer raskt og som de ikke hadde kalkulert med. De hadde nok sett for seg at de ville ta en smell, men det kan tenkes at de ikke så for seg å bli slått punch drunk i de første rundene.

– Eller er dette innkalkulert? Vanskelig å si, Men det som synes å være en trygg gjetning – det er at vi som tilhører det store flertallet; Vi vanlige mennesker, vi vil merke smalhans i tiden fremover. Vi får vår «reset» uansett om vi vil ha den eller ei, og for oss så blir den ikke så «great».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «allerede sett at drivstoffprisene økte. Det samme med strømprisene, selv om vi går mot våren, varmere vær og snøsmelting.»

  – Og selv om produksjonsprisen på vannkraft-strøm i selvforsynte vinterlandet Norge er 10 øre pr. kWh, i tørre som i våte år. Og vi har nok til befolkningens behov. Og befolkningen har betalt ned anleggene over skatteseddelen i 50 år.

  » Vi vanlige mennesker, vi vil merke smalhans i tiden fremover.»

  Men er det ikke fordi en nasjon trenger noen til å administrere nasjonens resurser til det beste for innbyggerne vi holder oss med den kostnaden som politikere er?
  Hvor har de blitt av?
  Bør vi utstyre de med masker ala B-gjengen slik at de ikke kan stikke seg vekk?

  Svar
 • Silviastones
  27 mars 2022 15:18

  «Eliten» har ønsket å bli kvitt middelklassen i lang lang tid for å karre til seg enda mere makt og penger, «the great reset» med corona og klima hysteriet og nå krig er bare noen av redskapene de bruker…

  Svar
 • Det er grunn til å tenke på Russland sanksjonene som en bevisst og målrettet krig – mot Europa og Usa.
  For hvordan kunne de være så dumme at de sagde av den greina de satt på? At politikerne gjør hva de får beskjed om er jeg inneforstått med, og det er ikke fordi de er dumme, men fordi de er betalt for å gjøre det.
  For hvordan kunne de stenge atom kraftverkene forut for denne situasjonen, og ikke diskutere gjenoppretting? Kanskje vi ikke er informert, ettersom MSM kanskje bare har hoppet over det? Jeg så en notis om Belgia som har utsatt sitt grønne velt med 10 år – ekstra med atomkraftverk. Så noen har skjønt poenget.

  De krefter som styrer har lagd store kriser tidligere, og lagd seg egne kjøpefester. Billige konkursbo overalt. Slikt ville Rothschildene ha da de satte i gang med børskrakket i 1929.

  For det er ingen trusler å se for dem noe sted. Det er ingen politiske partier som tar avstand til plattformen deres, den såkalte «Liberalismen». I Frankrike har det pågått voldsomme demonstrasjoner siden de gule vestene startet i 2017. Og de har ikke vært alene om å demonstrere. Gateslag etter gateslag. Ødelagte handelsgater etc. etc. (Du finner masse dokumentasjon om det på YT.) Det gjør ikke så mye. Plagsomt for forsikringsselskapene, om de ikke får erstatning fra Staten (skattebetalerne). Macron sitter trygt.
  Det vil komme sterkere demonstrasjoner nå, men etterretningstjenestene står klare til å infiltrere og å kuppe enhver retning som er genuin folkelig. Dette har de gjort alltid. Hvorfor er de antiimperialistiske partiene våre plutselig Nato tilhengere? Det er målrettede tiltak.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  27 mars 2022 18:48

  Dersom du ikkje er Nato-tilhengjar, kan du stå over stortingsvalet neste gong. To parti har Nato-motstand i partiprogrammet, men meiner ikkje noko med det. Resten av partia er full og heilt for Nato.

  I staden for å bruka krefter på ein meiningslaus valkamp, kan me gjera ein innsats i einskildsaker som basemotstand og sjølvforsyning. Opp og fram for norsk jordbruk og fiskeri.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Leiesoldater, med retten til tortur og drap

Privatisering av krig når nye høyder

Forrige innlegg

Atallah Hanna om verden idag

Vestens hykleri over Ukraina

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.