POSTED IN Syria

Syria:

Direkte militær konflikt mellom tyrkiske militærstyrker og den syriske hæren.

0
Print Friendly, PDF & Email

Tyrkia har under hele Syriakrigen støttet det som generelt i vest kalles «opprørere». I den gjenværende delen av Idlib-provinsen dreier dette seg om jihadister tilknyttet Al-Qaida. I tillegg har det også eksistert andre typer opprørere i provinsen som tilhører den tyrkiske minoriteten. Tyrkia har dessuten hatt et stående territorielt krav overfor Syria.

Tyrkia under president Erdogan har hele tiden forfulgt sin egen linje som har vært å forfølge en kurs som styrker muligheten for et Stor-Tyrkia. Den syriske militære fremgangen i Idlib fører dermed til en politisk kollisjonskurs fra tyrkisk side ikke bare overfor den syriske regjeringen, men også overfor Russland som har som hovedmål et samlet Syria slik landet så ut før krigen startet. Russland militære støtte er første og fremst i form av flystøtte.

Russisk flystøtte i Syria. Deres viktigste bidrag er å knuse jihadistenes bunkere.

Tyrkia har derfor prøvet gjennom sine observasjonsposter i provinsen å blokkere de syriske troppenes fremrykning. Dette har ført til skuddveksling og tap av tyrkiske soldater for første gang under krigen. Samtidig har Tyrkia fortsatt å levere våpen til sine egne leiesoldater som den syriske regjeringshæren kjemper mot, men også til den Al-Qaida tilknyttete hovedstyrken jihadister.

I denne konflikten vil det kunne oppstå direkte militær konflikt mellom tyrkiske og russiske styrker. Nettstedet Moon of Alabama mener at direkte kommunikasjon mellom Putin og Erdogan vil kunne føre til at Putin minner Erdogan om den tyrkisk økonomiske avhengigheten som Tyrkia etterhvert har bygget opp overfor Russland: 

Turisme (7 millioner russiske turister)

Samarbeid om kjernekraft. Russland bygger en atomreaktor i Tyrkia.

Tyrkisk gassrørledning fra Russland.

Tyrkisk eksport til Russland på $3 milliarder.

Tyrkia importerer 40% av gassen de bruker fra Russland.

De mener derfor at de tyrkiske truslene ikke vil bli fulgt opp i handling og at den syriske frigjøringen av Idlib vil fortsette. Tyrkia har mer å tape enn å vinne gjennom en åpen konfrontasjon. Men det gjenstår virkelig å se. Det er en farlig situasjon og i dette spørsmålet har de full støtte fra Nato-storebror USA for Al-Qaida er i praksis USAs leiesoldater i Syria.

Knut Lindtner

Tyrkia dreper mengder av syriske tropper i harde kamper i Idlib.

Det ble drept åtte tyrkiske soldater – og 76 syrere i Saraqeb.

Av Jason Ditz

Med utsikt  til å overkjøre Al-Qaida-troppene i Syria har Tyrkia sendt tropper tilbake til Idlib-provinsen. 

Men nå angriper de det syriske militæret, i hovedsak for å forsvare seg selv, fordi de syriske militære ville gjenerobre byen Saraqeb fra Al-Qaida – og å ta seg av de tyrkiske troppene. 

Russland og Tyrkia mente de hadde en avtale om dette. Men den tyrkiske president Erdogan har advart Russland om «ikke å stå i veien» når de angriper de syriske militæret. Erdogan truet med å bruke militærmakt mot Syria på fredag. Og nå angriper de dem faktisk.

Tyrkiske tjenestemenn sier at da de var i ferd med å beleire Saraqeb så ble åtte tyrkiske soldater drept. Tyrkiske statlige medier rapporterte at i senere angrep traff de 54 mål i nærheten og drepte minst 76 syriske soldater. 

Maarat al-Numaan i Idlibprovinsen

Syria har nylig gjenerobret byen Maarat al-Numaan fra al Qaida. Denne byen, sammen med Saraqeb, ligger på hovedveien som forbinder hovedstaden Damaskus med den større nordlige byen Aleppo.

Det er klart at den syriske regjeringen vil ha kontroll på denne viktige motorveien og få al Qaida vekk fra den.

Tyrkia som har mistet sine første soldater under syriakrigen, har en lang historie når det gjelder å handle til fordel for den syriske Al-Qaida-fraksjonen. Dette til tross for at disse normalt ikke har vært en del av de tyrkisk-støttede opprørerne. 

Da Tyrkia forhandlet med Russland om en sikker sone i Idlib overlot de en stor del av den sikre sonen til Al-Qaida.  Meningen var å rydde vekk fiendtlige styrker på begge sider, men det skjedde aldri.

Så etter måneders kamp, vendte Syria seg mot Al-Qaida igjen. Tyrkiske tjenestemenn ser nå på det som et «brudd» på avtalen, selv om Al-Qaida aldri offisielt var en del av noen av disse avtalene.

Det var ikke meningen at de skulle godkjennes av noen av partene som de rettmessige styrerne av noen by i Idlib. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Folkehelseinstituttet:

Vi vil kun overføre anonyme data til OECD.

Forrige innlegg

Iran-sanksjonene:

De er også et problem for Kina.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.