POSTED IN Afghanistan

Sprekker våpenhvilen i Afghanistan?

USA følger ikke opp.

0
Print Friendly, PDF & Email

Fredsprosessen fortsetter i Afghanistan, men USA følger ikke opp sine forpliktelser. Et annet problem er at marionett-regjeringen USA har blåst opp i Kabul med svære pengesummer og våpen ikke vil overleve på sikt etter en USA-tilbaketrekning. Og Kabul-regjeringen har ikke deltatt i forhandlingene.

Taliban regner den som forrædere eller overløpere og redskap for USAs snart 20-årige okkupasjon av landet.  

USAs krigskrefter (våpenindustrien) ønsker en evig krig, for da tjener de penger. Men Trump må ta hensyn til opinionen i USA hvis han vil gjenvelges. Det kan så langt se ut til at en ender opp med en fastlåst situasjon hvor USA gir for lite og blir stående i Afghanistan. 

Kim inspiserer raketter

Dette minner om forhandlingene med Nord-Korea hvor USA ikke ville gi noe som helst politisk eller diplomatisk men forventet gjenytelser fra Nord-Korea. Der skjer det lite nå. Nord-Korea har begynne med nye rakett-tester i Japanhavet.

Situasjonen er egentlig ny for USA som de siste 30 årene har kunnet diktere vilkårene for avtaler. De har ikke trengt diplomati og har kunnet lene seg til sin store makt. Det kan de ikke lenger, for styrkeforholdet i verden er endret i USAs disfavør. Men nå har de ikke diplomater lenger av format, bare typer som tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton (bare med krig og utpressing i verktøyskuffen) og løgneren Pompeo (skryter av alle løgnene og bløffene han har sluppet ut gjennom årene som sjef for CIA).

Det ser ut til at Taliban må forsterke det militære grepet på landet for at USA skal gi noe som helst – altså nye runder med krig og elendighet for befolkningen.

Knut Lindtner

Taliban advarer om at fredsavtalen er på bristepunktet på grunn av brudd  fra USAs side.

USA sier de at de ikke har noen forpliktelse til å redusere volden.

Av Jason Ditz.

Taliban har kommet med en uttalelse denne weekenden om at fredsavtalen USA og Taliban  i Afghanistan er nær bristepunktet. Det skjer etter uker med voldshendelser fra USAs side. Og spesielt fordi fordi den afghanske regjeringen ikke har løslatt fangene som var lovet.

Avtalen lovet at 5000 fanger ville bli løslatt av den afghanske regjeringen. Men så langt har ingen blitt det.Taliban sier også at USAs droneangrep var brudd på fredsavtalen, til tross for at folkene fra USA argumenterte med at dette ikke var tilfelle. 

Ørken og fjell i Afghanistan

Og de sier at det bare var Taliban som var forpliktet til å redusere volden ifølge avtalen.

Taliban argumenterte med at de i det vesentlige har redusert volden, og at det eneste de har gjennomført var angrep ute på landsbygda mot mål som tilhører den afghanske regjeringen, Og de la til at ingen byer er blitt angrepet, og ingen fremmede tropper er kommet under ild i det hele tatt.

Men folkene fra USA sier at Taliban må redusere volden enda mer, og at de vil gjennomføre angrep mot Taliban om ikke de gjør det. 

Det er ingen tegn til at USA vil gjøre noe for å presse Ghani-regjeringen når det gjelder løslatelse av fangene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

USA sier at koronaen kommer fra Kina. Kineserne tror motsatt:

Viruset kommer fra et biokjemisk våpensenter i USA.

Forrige innlegg

Klimasaken:

Aftenposten forvrenger fakta.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.