POSTED IN Sanksjoner

Sterk kritikk fra filmskaperen Oliver Stone:

Vil ikke lette på sanksjonene under korona-epidemien.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Egentlig er det unødvendig med kommentarer til denne korte artikkelen. Sanksjonene som USA iverksetter rammer først og fremst den vanlige befolkningen: barn, eldre, syke, ja hele befolkningen. Hensikten med tiltakene er å endre disse landenes styresett gjennom ødeleggende økonomiske straffetiltak.

At de rammer befolkningen som helhet bekymrer ikke ledelse i USA. De fører en økonomisk krig mot alle land som ikke bøyer seg for deres vilje.

Iran er spesielt utsatt når det gjelder korona. Under den første gulf-krigen (1980-1988) som ble iverksatt av Irak og støttet av USA, brukte Irak stridsgass – ikke bare mot Iran men også mot sin egen kurdiske befolkning. 

Udo Ulfcotte i Irak under den første Gulfkrigen

En del av den gassen ble produsert i Tyskland ifølge tidligere redaktør av avisen Frankfurter Allgemeine, Udo Ulfcotte. Han var på reportasje i området under den krigen for å dekke den, men ble skadet av gassen. Han døde av følgeskader (ifølge han selv) for et par år siden.

Mange av de som er ledere i Iran i dag deltok under krigen og har vært eksponert for og blitt skadet av stridsgassen. De er særlig sårbare for viruset korona som angriper luftveiene. Det er en av grunnene til høyere dødstall som følge av korona i Iran.

At USA overhode ikke viser noen menneskelige hensyn i en slik situasjon forteller om hvilke mennesker som leder landet i dag. Hjelp får de fra andre land: «from Russia with love». Men hvor finner vi tegn på deres humanisme?

Knut Lindtner

«Grunnleggende mangel på menneskelig anstendighet»: 

Oliver Stone kommer med flengende kritikk av USAs regjering over sanksjonene mot Iran og Venezuela midt i Covid-19-krisen. 

De Forente Staters regjering har nå avslørt sin mangel på menneskelig medfølelse og global solidaritet når de nekter å løfte på de drakoniske sanksjonene mot Iran og Venezuela nå midt i Covid-19-krisen. Slik argumenterer regissør Oliver Stone.

Iran har lidt enormt fra viruset. Stone har merket seg en kronikk publisert av New York Daily News.  På grunn av USAs sanksjoner mot Den Islamske republikken heter det »det er rapportert som det eneste landet i verden som ikke får kjøpe medisiner som er nødvendige for å bekjempe pandemien».

Den frittalende Hollywood-legenden fordømmer samtidig Washingtons beslutning om å opprettholde – og i noen saker øke – USAs kvelertak på land som Cuba, Venezuela og Nicaragua, etter hvert som koronaviruset presser på helsevesenet rundt omkring i verden.

Oliver Stone er en amerikansk regissør, manusforfatter, produsent og skuespiller. Stone er sønn til en børsmegler og hoppet av studiene ved Yale University for å verve seg under Vietnamkrigen. Han reagerte på at det i første rekke var fattige som ble innkalt. (fra Wikipedia)

Når det gjelder Venezuela, så har USAs «restriksjoner» ført til at Det Internasjonale Pengefondet (IMF) har avslått det sør-amerikanske landet en bønn om å få låne 5 milliarder dollar for å bekjempe pandemien, insisterer Stone.

USA har økt presset på Caracas midt i den globale helsekrisen. De beskylder regjeringen i Venezuela for narkotika-trafikk. Og de holder stadig fast på sitt rop på «en annen regjering»for å erstatte Nicolas Maduro.

Den prisbelønte film-makeren og aktivisten sier at helsekrisen har vist umenneskeligheten i Washingtons utenrikspolitikk.

Den nåværende pandemien blottlegger ikke bare vår regjerings komplette feilgrep for å beskytte sine egne borgere. Men de viser også en grunnleggende mangel på menneskelig anstendighet når det handler om andre nasjoner.

Stone etterlyser en «alvorlig moralsk selvransakelse» i USA. Han advarer om at talløse liv står på spill om det ikke blir «en øyeblikkelig forandring på denne kursen».

Iran har registrert nesten 3500 Covid-19-døde, og 19 700 tilfeller. Dette ifølge en opptelling som John Hopkins University står for.

President Hassan Rouhani sa i forrige uke at krisen er «en kjempeanledning for amerikanerne til å komme med en unnskyldning – og å løfte på de urettferdige og ufortjente sanksjonene mot Iran».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/484999-iran-sanctions-coronavirus-oliver-stone/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • «…rammer først og fremst den vanlige befolkningen: barn, eldre, syke, ja hele befolkningen».

  I disse Korona-tider og frykt for mange døde; Norge står støtt bak USA sine sanksjoner!
  Har Norges regjering moral , eller kun dobbeltmoral?
  Er den norske befolkningen rasister ( eller sauer?), siden de ikke kaster en regjering som godtar og står bak drap på folk fra andre nasjoner, – men er hysterisk redd for sin egen død?

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  8 april 2020 16:58

  USA har aldri hatt noen anstendighet, det er derfor liten grunn til å etterlyse den. Derimot er det all grunn til å etterlyse anstendighet hos NORSKE politikere som i denne sammenheng fremstår som lydige pudler til USA, blottet for verdisyn og evne til prinsipiell selvstendig tenkning. Det er ganske motbydelig.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Full krise i USA:

Nekter Pentagon å utføre politisk oppdrag i Venezuela?

Forrige innlegg

Sprekker våpenhvilen i Afghanistan?

USA følger ikke opp.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.