POSTED IN Iran, Israel

Står vi overfor cyber-krig?

Stod Israel bak bombe-eksplosjon på iransk atomanlegg?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Det er ingen grunn til å tro det New York Times alltid serverer. For avisen er i hendene på rike folk som støtter de kreftene som vil ha fjernet Donald Trump. Nesten alle de store presseorganene i USA er i hendene på finanskapitalen, de sammme kreftene som inngikk Iran-avtalen under Obama, den avtalen som Trump nå har avlyst.

Akkurat i denne saken tror jeg derfor på denne avisen. Og den inngår i et mønster som vi kjenner fra før av. Israel har gjort slike ting tidligere.

Datakrigføring er statlige eller ikke-statlige dataangrep på datasystemene til statlige myndigheter eller større sivile instanser, i den hensikt å forårsake skade, materiell ødeleggelse eller tap av menneskeliv for å oppnå politiske mål. Wikipedia

Siden Israelere ikke er overmennesker, selv om mange av dem tror det, vil ikke denne virksomheten med data-sabotasje kunne fungere særlig lenge. Iran et et land med nesten 10 ganger så stor befolkning som Israel (82 mill. mot 9 mill.) Og landet er kommet langt teknologisk. Det er langt flere med ferdigheter innen data, programmering og kybernetikk i Iran enn Israel. De er derfor fullt ut i stand å svare på slike angrep.

Problemet er at hvis en cyber-krig utvikler seg vil det kunne føre til at svære samfunnsfunksjoner og institusjoner blir nedstengt og ikke kan fungere fordi store deler av samfunnsdriften  allerede er digitalisert. Alle avansert land er derfor ytterst sårbare. 

I en slik krig vil de land som er kommet kortest teknologisk komme best ut av det. Men Israelske ledere tror åpenbart fortsatt de kan tillate seg hva som helt.

Så spørsmålet er ikke om Iran vil svare på dette hvis de får bekreftet at Israel står bak, men hvordan svaret blir. 

Knut Lindtner

New York Times: Israel har plantet en bombe ved iransk atomanlegg.

En krigshandling eller statsterrorisme om det blir gjort mot andre enn «røverstater».

Av Dave DeCamp

En anonym etterretningskilde i Midt-Østen fortalte New York Times på søndag at  Israel sto bak torsdagens brann ved Irans Natanz atomanlegg.

Offisielt sies det at Israel brukte en «kraftig bombe» som forårsaket en brann som ødela mye av anlegget og satte Irans atomprogram tilbake flere måneder.

The Times snakket også med et ikke navngitt medlem av Irans Islamske Revolusjonsgarde (IRGC) som også sa at det var blitt brukt eksplosiver ved Natanz-anlegget, men at de ikke førte til noen skade.

En cyberkrig vil være ødeleggende for begge land

IRGC-medlemmet sa også at de utelukket muligheten for at dette skulle være et cyber-angrep. Det er slik Israel har angrepet Irans atom-infrastruktur tidligere.

I 2010 angrep Israel og USA, og skadet Irans atom-anlegg med et computer-virus kalt Struxnet.

IRGC-medlemmet sa at det er sannsynlig at noen har bragt bomben inn i anlegget, og gikk mot at et kryssermissil eller en drone hadde truffet bygningen.

Israel har naturligvis ikke påtatt seg ansvaret for hendelsen, slik de vanligvis holder kjeft om angrep mot iranske mål – som de ofte slår til mot i Syria.

Når han blir spurt om hendelsen sier Israels forsvarsminister Benny Gantz at Israeel ikke «nødvendigvis» sto bak den.

«Det er ikke slik at alt som skjer i Iran nødvendigvis har noe med oss å gjøre», sa Gantz.

Andre mystiske hendelser har nylig skjedd i Iran – som brannen som brøt ut ved  et kraftanlegg sist weekend.

Ansatte i etterretningstjenester i Midt-Østen sa til The Times at den hendelsen ikke hadde noe med eksplosjonen i Natanz å gjøre.

Iran har ikke offisielt beskyldt noen for angrepet ennå. Men dersom Israel er den skyldige, vil Den Islamske Republikken sannsynligvis gjengjelde hendelsen.

Før Natanz-hendelsen kom i nyhetene var det en dissident-gruppe som kaller seg Homeland Cheetahs (De hjemlige jaguarene) som skrev til BBC og tok på seg ansvaret for angrepet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Nahel Abdul Hadi

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • «Problemet er at hvis en cyber-krig utvikler seg vil det kunne føre til at svære samfunnsfunksjoner og institusjoner blir nedstengt og ikke kan fungere fordi store deler av samfunnsdriften allerede er digitalisert.»

  Tidligere: Først økonomisk krig, og hvis ikke dette er nok til å ødelegge et land, så militær krig.
  Nå altså cyber-krig som mellomspill.

  ‘ Det israelske folket verden over erklærer økonomisk og finansiell krig mot Tyskland.’
  https://www.vigrid.net/knustyskland.htm

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er mange typer virus:

Hvor mange dør av privatiseringsviruset?

Forrige innlegg

Drammen nei til EU:

Er EU et fredsprosjekt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.