POSTED IN Iran, Kupp/Fargerevolusjoner, Storbritannia, USA

Statskuppet i Iran mot landets folkevalgte regjering.

Spion avslører at det var USA og Storbritannia som stod bak.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette glemte intervjuet forteller den historien som ikke skulle bli kjent. Det var CIA og MI6 (USA og Storbritannia) som stod bak kuppet mot Irans valgte statsminister i 1953. Uten at en forstår og vet om denne hendelsen er det umulig å forstå de anti-USA-holdningene som fortsatt preger store deler av Irans befolkning.

Den forteller også ganske mye om hvem som blander seg inn i andre land, men som ikke tåler dette sjøl. Bortsett fra når det er Israel som står bak. 

Historien er alltid nyttig og lærerik, hvis en vil lære noe fra den da. Problemet med slike fortellinger er at de rokker ved manges virkelighetsoppfatning og det gjøre vondt. Det beste for mange da å lukke øynene og late som ingenting. Iran er skurken og USA er de snille. Men for iranere er det motsatt.

Knut Lindtner

Storbritannias ledende rolle i det iranske statskuppet i 1953 avslørt.

Intervju med en tidligere britisk spion kaster lys over og avslører hvordan statsminister Mohammed Mossadegh ble styrtet.

Det er nylig kommet for dagen en utskrift av et intervju med en britisk etteretnings-offiser som hadde en ledende rolle i 1953-kuppet, det som gjeninnsatte sjahen av Iran. Han påstår at Storbritannia var den drivende kraft bak styrtingen av den iranske statsministeren Mohammed Mossadegh. 

Irans statsminister bæres på skuldrene av sine tilhengere i september 1951

På årsdagen for kuppet som var ledet av Storbritannia og USA og som fjernet Irans demokratisk valgte leder, ble det publisert et intervju med Norman Darbyshire – sjef for MI6s sin «Persia»-stasjon ved deres spionkontor som lå på Kypros på den tiden. 

I sin rapport sa Darbyshire at Storbritannia hadde overbevist USA om å delta i kuppet. 

Darbyshires kommentarer kommer fra et intervju med programlederne i en episode av British series End of Empire i 1985.

Hans intervju ble ikke brukt direkte i programmet fordi han ikke ønsket å stå fram foran kamera.

Utskriften som forlengst var glemt ble nylig gjenoppdaget da man skulle lage en ny dokumentar kalt Coup 53. Det skulle  komme ut på onsdag på den 67. årsdagen for kuppet. 

Darbyshire døde i 1993. Utskriften av intervjuet med han ble publisert på mandag av National Security Archive ved George Washington University i De Forente Stater. 

«Selv om det har vært en åpen hemmelighet i flere tiår, så har den britiske regjeringen aldri offisielt innrømmet sin fundamentale rolle i kuppet. Å finne Darbyshires utskrift er som en finne en rykende pistol Det er en historisk oppdagelse». Taghi Amirani, direktør for kuppet i 53, er sitert i avisen The Guardian.

Kuppet, kjent som Operation Ajax – skjedde den 19. august 1953. Mossadegh ble tiltalt og holdt i husarrest fram til sin død 14 år senere.

«Den klassiske planen».

Shah Mohammad Reza Pahlavi utnevnte Mossadegh som statsminister i 1951 etter at han vant flertall i det iranske parlamentet.

MI6 og USAs Central Intelligens Agency (CIA) overbeviste da shahen om å støtte et kupp mot Mossadegh i 1953.

Den tidligere iranske statsministeren Mohammed Mossadegh dømmes til tre års isolasjon av en militærdomstol i Teheran den 21 desember, 1953. Retten fant han skyldig i 13 anklagepunkter mot sjahen.

«Planen ville bety å ta makten ved nøkkelpunkter i byer med enheter vi mente var lojale til shahen… overta radiostasjoner osv.. den klassiske planen», sa Darbyshire. 

Mossadegh hadde nasjonalisert Anglo-Iranian Oil Company, og MI6 trodde Sovjet-støttede kommunister eventuelt ville overta regjeringen, ifølge Darbyshire.

«Jeg trodde virkelig på det, fordi Mossadegh var en ganske svak karakter», sa spionen. «Med en gang du får inn høyt trente personer fra kommunistpartiet, tar det ikke lang tid. Vi delte ikke det amerikanske synet på at han oppførte seg som bolverk mot kommunismen – vi mente han ville bli påvirket av kommunistene i det lange løp», sa Darbyshire.

USA var i utgangspunktet uinteressert, og Storbritannia ville ikke handle uten Washington.

«I de tidlige månedene av 1953 mente vi at vi hadde nok militære enheter til å gjøre noe, men London begynte å få kalde føtter», sa han i intervjuet. 

«Dessverre visste sjefen for SIS [MI6] general John Sinclair like mye om Midt-Østen som en tiåring», la Darbyshire til. 

Da Dwight Eisenhower ble president i USA i januar 1953, kom Washington på bordet. Den neste oppgaven var å overbevise sjahen, som fortsatt var ung og uerfaren, til å støtte kuppet.

Darbyshire sa han overtalte shahens søster, prinsesse Ashraf, til å fly fra Paris til Teheran for å overbevise den motvillige monarken til å støtte kuppet. 

«Vi gjorde det klart at vi ville dekke utgiftene. Og da jeg dro fram en stor bunke pengesedler, lyste øynene hennes opp», sa han. 

Darbyshire sa at å fjerne Mossadegh var uunngåelig. «De ville ha ønsket å kaste ut Mossadegh uansett om ha hadde undertegnet en avtale til fordel for britene», sa han. «Eventuelt ville de bli tvunget til å bli kvitt han for å hindre ar russerne overtok. Jeg er overbevist om at det var det som lå i kortene».

«Kuppet kostet 700 000 pund, Jeg vet det fordi det var jeg som brukte dem», sa Darbyshire.

Mohammed Mossadegh, til venstre, hjelpes av sin sjåfør til en bil etter tre år i fengsel dømt etter forræderi-anklager.

Fjerningen av den demokratisk valgte Mossadegh – som hadde satt ut i livet poltikk som favoriserte arbeiderne og de fattige – og at han ble erstattet av den vestlig-støttede sjah Mohammad Reza Pahlavi med absolutt makt er bakgrunnen for de anti-amerikanske følelser som fulgte etter den iranske revolusjonen i 1979. 

Den gjensidige mistilliten og forbitrelsen har fortsatt å påvirke forholdet mellom Teheran og Washington.

Kuppet som styrtet Mossadegh og hans National Front-regjering «ble gjennomført under ledelse av CIA og var et resultat av USAs utenrikspolitikk, unnfanget og godkjent på høyeste nivå i regjeringen». Dette sier dokumentet som George Washington University har fått tak i.

Pahlavi var en nær alliert til USA. Han ble styrtet under revolusjonen i 1979. Da ble Dem Islamske Republikken Iran erklært. Deres leder Ayatollah Ruhollah Khomeini  var fiendtlig innstilt mot at USA skulle være en hjørnesten i Irans utenrikspolitikk. 

Det som så skjedde var en øyeblikkelig traumatisk hendelse som var uttrykk for denne fiendtligheten. En gruppe iranske studenter tok kontroll over USAs ambassade i Teheran og holdt 52 amerikanere fanget i 444 dager.

«Iranerne tror fast og sikkert at hadde det ikke vært for CIA hadde shahen aldri bli bragt til makten», fortalte tidligere CIA-agent Robert Baer til Al Jazeera. 

Og de tror at CIA fortsetter å operere som et ondt innslag i landet deres. 

«Kuppet var begynnelsen på en rekke tragedier som forfølger USA og deres allierte i Midt-Østen i dag».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/uk-lead-role-1953-iran-coup-exposed-200818072007050.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Brothers in arms: USA og Storbritannia, med en lang og ond merittliste. Men de slipper fra det meste fordi NRK og kollegene ensidig gir deres versjon.

  Svar
  • Ja, det er forstemende, og flaut. ( For journalistyrket.)
   Nå er det Biden, med strategisk kvinnelig «mørk»-hudet lakei som blir hausa opp, – før det bombe-Obama.
   Og trist for Norge. Det hele viser at vi hverken har egen utenrikspolitikk eller journalister som ikke er kjøpt eller driver med kameraderi.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vestlig ekspansjon

Hviterussland denne gang

Forrige innlegg

NRKs rasistiske journalistikk:

Hudfargen er viktigst ved Kamela Harris.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.