POSTED IN Afghanistan

Taliban overtar stadig større deler av Afghanistan.

Regjeringshæren flykter.

0
Print Friendly, PDF & Email

Meldingen under forteller om det som nå stadig klarere trer frem. Taliban overtar på nytt kontrollen av Afghanistan etter 20 års krig. Norge har kriget for USA i mesteparten av denne perioden, men nøkternt er det umulig å forstå hva hensikten har vært bortsett fra å være USAs kjøter.

Naturligvis finpusser en inntrykket av Norges innsats i våre medier med honnørord som demokrati, frihet og kvinners rettigheter. En har kanskje trodd på dette sjøl i en periode, men nå er tiden virkelig inne for selvransakelse. Det får vi ikke. Det hele vil bli børstet under et politisk teppe og vil bli liggende i lang tid fremover som eksempler på en mislykket og løgnaktig politikk. Det vil bli liggende og lukte på samme måte som Libya- og Serbia-krigen stinker.

red Wrong Way signage on road
Nesten ingen norske politikere tør si at de tok feil selv når folk flest skjønner det. Da fortjener de ikke tillit.

Men ingen tør å ta i dette politisk.

Det skremmende er den totale mangelen på ærlighet og selvkritikk ikke minst fra nesten alle norske partiers side. Det virker som om sannheten er mer skremmende enn noe annet. Med slike politikere vil det måtte går dårlig for Norge fremover. Evnen til å lære av egne feil er fullstendig fraværende og vi må regne med nye utspill når USA ber oss hoppe.

Det skulle ikke være nødvendig å minne om at Norge er nabo med en atom-makt.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Taliban kontrollerer mesteparten av en viktig afghansk provinshovedstad.

Hæren beordrer sivile å flykte, men mange er fanget inne.

Av Jason Ditz

Stadig flere Taliban-seire har nå gitt dem til muligheten til å erobre den strategisk viktige  provinshovedstaden i Helmand-provinsen, Lashkar Gah. Taliban kontrollerer ni av ti distrikter i byen. De afghanske militære prøver å bestride dette. Men selv om USAs luftangrep støtter dem, så ser det ut til at byen kan falle når som helst.

Det hjelper ikke med slike instrumenter når en mangler befolkningens støtte.

De militære har kommet med en ordre om at alle sivile må forlate Lashkar Gah. Denne ordren komme imidlertid i seneste laget. Innbyggere som kan dra, drar naturligvis. Det blir rapportert om lik i gatene og rask framgang for Taliban. Men i mange deler av byen gjør kampene det altfor farlig å prøve å dra

Lokale innbyggere beskriver væpnede militære kjøretøyer som står ødelagte langs veiene, og de finner det overraskende hvor mange Talibansoldater som nylig har ankommet flere steder. Videre sier de lokale innbyggerne at til tross for at regjeringen snakker om utplassering av en ny kommando, så er det ingen tegn til noen nye regjeringsstyrker.

Helmand er en verdifull provins for Taliban, både for sin rolle i opiumshandelen, og fordi det er langs hovedveien der det ligger flere andre byer. Slik kan Taliban stadig vinne terreng.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Sohaib Ghyasi

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Påbud om ansiktsmasker?

Forskning viser at de ikke virker.

Forrige innlegg

Hviterusslands president uttaler seg:

Vi er utsatt for et samordnet angrep fra Vesten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.