POSTED IN Helse, Virkelighetsforståelse

Syndebukker trengs:

USAs klossete håndtering av Korona-pandemien fører til Kina-anklager.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Trumps anti-Kina-holdning under pandemien forsterker og forlenger den. 

USAs kalde krigere fortsetter med sanksjons- og handelskrig mot Iran, Russland, Cuba, Syria, Kina og flere land som ikke vil underkastes storkapitalens global markeds-«liberalisme», som betyr mer makt til multinasjonale finans-eliter og forsterker deres kontroll med medier under en pandemi. De vil også monopolisere ordene «liberal» og «demokrati». Svart-hvit-tenkning fra US- militær-allianser (bl a Nato) påtvinges via slike medier hver dag. Propaganda-krigen forsterkes når virusets dødsfare viser seg på sykestuer i Nord-Italia og New York. Samtidig ser vi alvorlige svakheter i smitteberedskap og helsestell, under liberalismens privatiserings-fane. Flere spørsmål melder seg, men til nå er det vage, feilaktige eller ingen svar i riggete nrk-debatter, som er under hardt press fra de samme markedsmediene. Likevel: Hvordan oppstår viruset? Hvem er «pasient 0»? Hva er godt beredskap og hva mener egentlig WHO? 

ABC-nyheter melder 19/4: «Trump sier det vil kunne få konsekvenser om det viser seg at Kinas myndigheter er «bevisst ansvarlige» for pandemien.På møtet med pressen fortsatte han å hamre løs på Kina i det som den siste tiden har fortont seg som et forsøk på å plassere skyld for spredning av korona-virus, og covid-19-relatert død». Men ABC-nyheter tar også med en kinesisk reaksjon: «Talsperson for Kinas UD, Zhao Lijian, har for lengst avvist at viruset sprer seg fra eksperiment på flaggermus fra et laboratorium i Kina, heller ikke fra våt-markeder. Zhao hevder at US-militære kan ha tatt med seg viruset til Kina».

19/4 gjentas Trump påstanden om at kinesiske dødstall må være feil. Ifølge worldometer er det 19/4-20 registrert 4.632 døde i Kina, mens USA har 39.068 korona-døde. Rett nok pågår intern debatt mellom Republikanere og Demokrater om dødstall i ulike stater. Det forklarer trolig et gap på rundt 5000 mellom worldometer-tall og tall i andre US-medier. Og forklarer hvorfor USA trekker seg ut av WHO midt i krisen.  

13/3-2020, for 6 uker siden belyses det av Pål Steigan: «Om «pasient 0» finnes i USA, har landet et problem som er vesentlig større enn det Trump ønsker å gi inntrykk av». 

Ajit Singh er advokat, journalist og skribent i Keywords in Radical Philosophy and Education: Common Concepts for Contemporary Movements (Brill: 2019). Han tvitrer på @ajitxsingh. Her går han inn på US-kampanjen mot Kina og WHOs holdninger.  

 

«Konspirasjonsteorier fremmes av USA for å få opp et mye høyere antall kinesiske ofre for korona. Dermed avledes vi fra Trump-administrasjonens egne feil. En utbredt og tvilsom fortelling sier Kina skjuler titusenvis av dødsfall under pandemien. Påstanden stammer fra US-regjeringens propaganda og en veteran i den høyre-ekstreme anti-Kina-kulten.

Mens USA rammes av pandemien, insisterer president Trump på at om US- ledelsen klarer å holde dødstallet på 100 000, gjøre den «en svært god jobb». For å avlede fra alvorlige feil og desinformasjon som gjør at pandemien kan spre seg dypt i US-folket, setter Det hvite hus i gang en kampanje som vil gjøre Kina til syndebukk ved å spre historien om at «Kina står bak og hindrer folk i å oppdage sannheten og er ansvarlig for den katastrofale situasjonen i USA». Etter å ha demonisert kinesere mens de slåss mot korona-utbruddet i januar 2020, bruker US-medier kinesisk innsats til å rette hat mot et utenlandsk spøkelse. Når de sier at USAs korona-innsats «undergraves» av kinesisk og russisk «desinformasjon», fremmes egne konspirasjons-teorier i US-medier som sier at Kinas korona-dødstall er mye høyere enn det offisielle antallet og skrur det opp til en «ukjent størrelsesorden på ti-tusener». 

Konspirasjonsteori i US-regjeringens propagandanettverk, Radio Free Asia

Påstand om titusener skjulte dødsfall blir trolig først rapportert av Radio Free Asia (RFA), US-byrået fra den kalde krigen som del av «Worldwide Propaganda Network, built by CIA», ifølge New York Times. RFA drives av Broadcasting Board of Governors (BBG), et føderalt byrå for US-regjeringen under tilsyn av USAs UD. Når BBG beskriver sitt arbeid som «viktig for USAs nasjonale interesser», viser det at byrået følger standarden «å arbeide i samsvar med USAs breie utenrikspolitiske målsettinger».

USA mener at de offisielle dødstallene fra Kina må være feil.

27/3-20 påstår RFA at Kinas korona-ofre er mye høyere enn det offisielle worldometer-tallet og anklager Kina for å desinformere. Det overrasker ikke at faktagrunnlag for RFAs ekstra-ordinære påstander om Kina er ekstremt lav.

RFA stoler på «elementær matematikk» i «sosiale medier» for å konkludere med at «estimat på mellom 42.000 og 46800 dør av korona i Wuhan, episenteret i Kina». Tallene overstiger kraftig de offisielle dødstall; nå justert til 3800 i Wuhan og 4632 i hele Kina. Det er parallelt med påstander i kinesiske stats-medier basert på anonyme innlegg om USA. Av en eller annen grunn siteres ingen kilder til RFA-påstandene.

RFAs morbide spekulasjoner baseres på opplysninger fra begravelsesbyråer i Wuhan og viser til en fortelling i Kina-mediet Caixin om kremasjoner. 26/3 meldesom «3000 urner på vei til krematorier i løpet av 2 dager». Det skal «bevise Kina-bløffen» for antallet urner overstiger det offisielle korona-dødstallet i Wuhan. Men RFA ser bort fra at mennesker kan dø av andre årsaker under en pandemi. Så oppstår køer i begravelser etter flere måneders avstengning av byen Wuhan. Ifølge byens offisielle statistikk dør 56000 i 2019, 4600 i måneden. Flere dør om vinteren, når byen påføres korona. Fra Wuhan sperres 23/1 må vi regne med økt behov for begravelser og kremasjon. Uberørt av mangel på bevis fra RFA, slenger US-monopol-medier seg på. De er i selskap med høyre-ekstreme senatorer som Ted Cruz og Tom Cotton som bærer ved til anti-Kina-utspill fra US-ledelsen. Det følges av Bloomberg, Time, Vice, Yahoo! News, Newsweek og Fox News.

Josh Rogin er en amerikansk journalist som fungerer som politisk analytiker for The Washington Post, CNN og utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet for Bloomberg View. Wikipedia 

Josh Rogin, 27/3: «USA bruker konspirasjonsteorier for å avlede oppmerksomhet fra egen neglisjering av korona. Like etter medie-utspillet oppgir US-e-tjenester: «Vi har funnet ut at Kinas offisielle korona-ofre er falske». Men «funnet» baseres på en «hemmelig rapport» fra Det hvite hus, og e-tjenestene nekter å avsløre detaljer i rapporten».

Den ekstreme og høyre-vridde anti-kinesiske Falun Gong-kulten står bak: Mens RFA ikke oppgir kilder, viser det seg at påstandene har opphav i ekstremt høyre-vridde Falun Gong. I Vice-rapporten om «urne-historien» siteres et veterankult-medlemmet Jennifer Zeng. Hun uttaler seg absurd om antallet ofre i Kina. Legg merke til at Zengs tweet, 26/3, publiseres én dag før første RFA-artikkel, 27/3: «Hvor mange dør i Wuhan og Kina? Forsiktige anslag basert på antallet urner levert til 8 Wuhan-krematorier av finansanalytiker@ charles984681: I Wuhan er det 59000, i hele Kina: 97 000. Totalt antall smittete i Kina er 1,2 millioner, Jennifer Zeng, 27/3-20». 

Zeng er langvarig medlem av høyre-ekstreme Falun Gong fra 1997. Som Ryan McCarthy rapporterer for The Grayzone, tror Falun Gongs tilhengere at «Trump er sendt fra himmelen for å knuse KKP, Kinas Kommunistiske Parti». Gruppen tror også at moderne vitenskap er oppfunnet av utlendinger som del av et system for å overta menneskekropper, at feminisme, miljøvernere og homoseksualitet er del av Satans plan for å gjøre alle til kommunister og at raseblanding undergraver vår kontakt med gudene. 

Fra 2001 er Zeng reporter i Falun Gongs propaganda-avdeling og aktiv i Trump-nettverket Epoch Times. Gransking fra NBC News i august 2019 viser at Falun Gong på bare 6 måneder spanderer over 1,5 millioner dollar på 11 000 pro-Trump-annonser, «mer enn noen annen organisasjon utenfor selve Trump-kampanjen og mer enn de fleste president-kandidatene i Det demokratiske partiet bruker på sine egne kampanjer». 

Hun er blant USAs høyre-ekstreme som vil stanse progressive og sosialister i framgang. På et Tea Party Patriots-møte «Stopp sosialisme-Velg frihet» i DC i september 2019, gir hun denne tiraden: «Jeg flykter fra sosialismen i Kina og vil ikke ha ny sosialisme i USA. Jeg vil ikke ha noen form for sosialisme, men i USA begynner jeg å føle at den forfølger meg på ny». Zeng: «Kinesere ser Trump som en «mektige morfar» og håper han «gjør det av med KKP» slik US-president Reagan «eliminerte kommunistpartiet i Sovjetunionen. Jeg vil ha et Kina dominert av Vesten. USA må stramme opp Kinas med US-standarder –og normer, som naturligvis også er universelle normer i den frie verden». 

Et internasjonalt helse-vitenskapelige fellesskap utfordrer US-ledelsens anti-Kina-linje 

Siste bølge av anklager om falske tall fra Kina om korona-relaterte dødsfall er kun siste fase av kommers-mediers nedvurdering av Kinas reaksjon på korona-utbruddet. Det dokumenteres av Alan MacLeod i nettverket Fairness and Accuracy in Media (rettferdighet og nøyaktighet i media) og den uavhengige forskeren Amanda Yu Mei-na.

I skarp kontrast til US-ledelsens hatkampanje lovpriser lederne i Verdens Helseorganisasjon WHO, Kinas innsats i kamp mot korona og foreslår at verden følger kinesernes eksempel. 

«I møte med et tidligere ukjent virus, ruller Kina ut den kanskje mest ambisiøse, smidige og aggressive sykdoms-oppdemming i historien», heter det i WHO-misjonens rapport fra 25 medisinske eksperter som er i Kina og undersøker utbruddet i Wuhan, februar 2020. «Kinas dristige tilnærming for å demme opp rask spredning av det nye viruset har endret utviklingen av en raskt eskalerende og dødelig epidemi».

Bruce Aylward er en kanadisk lege-epidemiolog. Han var medleder i ‘WHO-China Joint Mission on Coronavirus sykdom 2019’. og fungerte som en av assisterende generaldirektører for Verdens helseorganisasjon. Wikipedia 

«Får jeg covid-19, drar jeg til Kina», sier Dr Bruce Aylward, WHOs assisterende general-direktør og sjef for byråets korona-oppdrag: «De vet hvordan de kan holde mennesker i live. Jeg opplever enorm følelse av ansvar og plikt for å beskytte familier, samfunn og til og med hele verden fra sykdommen. Jeg sitter igjen med dyp følelse av beundring for folket i Wuhan og det kinesiske samfunnet generelt», tenker Aylward høyt. 

WHO avviser kategorisk beskyldninger om Kinas ansvar for global spredningen av korona.  Generaldirektør Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Kinas handlinger hindrer spredning av korona til andre land. Jeg erklærer internasjonal nød som følge av et globalt korona- utbrudd, ikke på grunn av det som skjer i Kina, men på grunn av det som ikke skjer i andre land. Kina setter på flere måter faktisk ny standard for reaksjon på slike utbrudd», sier Tedros. 

Dr. Michael Ryan, administrerende direktør i WHO i nødsituasjoner, gjentar Tedros: «WHO aldri har sett et så rask innsats på en epidemi i verden og Kina setter i gang ekstraordinære tiltak i en ekstraordinær situasjon». 

Tragisk nok er US-ledelsen og US-kommersmedier mer opptatt av å plassere skyld for egen manglende respons enn i å beskytte amerikanske liv mot en pandemi. To Trump-talspersoner sier nylig til journalister: «Trump er rasende på Kina og krever handling». Med aggressive og hatefulle utspill mot Kina setter US-ledelsen dagsorden for en ny global krise.» Ajit Singh.

Når Erna Solberg på direkte nrk-sending i slutten av mars skjuler at paller med hjelp til virus-bekjempelse i Norge faktisk er fra Kina, er det et tegn i tiden på at Trump-kampanjen også har et farlig nedslagsfelt blant norske politikere. Er det ikke høflig å takke for hjelp, tro?  

Oversettelse/bearbeidelse, Per Lothar Lindtner, 19/4-2020. Kilder: steigan.no,  13/3-20, Ajit Singh, Grayzone, 1. april 2020,abc-nyheter,  nrk, cnn, worldometer. 

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • » Er det ikke høflig å takke for hjelp, tro? »

  Tja…., – ikke for politikere som tror at dobbeltmoral er dobbelt så god som anstendig moral.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  22 april 2020 10:00

  Det er nå jeg VIRKELIG lurer på om USA står bak noe fanteri her ….

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Øyvind Andresen:

Prisen for å være Tangens moralske alibi er på en million kroner

Forrige innlegg

Drives han av idealer eller av profitt?

Bill Gates vil vaksinere hele jordas befolkning.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.