POSTED IN Endring av politikken

Sprekker lockdown nå?

Antilockdown vinner stort i spansk regionalvalg.

0
Print Friendly, PDF & Email

Slik jeg oppfatter det som skjer i Florida og f.eks. Texas nå og ikke minst det meldingen under fra Spania tyder på viser til min forbauselse at det er partier som definerer seg som konservative som appellerer til befolkningen. De tradisjonelle venstrepartiene befinner seg i en blindgate.

Jeg tror det skyldes at de ikke lenger representerer den befolkningsgruppen de sier de representerer, dvs landets brede lag av lønnstakere. De ligger fullstendig flate for det trykk de store mediene utøver på tenkningen, medier som er fullstendig i lommene på kapitalkreftene.

Uten at de frir seg fra disse kreftene som formørker tenkeevnen og evnen til analyser og til kritiske betraktninger vil det vi nå ser fra valget i Madrid forplante seg til stadig nye områder i den vestlige verden. Det er ikke å forbauses over at Marine Le Pen nå ligger på siden av Macron i meningsmålinger i Frankrike.

Valget i England fortalte også sitt om hvem som er mest i takt med de brede befolkningslagene i landet når det gjelder EU-saken. Venstresiden svikter sitt oppdrag om utjevning og bedre levekår for de som sliter mest i land etter land. Og det er ikke personene som svikter. Det er politikken. Den svikter på felt etter felt.

Knut Lindtner

Anti-lockdown-kandidaten Ayuso vinner stort i Madrid-valget. Lederen for partiet Podemos forlater politikken etter å ha tapt.

Presidenten i Madrid, Isabel Diaz Ayuso, som har vært en arg kritiker av Covid-19-lockdowns, har sikret seg en stor seier i Spanias regionalvalg. Hun tvang lederen for venstrepartiet Podemos til å avslutte  sin politiske karriere etter at han havnet på femte plass.

Isabel Díaz Ayuso - Wikipedia
Isabel Diaz Ayuso

Da mer enn 99 prosent av stemmene var talt opp på tirsdag kveld, hadde Ayusos People’s Party fått 45 prosent av stemmene, 65 seter i den regionale lovgivende forsamlingen, bare fire plasser unna absolutt flertall.

People’s Party doblet sin andel av stemmene sammenliknet med valget i 2019. De er vente å gå i koalisjon med høyrepartiet Vox Party som kom på fjerde plass i valget med 9 prosent av stemmene.

«Friheten har vunnet i Madrid, nok en gang», fortalte Ayuso til sine støttespillere etter hun hadde vunnet. Hun gjentok kampanjens slagord, som lederen for People’s Party  Pablo Casado hadde holdt fast overfor velgerne »at de måtte stole på Ayusos måte å takle pandemien på».

Presidentens valgkamp hadde vært for en stor del vært hennes motstand mot lockdowns. Hun appellerte til velgerne som var trøtte av de drakoniske restriksjonene som hadde vært innført, med lukkede barer og restauranter under helsekrisen.

Tirsdagens kappløp ble et slag for venstresiden. Sosialistpartiet tapte 10 prosent og 11 seter sammenliknet med valget i 2019, de hadde samarbeidet med det progressive MasMadrid.

På femteplass, bak Vox, kom Podemos, et sentrum-venstreparti grunnlagt i 2019 i opposisjon til den europeiske innstrammings-politikken.

Pablo Iglesias Turrión – Wikipedia
Pablo Iglesias Turrión, ofte bare Pablo Iglesias, er en spansk statsviter, professor og politiker. Han ble i 2014 utnevnt som generalsekretær i partiet Podemos. Iglesias ble i 2014 valgt som medlem av Europaparlamentet, og ble der medlem av den politiske gruppen European United Left–Nordic Green Left. Wikipedia

Selv om de vant tre seter mer enn sist var dette et relativt dårlig valg. Grunnleggeren av Podemos, Pablo Iglesias, erklærte at han trekker seg fra politikken. Han sa: «Vi har mislyktes. Vi var langt unna å kunne få satt sammen et tilstrekkelig flertall.

«Jeg  er ikke noen politisk figur som kan bidra med noen slags politisk styrke eller hjelp til å konsolidere partiets institusjonelle styrke», la Iglesias til.

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez – et ledende medlem av Socialist Worker’s Party – hvis Covid-19-politikk igjen og igjen hadde vært fordømt av Ayuso – kom ut på Twitter sent tirsdag kveld og erklærte at hun hadde vunnet.

«Valget har gitt Ayuso en flott resultat, og framfor alt et stort ansvar. Gratulerer», sa han.

«Sosialistpartiet vil alltid være rede til å arbeide for et bedre Madrid, og til å bruke sine stemmer med all makt for framtiden for regionene og deres innbyggere».

Valgkampen i Madrid, Spanias hovedstad og en by med syv millioner innbyggere, har vært fylt med harmfull retorikk, og til tider med trusler om vold. Flere kandidater, inkludert Ayuso og Iglesias har mottatt dødstrusler fra motstanderne.

Tidlig i april ble et regionalkontor tilhørende Podemos utsatt for en bombe. Det fikk Iglesias til å beskylde «de høyrevridde» for dette, og kalt angrepet «gate-terrorisme».

En talsmann for partiet påsto at det var sjette gangen et Podemos.kontor var blitt angrepet av vandaler.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Markus Spiske

https://www.rt.com/news/522918-madrid-election-anti-lockdown/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forbyr ikke bare vaksinepass.

Florida stanser alle covid-19 restriksjoner.

Forrige innlegg

Slik unngår de fellesdugnaden

Nordmenn investerer mer og mer i Norge via skatteparadis

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.