POSTED IN EU, Norsk politikk, Olje-Energi

Svensk nei til utenlandskabel

Sverige tør
der norske ledere
kryper for EU

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nøler Senterpartiet med å si nei til utvidelse av Acer? Har Senterpartiet forplikta seg til å føre Aps/Høyres politikk fordi EØS-avtalen ligger til grunn for regjeringssamarbeidet mellom Ap og Senterpartiet?
Sverige har ingen EØS-avtale, men er fullt medlem i EU. Sverige sier likevel nei til ny utenlandskabel til energihungrige Tyskland. Fordi regjeringa i Sverige sier det vil være til ulempe for svensk energitilgang.
Her gjengis oversatt til norsk en pressemelding fra det svenska Klima- og næringdepartementet 14. juni i år ved statsråden i det departementet, også lederen for det svenske kristenpartiet, Ebba Busch.

Henta fra Politikus.

Regjeringa i Sverige avslår søknad om tillatelse til ny kraftledning til Tyskland

Regjeringa har vedtatt å ikke gi konsesjon til en ny likestrømsforbindelse fra Skåne til Tyskland, den såkalte Hansa PowerBridge-linjen.

Svenska kraftnät og tyske 50Hertz har gjennomført et felles prosjekt for en ny forbindelse mellom Tyskland og Sveriges sørligste elområde SE4. Det er regjeringa som har ansvaret for å vurdere konsesjonssøknaden for den svenske delen av ledningen. Regjeringa har i dag vedtatt å avslå søknaden. Begrunnelsen er at det tyske kraftmarkedet ikke fungerer på en slik måte at det gir riktige prissignaler til aktørene i kraftmarkedet — særlig fordi Tyskland, i motsetning til Sverige — ikke er inndelt i elområder på en måte som svarer til de betydelige flaskehalsene i landet.

— Regjeringa bestemmer seg for ikke å godkjenne en ny forbindelse mellom Sør-Sverige og Tyskland. Vi kan ikke koble Sør-Sverige, som har et betydelig underskudd i strømproduksjonen, med Tyskland, der strømmarkedet i dag ikke fungerer effektivt. Det ville risikere å føre til høyere priser og et mer ustabilt strømmarked i Sverige. Sverige trenger forutsigbare vilkår for å bygge ut elproduksjon og elnett som fremmer et elsystem som leverer konkurransedyktige strømpriser, sier Ebba Busch, energi- og næringsminister.

De fleste aktørene i strømmarkedet ser ikke noe behov for kabelen i dag. Sør-Sverige er dessuten et av de elområdene i Europa som har flest utenlandskabler.

Avgjørelsen er ikke til hinder for en ny forbindelse mellom Tyskland og Sverige hvis forholda skulle endre seg i framtida.

Tidö-avtalen slår fast at utbygginga av eksportkabler skal stanses inntil prisforskjellene mellom elprisområdene er blitt vesentlig redusert.

Oversetting til norsk:
Politikus

  Framheva bilde:
Foto: takayib, iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • 24. Juni 1994 på Corfu i Hellas underteikna Gro H. Bruntland EU-avtalen om fullt medlemskap i EU, før folkeavstemminga i November. På grunn av folkets nei har vi ikkje stemmerett. Støre jobba med eu-avtalen som vi oppfyller på alle punkt med nokre unntak. Desse dokumenta finns, så kvifor visste du ikkje at vi er formelt EU-medlem?

  Svar
  • Spørsmålet er om Stoltenberg og Støre er større landssvikarar enn Quisling.

   Svar
   • wasan Totland
    8 juli 2024 23:01

    Det mener jeg er definitivt. Det er tydelig at det norske folk blir ført bak lyset igjen her.

 • Kåre Magne
  8 juli 2024 11:23

  Apropos Senterpartiet, EØS, ACER og den 4.energimarkedspakke har Trond Andresen idag en interessant artikkel ute på Steigan.no. Andresen skriver her bl.a : «Stortinget 17.juni behandlet et representantforslag fra Rødt om å legge ned veto mot EUs 4.energimarkedspakke. De som stemte for var FrP, SV og Rødt. Men mange var sjokkerte over at Senterpartiet, som gjentatte ganger har sagt at de er mot 4.energimarkedspakke, stemte mot forslaget.»
  Ja, det høres veldig rart ut og da ligger det vel kanskje i sakens natur at dette er noe Senterpartiets stortingsrepresentanter mer eller mindre har blitt tvunget til å gjøre.

  Svar
  • Ove Bengt Berg
   8 juli 2024 11:29

   De har blitt pressa, ja. Men måtte de bøye seg for presset? Har de ikke en politikk?

   Svar
 • Dette svenske NEI er gunstig også for Norge.
  Strøm overføres mellom Norge og Tyskland både direkte men også via Sverige og Danmark.

  Svar
 • Rolf Galgerud
  8 juli 2024 17:44

  Sverige har en forhistorie som stormakt og embetsverket og også politikere har nok noen «skjeletter i skapene» fra denne tiden, på både godt og vondt. Tydelig en helt annen selvbevissthet enn den du finner i Norge.

  Svar
 • Statsminister J.G. Støre er prototypen på listighet; lydhør for tips i den leia. Stoltenberg er kort og godt en lakei for fremmede makter – det får holde.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Falken intervjuer Paul C.Roberts:

Hvem styrer USA?

Forrige innlegg

Etter Kiev dro Orban til Moskva.

En profetisk reise?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.