POSTED IN FN

Stort USA-nederlag i FNs sikkerhetsråd:

Fikk ingen allierte med på utvidet våpenembargo av Iran.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Saken under er viktig politisk for den forteller hvor isolert USA er når det gjelder Iran-politikken sin. Og når de ikke får støtte til den blant ingen av sine nærmeste alliert slik de gjorde før invasjonen og okkupasjonen av Irak, da er det uttrykk for en stor politisk endring. 

Saudi-Arabia, USAs nærmeste allierte i regionen, sliter med Jemenkrigen og interne konflikter av politisk og religiøs art og har mistet mye av sin regionale kraft av den grunn. Midt-Østen er i stor endring og det er umulig å forutse den videre utviklingen i regionen.

Det gjør vondt når venner snur ryggen til deg.

Men meldingen under forteller at USA ikke lenger har det samme grepet på vasallene sine noe som igjen betyr at Nato-alliansen svekkes. Tar en i betraktning at Nato-land (Frankrike og Hellas mot Tyrkia) nesten er i krig med hverandre om oljen og andre resurser i Middelhavet og i Libya forteller også det om en allianse som ikke lenger har felles mål.

Men situasjonen i hele regionen er flytende og nesten hva som helse kan skje fremover.

Knut Lindtner

USA presser på for å få en utvidelse av FNs våpenembargo overfor Iran I FNs Sikkerhetsråd

USA hadde i praksis ingen støtte under den endelige avstemmingen. De fleste avstod fra å stemme.

Av Jason Ditz

Da saken ble brakt inn for FNs Sikkerhetsråd på sist torsdag mislyktes de fullstendig etter mye frem og tilbake. Det gikk så dårlig at det kom så langt at Russland og Kina som begge var innstilt på å legge ned veto ikke trengte dette fordi det var klart at saken hadde ingen sjanse til å passere.

Den dominikanske republikk, også kalt Den dominikanske republikken er et land som opptar de østlige 2/3 av øya Hispaniola, en del av De store Antiller. I vest grenser landet til Haiti. Wikipedia. Landet har ca. 11 millioner innbyggere.

Etter ukesvis med lobbying og press for å få støtte endte det hele opp med to ja-stemmer, USA og Den Dominikanske Republikken. De trengte tretten ja-stemmer før det ble aktuelt med et veto.

Det var 11 avstående, derav Tyskland, Storbritannia og Frankrike, dvs. de andre vestlige signatarmaktene som stod bak P5+1 atomavtalen med Iran. Russland og Kina stemte nei men det var aldri aktuelt med et veto. Britene sa de avstod fordi deres stemme ikke spilte noen rolle uansett.

Utenriksminister Pompeo fordømte sint stemmegivningen og sa at USA ville forsikre seg om at Iran aldri kunne kjøpe våpen igjen, selv om de (USA) ikke hadde støtte for dette i FN.

Oversatt av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

«Falken» om Hviterussland:

Går det mot tettere forhold Hviterussland/Russland?

Forrige innlegg

En svensk lege:

Hvor farlig er Korona?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.