POSTED IN Olje-Energi, Økonomi

Strømmen blir enda dyrere.

Økonomisk drepende strømpriser.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Strøm: Mediene sminker døgnprisen

Av Jan Herdal

Mediene er gode på å formidle pristoppene på kraftbørsen Nord Pool. De fleste oppgir dem nå også med moms, det vil si reell pris til forbruker, eks. andre avgifter og påslag. Og det er ingen hyggelig utvikling som har avtegnet seg i høst.

Døgnprisen sminkes fortsatt grundig, ved at mediene ukritisk gjengir den gjennomsnittsprisen som oppgis av strømleverandørene. Det skyldes nok først og fremst manglende bevissthet, og ikke et ønske om å lure folk. Like fullt blir folk lurt.

Når strømprisen i Sør-Norge, der de fleste av oss bor, nærmer seg 8 kroner, kan det være en viss lettelse i å se at gjennomsnittlig døgnpris i leverandørens strømapp tross alt bare er vel det halve. Dessverre er det ikke riktig.

Gjennomsnittsprisen som oppgis vekter alle døgnets timer likt. Men husstandene bruker mest strøm på dagtid, da den er som dyrest. En gjennomsnitts forbrukskurve for døgnet som helhet vil trolig følge prisen temmelig nøyaktig.

Hafslunds app oppgir prisrekorden i dag tirsdag 21. desember riktig til opp mot 8 kroner inkludert moms. Men døgnprisen på kr. 4,94 er et uvektet gjennomsnitt for alle døgnets 24 timer. De timene hvor folk knapt nok bruker strøm, teller like mye som de timene da forbruket topper seg.


Hafslunds strømapp gjengir korrekt Nord Pools strømpris inkludert moms, eks. andre avgifter og påslag, for rekorddøgnet tirsdag 21. desember. I «Gjennomsnittlig spotpris» i blått til høyre teller alle døgnets 24 timer likt. Dermed tas det ikke hensyn til at folk bruker mest strøm når prisen er høyest.

Det er for øvrig slik også staten regner ut gjennomsnittet. «Strømstøtten» er enda dårligere enn den forsøkes framstilt av regimets representanter. 

Hvor mye høyere døgnprisen faktisk er for den enkelte, avhenger av forbruksprofil. For elbileiere vil forskjellen trolig ikke være så stor, hvis de lader elbilen hjemme om natta.

For de fleste av oss andre vil jeg tippe at reell døgnpris nevnte tirsdag er et sted rundt 6-7 kroner, og ikke kr. 4,94, slik strømappene framstiller det. Da blir det straks mindre hyggelig.

Dette er et forbrukerspørsmål av stor økonomisk betydning for den enkelte, med de strømprisene som nå herjer landet. Med dagens teknologi vil det være en enkel sak for strømleverandøren å legge til grunn personkundenes gjennomsnittlige døgnprofil, og ta ut faktisk døgnpris.

De har ingen økonomisk drivkraft for å gjøre det. Derfor kommer de til å drøye i det lengste. Sannsynligvis trenger de et pålegg. Fra den staten som er største profitør på prisgaloppen.

Forsidebilde: Federico Beccari

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Regjeringen kommer til å måtte droppe moms på alle strømregninger for desember, januar og februar. De er bare ikke blitt klar over det ennå. Dette blir en flott julepresang til folket som sammen med de andre tiltakene vil monne godt. Dermed får vi tilbake litt mer av alle de ekstra gevinstene de har tappet oss for på grunn av høye strømpriser.

  Svar
  • Og moms og avgifter regnes i prosent. Så jo høyere børsprisen blir skrudd, jo mer stjeler statsadministrasjonen fra innbyggerne.
   Så får vi ta tilbake så godt vi kan. Har du muligheter for å hente inntekt uten å betale skatt i årene framover så gjør dette.

   Svar
   • Ja, dagens høydare med 6,12 kroner KWh pluss moms kr. 1,53 pluss nettleie og avgifter med moms, – dette innebærer at moms og avgifter alene utgjør 3 – 4 ganger det en «normal» strømregning skulle kostet. Det geniale er at strømmen fortsatt koster mellom 5 og 15 øre å produsere på nedbetalte kraftverk, derfor er det vi ser nå en EKSTRA skattlegging av folket som er intet mindre enn TYVERI. Dessverre er regjeringen så kåt på pengene våre at den ikke vil betale tilbake mer enn en femtedel av tyveriet.

 • NRK omtaler prisene i hytt og pine uten å fortelle om prisene er med eller uten moms, med eller uten avgifter, men riktignok som oftest uten nettleie. NRK: ta dokker sammen !

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Covid-19:

Det store påskuddet til å omforme verden.

Forrige innlegg

Skapes det med vilje utrygghet i Europa?

Ønsker USA krig? Hvor er Europa?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.