POSTED IN Irak

Stadig mer uholdbar situasjon i Irak:

USA truer med å trekke ut ambassaden.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

USAs posisjon blir stadig mer uholdbar i Irak. Meldingen under bekrefter bare en utvikling som lenge har vært på gang. 

Deler av heimevernet i Irak, eller det som kalles Folkets mobiliseringskomité, er en viktig maktfaktor i landet. Den er bygget opp i samarbeid med Iran og utgangspunktet var kampen mot IS i landet. Det er en felles organsisasjon for 40 militsgrupper med ulik religiøs tilknytning, både sjiaer, sunnier, kristne og jesidier.

Qasem Soleimani var generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden og mellom 1998 og 2020 sjef for Quds-styrken, en divisjon primært ansvarlig for internasjonale militære og hemmelige operasjoner. Wikipedia

Etter USAs folkerettstridige drap på lederen for revolusjonsgarden i Iran, Qasem Soleimani, i januar i år har denne militsen rettet seg mer og mer mot USAs tilstedeværelse i landet.

Meldingen under bekrefter dette og forteller om en gradvis utvikling som finner sted. Iran styrker sin innflytelse i landet og USA tvinges ut fordi de har store deler av befolkningen mot seg. Dette er nok en del av Irans gjengjeldelse for drapet i vinter. I USA-aksjonen i vinter ble også nestlederen for  Folkets mobiliseringskomité drept. Dette hadde naturligvis også politisk betydning for det som har skjedd i etterkant.

Vi merker oss at denne prosessen fortsetter. USA-troppene befinner seg i fiendeland og det er kun et spørsmål om tid før de må ut og det må komme en politisk løsning på denne uholdbare situasjonen. Historien under forteller også hvor svak den irakiske sentral-regjeringen er.

Knut Lindtner

Rasende USA truer med å stenge Irak-ambassaden som følge av milits-angrep.

Irakiske ledere advarer militsen med at de ikke har rett til å starte krig.

Av Jason Ditz

Nylige angrep på USA-konvoier og rakett-nedslag nær USA-ambassaden er i ferd med å bli et økende problem i Irak. Regjeringen forsøker å advare sjia-militsen mot ensidige aksjoner, ved å gjøre dem oppmerksom på at de ikke har myndighet til å erklære krig.

USA-ambassaden ligger godt beskyttet i den grønne sonen i Bagdad. Men den angripes med missiler i økende grad.

Problemet er at volden fører til økende reaksjoner fra USA-representanter og fører til USA-trusler om om å trekke ut USA-ambassaden fullstendig ut. USAs hensikt er å overbevise Irak til å gjøre noe for å dempe militsene.

Det er imidlertid lettere sagt enn gjort. De irakiske regjeringen har vist en vedvarende mangel på evne til å begrense militsene og handlinger fra USAs side har bidratt til å forverre situasjonen.

For USA er det ikke bare tilstrekkelig å stoppe militsene. De lenge har forsøkt å fjerne dem fordi de hevder at de er del av Irans proxi-styrker. De er en lovlig del av landets sikkerhets-styrker med kompliserende bånd til politiske grupper.

Oversatt av Knut Lindtner

Forsidebilde fra Erbil i Irak. Foto v/:Zrng N Gharib

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Ambassaden kan de trekke ut, men troppene som er uønsket blir stående. Dette er USA sin utenrikspolitikk i et nøtteskall.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dag 18 i rettssaken mot Julian Assange.

Forsvaret får ikke avhøre aktoratets vitner.

Forrige innlegg

Nå er det bare tiltakene som dreper.

Stor demonstrasjon i London mot tiltakene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.