POSTED IN USA

Texas-kollapsen:

Et alvorlig forvarsel.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Den midlertidige kollapsen i Texas er et forvarsel om USAs totale kollaps.

Av Michael Snyder

Vi får et veldig kort forvarsel av hva som til slutt vil skje med USA som helhet. Amerikas infrastruktur eldes og smuldrer opp. Våre kraftnett var aldri ment å støtte så mange mennesker, vannsystemene våre er en fullstendig vits og det har blitt helt tydelig at vi ville være helt fortapt hvis en stor langsiktig nasjonal nødsituasjon noen gang rammet oss. 

Texas har enorm rikdom og enorme energiressurser, men nå kalles det en «mislykket stat». Hvis det ikke en gang takler noen dager med kaldt vær, hvordan vil resten av Amerika se ut når ting virkelig begynner å bli kaotiske i dette landet?

På dette tidspunktet har det blitt klart at strømnettet i Texas er i langt dårligere form enn noen noen gang har forestilt seg. Da ekstremt kaldt vær rammet staten, økte etterspørselen etter energi dramatisk. Samtidig frøs omtrent halvparten av vindmøllene som Texas stoler på, og resten av systemet taklet rett og slett ikke den enorme økningen i etterspørselen.

Avising av frosne vindmøller krever energi og forurenser

Millioner av texanere var uten strøm i flere dager, og hundretusener er fremdeles uten kraft når jeg skriver denne artikkelen.

Og nå ser vi at Texas bokstavelig talt bare var øyeblikk unna «en katastrofal feil» som kunne ha resultert i blackouts «i flere måneder» …

Texas ‘kraftnett var «sekunder og minutter» unna en katastrofal feil som kunne ha plassert Texans i mørket i flere måneder, sa tjenestemenn som driver nettet.

Ettersom millioner av kunder over hele staten begynner å få strømmen tilbake etter dager med enorme blackouts, sa tjenestemenn fra Electric Reliability Council of Texas, eller ERCOT, som driver kraftnettet som dekker det meste av staten, at Texas var farlig nær det verste case scenario: ukontrollerte blackouts over hele staten.

Jeg kan ikke engang forestille meg hvordan marerittaktige ting til slutt ville blitt i Texas hvis det faktisk hadde vært blackouts i flere måneder.

Ifølge en ekspert var staten virkelig rett på randen av et «worst case scenario» …

Det verste tilfellet: Når kraftetterspørselen overgår kraftproduksjon tar utstyr fyr, nettstasjoner eksploderer og kraftledninger faller sammen.

Texas var ikke forberedt på et kaldt vær

Hvis dette hadde skjedd kunne den fysiske skaden på kraft-infrastrukturen fra nettet ha tatt måneder å reparere, sa Bernadette Johnson, senior visepresident for kraft og fornybar energi i Enverus, et olje- og gassprogramvare- og informasjonsselskap med hovedkontor i Austin .

I årevis har jeg fortalt leserne mine at de må ha en sikkerhetsplan for strøm, fordi nettet under en stor nødsituasjon kan slutte å fungere.

Og når det skjer kan det bokstavelig talt koste noen mennesker livet. Jeg ble veldig lei meg da jeg fikk vite at en mann i Texas faktisk frøs i hjel sittende i sin egen hvilestol …

Da Texas led seg gjennom dager med strømbrudd, skal en mann ha frosset i hjel i hvilestolen sin med kona som klamret seg til livet ved siden av seg.

Mannen ble funnet død i sitt Abilene-hjem onsdag etter å ha vært uten strøm i flere dager i rekordkulden.

De fleste amerikanere er ikke klar over at store deler av verden faktisk har mye bedre kraftinfrastruktur enn vi har. Bare sjekk ut  disse tallene …

I Japan opplever det gjennomsnittlige hjemmet  bare 4 minutter med strømbrudd  per år. I det amerikanske Midtvesten er tallet 92 minutter per år. I nordøst er det 214 minutter; alle disse tallene dekker bare vanlige avbrudd og ikke de som er forårsaket av ekstremvær eller branner.

Etter hvert som befolkningen vår har vokst og infrastrukturen vår har eldet har ytelsen bare blitt dårligere og dårligere. Faktisk forløp ting mye glattere hele midten av 1980-tallet …

Mangel på vedlikehold og oppgraderinger har gjort USA uforberedt på Texas-lignende forhold.

I følge en analyse fra Climate Central økte store strømavbrudd (som rammet mer enn 50 000 boliger eller bedrifter) ti ganger mer enn det som var vanlig fra midten av 1980-tallet til 2012. Fra 2003 til 2012 doblet værrelaterte avbrudd seg. I en rapport fra 2017 rapporterte American Society of Civil Engineers at det var 3.571 totale avbrudd i 2015, i gjennomsnitt 49 minutter. US Energy Administration rapporterer at i 2016 hadde den gjennomsnittlige brukskunden 1,3 strømbrudd, og deres totale blackout-tid var i gjennomsnitt fire timer.

USA smuldrer bokstavelig talt rundt oss, og det blir verre for hvert år som går.

Våre vannsystemer er et annet eksempel.

I Texas førte det kalde været bokstavelig talt til at tusenvis av rør sprakk. Skaden forårsaket av alle disse ødelagte rørene kommer til å være i milliarder dollar.

Akkurat nå får vi beskjed om 797 vannsystemer i staten med  «frosne eller ødelagte rør» …

Rundt 13,5 millioner mennesker står overfor vannforstyrrelser. 

Totalt bor rundt 7 millioner innbyggere i staten i områder som har fått ordre om å koke vann og det kan ta flere måneder før tjenesten er helt tilbake til det normale.

Uten vann kan ingen av oss overleve lenge, og det er absolutt viktig at du har en sikkerhetsplan i tilfelle ditt lokale system går ned.

I mellomtiden, i scener som minner om et land i den tredje verden, brukte Houston-innbyggere å fylle opp bøtter med vann fra en kraner i lokale nabolag.

En bosatt i Houston, hvis kraft nettopp har gått tilbake på torsdag etter tre dager, men fortsatt ikke har vann, fortalte DailyMail.com: ‘Det er noe galt når vi nettopp så NASA lande på Mars, men her i Houston har de fleste av oss fortsatt ikke drikkevann.’

I et moderne samfunn er vann- og kloakk-nettet en del av infrastrukturen.

Du kan se video av dette som skjer her .  

Mangel på mat og andre viktige forsyninger rapporteres også i Texas.

For Philip Shelley og hans unge kone ble situasjonen ganske fortvilet  ganske raskt …

Philip Shelley, bosatt i Fort Worth, fortalte CNN at han, hans kone Amber og 11 måneder gamle datter, Ava, slet med å holde seg varm og med mat. Amber er gravid og har termin  4. april.

«(Ava) er nede på en halv boks med formel,» sa Shelley. “Butikkene er stengt eller har ekstremt lite mat. Det meste av maten vår i kjøleskapet er ødelagt. Frysematen er nær opptint, men vi har ingen måte å varme den opp på. ”

Så hva skulle de ha gjort hvis strømbruddet hadde vart i flere måneder?

Over hele staten har ekstreme lange køer dannet seg ved lokale supermarkeder. I noen tilfeller har folk begynt å vente langt før butikkene faktisk åpner …

Joe Giovannoli, 29, ankom et Central Market supermarked i Austin klokka 8.30 torsdag, halvannen time før det åpnet. Minutter senere hadde mer enn 200 mennesker stilt seg opp bak ham i det bitende 26-gradersværet (fahrenheit, tilsvarer minus 3-4 grader celsius, red.).

Giovannolis kone er tre måneder gravid, og strømmen i leiligheten i Austin med ett soverom falt ut tirsdag kveld. Etter at et vannrør sprakk slo brannmenn også av bygningens vann, sa han. Giovannoli sa at han skjønte at han fortsatt hadde det bedre enn mange andre over hele Texas, men bekymret for hvor lang tid det tar å komme tilbake til det normale.

Selv om Joe Giovannoli hadde kommet seg til supermarkedet så tidlig, mottok han senere veldig dårlige nyheter …

Hvilken hjelp er det i åpne butikker hvis hyllene er tomme?

Noen få minutter før butikken åpnet dørene, gikk en leder ut og advarte de som ventet i køen om at forsyningene inne var lave: Ingen produkter, ingen bakevarer, ikke mye hermetikk.

«Vi har ikke hatt levering på fire dager,» sa han.

Husk at dette bare er en midlertidig krise i Texas som bare vil vare i noen dager.

Så hva ville skje hvis en alvorlig langvarig nasjonal nødsituasjon forstyrret mat-, vann- og kraftsystemer i flere måneder?

Alt som trengs for å forårsake et kortsiktig «kollaps-scenario» i delstaten Texas var noe kaldt vær.

Etter hvert vil mye verre ting skje med nasjonen vår, og det har blitt klart at vi ikke er klare.

Så vær forberedt mens du fremdeles kan, for tiden er ute.

Michael Snyder har publisert tusenvis av artikler på  The Economic Collapse Blog ,  End Of The American Dream  og  The Most Important News , som er publisert på dusinvis av andre fremtredende nettsteder over hele kloden.

Artikkelen er bearbeidet og noe forkortet av Knut Lindtner

Forsidebilde: Andrew Seaman

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • USAs stater har strømnettet på børs og med sikte på maksimalt aksjeutbytte heller enn nødvendige oppgraderinger og i Texas liker man poker. Da går det lett galt, men i stedet for å ta systemkritikk som selvkritikk gjøres nå alt for å laste tapet over på strømkundene med regninger i titusendollarsklassen. President Biden har erklært 77 av de 200 kommunene i Texas (totalt 254 i staten) som ba om krisehjelp som katastrofeområde. Mediene rapporterer at presidentens dekret omfatter hele Texas, så massebedraget fortsetter mens rettssystemet bruker å være nådeløst mot de som ikke kan betale, ut fra det vanlige argumentet om at enhver er ansvarlig for sin egen kontraktssikkerhet. Vannet er en helt annen sak siden Texas aldri har opplevd slik kulde siden vannrør ble til og klimaalarmistene bruker bare selvsagt kulden som argument for menneskeskapt global oppvarming.

    Kort sagt et herlig kaos som også merkes i Europa nå når Tyskland erklærer energikrise som egentlig er en «grønn» energikrise, altså skapt av omstillinger til såkalt grønn energiproduksjon. Norsk «grønn» energi vil få føtter å gå på til nordmenns store ulempe. Professor Mariana Mazzucato ved Economics of Innovation and Public Value Center, University College London ber om nedstengninger av samfunnet grunnet energikrisen. Det blir det neste og er sannsynligvis allerede her som del av de egentlige begrunnelsene for pandemitiltak. Ingen vel informerte mennesker kan nemlig tro på begrunnelsene i faren for sykdomsspredning. Vi kan bare forberede oss på at samfunnskontrollen blir langvarig, spike gal og total.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Bild:

Tyskland har vedtatt å innføre vaksinepass.

Forrige innlegg

Konflikt mellom EU og Norge om verdiene i havet:

EU vil disponere våre viktigste fornybare ressurser.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.