POSTED IN Latin-Amerika

Taperne av valget i Bolivia planla nytt statskupp:

Leiesoldater skulle flys inn fra USA.

0
Print Friendly, PDF & Email

Lydopptak lekket til media avslører at nok et boliviansk statskupp ble planlagt for å reversere tapet fra valget i 2020. Det skulle  gjennomføres med hjelp fra leiesoldater fra USA.

Toppmedlemmer i kuppregjeringen til Jeanine Anez planla nok et kupp i Bolivia ifølge lekkede dokumenter. Planen involverte hundrevis av leiesoldater fra USA som skulle flys inn fra Florida.

Jeanine Áñez - Wikipedia
Jeanine Anez tok makten i Bolivia etter et statskupp. Legg merke til hvordan dette formidles og nøytraliseres av Wikipedia: «Jeanine Áñez er en boliviansk politiker. Fra 11. november 2019 til 8. november 2020 var hun fungerende president i Bolivia. Hun ble dermed også landets første kvinnelige president siden Lidia Gueiler Tejada. Wikipedia«

Anez tok makten i Bolivia i november 2019, etter masseprotester støttet av landets militære og politi. De tvang Evo Morales til å flykte fra landet i stedet for å fortsette som president for fjerde gang etter at han hadde vunnet valget. Protestene var bygget på påstander om valgfusk. Dette ble støttet av Organization of American States (OAS). Senere viste påstandene seg å være grunnløse.

Den nye regjeringen til Anez brukte makt for å undertrykke dissens-befolkningen fra Morales venstreorienterte Movement towards Socialism (MAS)-parti. Og landet gjennomgikk en skjerpet retning mot høyre. Den nye regjeringen utsatte stadig å avholde et nytt valg, der man antok at det viktigste målet var å beholde Anez som president.

Etter masseprotester gikk hun til slutt med på å avholde avstemmingen sist høst. MAS-kandidaten Luis Arne, som hadde vært Morales sin finansminister, vant etter et valgskred. Det trengtes ikke en gang en andre avstemming da han fikk 55 prosent av stemmen. Anez selv kom så langt ned som på fjerde plass.

Mens Arce feiret sin seier, planla Anez og hennes ministre nok et kupp, som skulle velte det bolivianske folkets vilje. Dette rapporterte Intercept på torsdag, der de frigir lydopptak av samtaler og utveksling av e-poster med detaljer om en konspirasjon.

Nøkkelfigurene i denne planen var Luis Fernando Lopez, som hadde vært Anez sin forsvarsminister, og Joe Pereira, en tidligere sivil administrator i USA-hæren, ifølge rapporten. Pereira skulle rekruttere leiesoldater i USA og hjelpe til med å fly dem til Bolivia. Der skulle de slutte seg til elitesoldater fra den bolivianske hæren, politienheter og høyreorientert mobb fra borgervern for å knuse MAS-tilhengerne.

«Jeg kan skaffe 10 000 menn uten problemer», skrøt Pereira i en påstått samtale. « Alle er spesialstyrker. Jeg kan også få med meg rundt 350 det vi kaller LEPer, Law Enforcement Professionals, til å lede politiet».

«Om det er noe annet jeg trenger kan jeg få dem inn med fly under dekke av å være noe annet, som fotografer, eller som prester, eller som leger, eller rett og slett som turister».

Tallet på troppene ser ut til å være skryt fra Pereiras side. En av de USA-baserte rekruttene han henvendte seg til for å få hjelp, fortalte Intercept, at «du kan ikke få tak i 10 000, selv om Blackwater er tilbake i business for å dra tilbake til Irak».

Blackwater training Daesh terrorists in Iraq, eyeing Syria - Tehran Times
Blackwater heter Academi i dag. Det er et privateid firma som formidler leiesoldater, dvs. folk som lever av av krig og drap.

Men utvekslingen av e-poster antyder at planene allerede var på et avansert stadium, og at minst 250 kontraktører var klare til å delta i Bolivia-prosjektet». Før det ble avlyst..

På boliviansk side hadde de tre Hercules C-130 transportfly som kunne fly inn lånte geværer og våpen fra USA. Pereira sa han ønsket å «plukke opp personell i Southern Command i Homestead AirForce Base i Miami». To militærkilder i USA fortalte Intercept at US Special Operations Command var klar over kupp-planene, men en annen kilde sa at «ingen virkelig tok dem alvorlig».

Noen detaljer fra samtalene stemmer godt med påstander Morales kom med tidlig i november.

Han beskyldte general Sergio Orellana, som var utpekt som kommandant for Bolivias væpnede styrker av Anez, for å presse andre topp-militære offiserer til å danne en militærjunta for å hindre at Acre skulle bli president. Lopez forsikret sine  medsammensvorne at Orellana var klar til å gjennomføre «militæroperasjonen» mot MAS.

Men det ble ikke noe av planene. Det så ikke ut til at Lopez kunne sikre seg støtte fra nok militære kommandører, og at han ga opp da han mistet støtte fra daværende innenriksminister Arturo Murillo, som var sjef for politiet. General Orellana og begge ministrene var blant medlemmene av Anez sin administrasjon som flyktet fra Bolivia etter Arces valgseier, og før han ble innsatt.

Exministro Murillo, hombre fuerte en Bolivia, reo en EEUU - 28.05.2021,  Sputnik Mundo
Arturo Murillo

Murillo ble arrestert av FBI forrige måned. Han er mistenkt for å tatt imot bestikkelser da han skulle undertegne en kontrakt for å skaffe tåregass fra et Florida-basert firma til oppblåste priser. Anez ble arrestert og anklaget for forbrytelser  forbindelse med hvordan hun tak makten i Bolivia.

Pereira sitter også i boliviansk fengsel i vente på rettssak om svindelsaker. Intercept tror at det var høyst usannsynlig at plottet hadde noen stilltiende godkjennelse eller støtte fra regjeringen i USA. Et forsøk på å velte regjeringen i Venezuela ser mye mer aktuelt ut for dem, der er det private sikkerhets-selskapet Silvercorp er involvert.

Innfallet med leiesoldater fra USA som fant sted i mai 2020, sluttet som et ydmykende feilgrep. I media ble det sammenliknet med «Grisebukt-invasjonen», som refererer til den mislykte CIA-invasjonen på Cuba i 1961.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Alex Azabache

https://www.rt.com/news/526856-bolivia-second-coup-plot/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Våre politikere og medier møter seg sjøl i døren.

Hvem stod bak drapet på kvinnen som ble skutt i Capitolbygningen?

Forrige innlegg

Glem svada og propaganda i vestlige medier:

Demonstrasjonene i Hviterussland var styrt fra Nato-land.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.