POSTED IN Endring av politikken, Virkelighetsforståelse

Tidligere har den bare arrestert afrikanere, serbere og begjært Putin arrestert.

Straffedomstolen utsteder arrestordre mot Netanyahu.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det viktige her er etter min mening at denne arrestordren er uttrykk for at verdensopinionen nå er så kraftig at den ikke kan oversees. Skal straffedomstolen beholde et skinn av legitimitet må de handle slik de nå gjør. De sukrer pillen med å sidestille Hamaslederne me Israels regjerings-sjef.

Naturligvis er dette en kraftig indirekte kritikk av USA og en rekke EU-land som forsyner Israel med våpen og denne rettsordren vil ikke bli godt politisk mottatt innad i USA som også indirekte rammes av dette.

Vi oppfatter dette som en ytterligere svekkelse av Israel og USAs Midt-Østen-politikk og kan ikke forstå annet at dette er uttrykk for at verdensopinionen nå er så sterkt imot Israel at Staffedomstolen måtte velge mellom egen legitimitet eller risikere at den går i oppløsning som juridisk instrument. Spørsmålet er om ikke det likevel blir resultatet. Vi får se. Den har til nå vært vestens instrument mot stater og politiske ledere som vesten har definert som krigsforbrytere.

Knut Lindtner
Redaktør

Les: Christopher Black: ICC (Den internasjonale straffedomstolen): Et redskap for løgn og svindel. Del 1
Les: Christopher Black: ICC (Den internasjonale straffedomstolen): Et redskap for imperialismen. Del 2

CNN: ICC ber om arrestordrer mot Hamas-leder Sinwar og Netanyahu for krigsforbrytelser.

Av Ivana Kottasová og Madalena Araujo.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ber om arrestordre på Hamas-lederen i Gaza Yahya Sinwar, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu anklaget for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i 7oktober-angrepene mot Israel og den påfølgende krigen i Gaza, sa domstolens aktor Karim Khan til CNNs Christiane Amanpour i et eksklusivt intervju.

Yahya Sinwar

Khan sa at ICCs påtaleteam også ber om arrestordrer for Israels forsvarsminister Yoav Gallant, og to andre toppledere fra Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, lederen av Al Qassem Brigades, som er bedre kjent som Mohammed Deif, og Ismail Haniyeh, Hamas’ politiske leder.

Det er første gang ICC har siktet topplederen til en nær alliert av USA. Avgjørelsen setter Netanyahu i selskap med den russiske presidenten Vladimir Putin, som ICC utstedte en arrestordre på, for Moskvas krig mot Ukraina, og den libyske Moammar Gaddafi, som fikk en arrestordre fra ICC for påståtte forbrytelser mot menneskeheten, på tidspunktet for hans arrestasjon og drapet på ham i oktober 2011.

Ved å utstede arrestordrene mot israelske og Hamas-ledere i samme krig, risikerer Khans kontor å tiltrekke seg kritikk for at det likestiller en terrororganisasjon og en valgt regjering. Et panel av ICC-dommere vil nå vurdere Khans arrestordre.

Khan sa at anklagene mot Sinwar, Haniyeh og al-Masri omfatter «utryddelse, drap, gisler, voldtekt og seksuelle overgrep i varetekt». «Verden ble sjokkert den 7 oktober da folk ble revet fra soverommene, fra hjemmene sine, fra de forskjellige kibbutzene i Israel», sa Khan til Amanpour, og la til at «folk har lidd enormt».

Hamas-ledede militanter drepte rundt 1200 mennesker på flere steder i det sørlige Israel den 7 oktober, og tok rundt 250 gisler inn i Gaza. Mange av gislene blir fortsatt holdt i Gaza – Khan sa til Amanpour at dette betydde at forbrytelser fortsatte å bli begått mot «så mange uskyldige israelere som holdes som gisler av Hamas, og familier som venter på at de kommer tilbake».

Khan fortalte Amanpour at teamet hans har en «mangfold av bevis», for å støtte søknaden om arrestordre mot Sinwar, Haniyeh og al-Masri, inkludert autentiserte videoopptak og fotografier fra angrepene, og bevis fra øyenvitner og overlevende. Khan sa at Israel har «all rett og faktisk en forpliktelse til å få gisler tilbake, men de må gjøre det ved å overholde loven».

Som svar på kunngjøringen fra Khan sa Hamas i en uttalelse; at de «på det sterkeste fordømmer ICC-aktoratet når de likestiller ofre med aggressorer, ved å utstede arrestordre mot en rekke palestinske motstandsledere uten lovlig grunnlag».

Da det dukket opp rapporter i forrige måned om at ICCs sjefsadvokat vurderte en arrestordre mot Netanyahu, sa han at enhver ICCs arrestordre mot høytstående israelske myndigheter og militære tjenestemenn, «ville være en provokasjon av historiske proporsjoner», og at Israel «har et uavhengig rettssystem som grundig etterforsker alle brudd på loven».

På spørsmål fra Amanpour om kommentarene gitt av Netanyahu, sa Khan: «Ingen er hevet over loven». Han sa at hvis Israel er uenig med ICC»,står de fritt, til tross for deres innvendinger mot jurisdiksjon, til å påklage avgjørelsen for domstolen, og det er det jeg anbefaler dem å gjøre».

Israel og USA er ikke medlemmer av ICC. ICC hevder imidlertid å ha jurisdiksjon over Gaza, Øst-Jerusalem og Vestbredden, etter at palestinske ledere formelt gikk med på å etterfølge domstolens grunnleggende prinsipper i 2015.

Fra CNN World, publisert 20 mai 2024.
Oversatte utdrag fra en lengre artikkel på engelsk av Northern Light. Linker og videointervju i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: EXCLUSIVE: ICC seeks arrest warrants against Sinwar and Netanyahu for war crimes over October 7 attack and Gaza war.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er dette mulig?

Ble naturkreftene opphevet?

Forrige innlegg

Israels strategi:

Flykt! Løp for livet!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.