POSTED IN Imperialismen, USA

Terje Tvedt

USA ikke foran et sammenbrudd

9 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

I Aftenposten 3. november tar historiker og professor Terje Tvedt opp de mange varslene om USAs sammenbrudd, noen av dem gjengitt på politikus 1. november. Tvedt konkluderer: «Det meste tyder på at det amerikanske imperiet vil eksistere en god del lenger enn 70 år.»

Innlegget er hentet fra politikus.no

Tvedt mener at spådommene om det dysfunksjonelle USA er prega av samtidas stemninger og fordommer. Spådommer som fremma av Johan Galtung, Noam Chomsky og også av konservative observatører. Tvedt peker på økonomien der USA har hatt verdens største økonomi i 150 år, og det har USA skaffa seg uten å ha en eneste koloni. USA var et nybyggerland som hadde «alt». Og at USA nå «for første gang siden andre verdenskrig selv har all oljen de trenger.» Og nå

«står [landet] i spissen for en ny teknologisk revolusjon.

I løpet av et par tiår er USA blitt hjem for de fem overlegent mest verdifulle selskapene i verdenshistorien – Facebook, Amazon, Microsoft, Apple og Google. De besitter en makt og innflytelse over liv og over andre lands næringsliv som historien aldri tidligere har erfart.»

Tvedt mener at alt USA signaliserer, «så er det amerikansk hegemoni — ikke kollaps.».

Tvedt viser til USAs økende innflytelse i og oppslutning i Norge, og at det gikk helt smertefritt å bli avslørt etter å ha avlytta Angela Merkels private mobiltelefon. USA har mange og gode lojale stater. Videre har alle de internasjonale avtalene som

«representerte en imperialistisk strategi og iscenesetting som verden ikke hadde sett tidligere: Det som var for USA, var bra for verden. Imperiemakten var frihetens forkjemper, først mot nazistisk barbari og europeisk kolonialisme, og så mot Sovjets og Kinas totalitarisme.
I store trekk består dette byggverket. Og det med verdens støtte.»

«Hverken Kina, EU, Russland, internasjonal storkapital eller «det globale slør» ønsker dette — i hvert fall ikke foreløpig. USAs fremtid drreier seg følgelig bare ikke om USAs posisjon, men om at mange har egeninteresse av den bestående verdensordenen.»

Tvedt avslutter:

«Det meste tyder på at det amerikanske imperiet vil eksistere en god del lenger enn 70 år.»

Ove Bengt Berg

Illusjonen i framheva bilde er av Prawny fra Pixabay

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

9 kommentarer. Leave new

 • Jeg henger meg opp i (det vanlige oppgulpet) om «nazistisk barbari».

  Hva er barbari?
  Etter at den «onde barbaren» var fjernet, begynte barbariet:
  http://www.dagbladet.no/nyheter/hemmelig-eksperiment-usa-infiserte-hundrevis-i-guatemala-med-forferdelige-kjonnssykdommer-pa-40–og-50-tallet/60755392

  Og i Norge:
  ‘ Vi går inn med nål på ett av fostrene og da tar vi den som er lettest tilgjengelig. Vi stikker nålen inn i hjertet og sprøyter inn et stoff som gjør at hjertet slutter å slå,…’
  https://www.nettavisen.no/livsstil/han-er-en-av-to-norske-leger-som-gjennomforer-fosterreduksjon—det-kan-hende-vi-vil-fa-flere-tvillingaborter-na-som-abortloven-endres/3423583502.html

  Svar
 • Dette er Barbari:

  ‘Samtidig som 22. juli-terroren rammet Norge var jo Libya-krigen i full gang, en krig Jens Stoltenberg, med en kupplignende manøver i regjeringsapparatet, kastet Norge inn i mars 2011. Norske jagerfly leverte et avgjørende bidrag til at Libya gikk i oppløsning og et stort antall mennesker ble drept. I dag herjes Libya av vold og kaos, og har opplevd et drastisk fall i levekår for befolkningen.
  Nå går Stoltenberg ut og nærmest forskutterer at både Ukraina og Georgia skal tas opp som medlemmer i nær fremtid ‘
  https://midtifleisen.wordpress.com/2019/04/07/pressen-hyller-natos-solskjaer/

  Svar
  • Og dette er barbari, fortsatt av NORGE og norske «politikere», bl. a. Søreide. Men begynner forhåpentligvis å bedre seg under dagens USA/Trump: Så får vi håpe at de globale bakmennene denne gang har mistet så mye av sin makt at Trump kan fortsette å være nasjonalistisk og fredskapende, og ta makta fra amerikansk, og norsk, sump:

   Våre tropper skal hjem, slår Trump fast.– Det burde ikke være USAs oppgave å erstatte regimer rundt om i verden. Det er dette president Trump erkjente om Irak, at det var den største utenrikspolitiske katastrofen de siste tiårene, og han har rett. Generalene har ennå ikke forstått feilgrepet, heter det i meldingen fra Paul. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem som sammen med Storbritannia og Frankrike advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria og at kampen mot IS ikke er over. 😉
   https://www.aftenposten.no/verden/i/L0bzmR/Trump-Tyrkia-lover-a-utradere-IS

   Svar
  • Ja han gjorde det i vårt navn
   Skulle vært for domstol

   Svar
 • USA står nok ikke foran et sammenbrudd nå når globalistene i USA/Israel mister mer makt, og krigstropper hentes tilbake til USA.
  Men kanskje burde Norge, norske krigs- politikere og et statsstøttet , unisont «differensiert» ;- ) media få stå foran et ( nødvendig) sammenbrudd.
  Dekningen av valget i USA, i Norge, nå burde være en vekker. «Differensieringen» er en vits.
  Vi kan starte med å fjerne all statstøttet ( inndratte skattepenger) til norsk media, inkl. Nrk. Så kan folk kjøpe de bladene, og lese de nettstedene de vil etter eget valg , med kjendisstoff, løgn og reklame.
  Vil ikke det norske folket ha søppelet lengre, så får det bli et ( nødvendig) sammenbrudd/drenering.
  De sparte skatte-pengene kan leveres tilbake til folket, eller brukes til å fjerne alle avgifter på norsk matproduksjon og fornybar norsk vannkraft.

  Svar
 • Terje Tvedt har en helt ufortjent status som mann med integritet det er verdt å lytte til. Hvorfor? Siden han skriver i Aftenposten måtte han også angripe Sovjet.

  Svar
 • Terje Tvedt sier om USA: «for første gang siden andre verdenskrig selv har all oljen de trenger.»
  Dette er riktig inntil videre. Investeringer i fracking i USA og oljesand i Canada har i hovedsak reddet verden fra oljemangel. På et eller annet tidspunkt vil denne mulighet være uttømt. Det som kommer etter fracking kan være oljemangel (og også energimangel til tross for investeringer i grønn energi). Saudi Arabia står nå foran nedgang i sin oljeproduksjon, denne nedgang vil det være vanskelig å motvirke. Hva dette vil bety for USA og dollarens stilling blir spennende å se. Dollarens posisjon bygger på at mesteparten av verdens olje kun selges i dollar. Økonomisk overskudd i verden plasseres i stor grad i USA. Blir det slutt på dette kan ikke USA lenger klare å resirkulere verdens økonomiske overskudd slik som i dag (vhja storstilt lånefinansiert konsum).

  Svar
 • «Blir det slutt på dette kan ikke USA lenger klare å resirkulere verdens økonomiske overskudd slik som i dag»

  Penger er det ingen som kan leve av; det er produksjon som gir velstand.
  – Innenlands produksjon til, i første rekke, innenlands bruk. Selv hårklipping gir velferd i en nasjon, selv om det ikke kan eksporteres.
  Penger er kun byttemidler (tall) , uten egenverdi. Et måleverktøy lik meterstokken og litermålet, eller kalorier. Innad i nasjonen, og mellom nasjoner.
  (Renter er tall av tall, og tyveri hvis de settes over eller under riktig indeks. )

  Svar
  • Så får hver enkel nasjon bytte et eventuelt overskudd med andre nasjoner, til begge nasjoners beste. I penger/tall eller annet egnet byttemiddel.
   Det er de som styrer verdensvalutaen og rentene som har innbilt oss at arbeidskrefter er underordnet pengene, når vi måler rikdom og fattigdom i en nasjon og verden.
   Ikke proteksjonisme , men varebytte . Virkelig nasjonalisme, – og samhandel med andre nasjoner:
   På grunn av den internasjonale jødedommens totale krig mot Tyskland fra 1933, var Tyskland avskåret fra de internasjonale markedene for penger og råvarer. Det skapte handelsproblemer og stor vareknapphet som Tyskland løste ved såkalt «bartertrade» som vil si varebytte mellom to nasjoner. For eksempel maskiner til Argentina i bytte mot kjøtt og korn.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er det integrering en ønsker?

Eller er det parallellsamfunn?

Forrige innlegg

Forsvaret av Norge er uviktig:

Arbeiderpartiet vil ha mer til krig i utlandet enn regjeringen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.