POSTED IN Israel, Midt-Østen

Splittelse blant palestinerne.

Stor taktisk seier for Israel.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Rystelser i palestinsk politikk

Av Jan Hårstad

Å sitte her i Nato-Oslo og synse om palestinsk politikk er naturligvis en form for provinsarroganse som passer bedre for tv-eksperter. Når vi allikevel slipper løs litt tanker om situasjonen tar vi det forbehold at vi må korrigere oss selv når det foreligger mer kunnskap. 

Hvorfor Hamas for mange år siden vant et valg mot Fatah (Arafats parti) kom  av at Hamas i praksis hadde gjort mye for de aller nederste på Gaza. De framsto som renere og ærligere enn Fatah som allerede den gang, for rundt femten år siden, fortonet seg som gjennomkorrupt. Og degenerasjonen hos fatah har bare fortsett.

I dag betraktes PA-Fatah som nordmenn så på Nasjonal Samling: som politiske kollaboratører for Israel.

Det er helt utenkelig at Israel i årevis har kunnet skyte og arrestere aktivistisk palestinsk ungdom i byene Jenin, Nablus, Hebron, etc .uten at de har hatt nyttig hjelp av PAs etterretningstjenester. Som jeg har meddelt tidligere: ungdommen i disse byene har gått på gatene og krevd død over PAs sikkerhetskoordinator. Og Hamas melder at de skal ta et blodig oppgjør med Fatah-Pa i Ramallah når den tid kommer.

Så vidt vi kan se er det eneste Hamas har gjort under den pågående krigen på Gaza er å sende ut noen glødende pressemeldinger om fordømmelse og det var det.

Israelske media er hemningsløst begeistret over at IDF (hæren) har klart å føre en krig som har utelukkende rettet seg mot Islamsk Jihad og skånet Hamas.

Israel Hayom:

«Ganske så forbausende.Hamas har de samme interessene som Israel og ønsker seg stabilitet og fred. – Hamas har tilpasset seg Israels trekk. Hamas har helt stille tillatt arbeidere å forlate Gaza for virksomhet i Israel og unngår å bli involvert i palestinske Jihads provokasjoner.»(13 mai)

Hva er forklaringen på denne «nøytralisme»?

Konfliktene blant palestinerne gjør samlet motstand mot okkupasjonen umulig.

Hamas er overhodet ikke populær lenger på Gaza. De skattelegger og flår og har sluttet med sin gamle aktivisme for de nederste. Hamas-bossene har fått seg fine leiligheter og fine biler. Og halvparten av lederskapet befinner seg med familier på 5 stjerners hotell rundt om i Gulfen og lever etter Gaza-standard et eventyrlig luksusliv. Fatahs tv AWDA har påvist dette. Bare dress/sko til Ismayel Haniyeh, dokumenteter, AWDA, koster en palestinsk årslønn.(Se video på memri)

Det er analytikere som mener at Hamas holdt seg unna denne krigen fordi de fryktet at FOLKET ville kaste dem på sjøen.

Men på den annen side: den militære sjefen for QassemBrigadene til Hamas: Muhammed Deif, er en av de store ikoner der han lever i militære bunkers på Gaza og sjelden viser seg i dagslys. Det er også klart: enorme summer har gått med på å bygge opp Hamas hær.

Palestinerne har i denne siste krigen gått på et fryktelig nederlag. Aktivister for Islamsk Jihad er enten arrestert i hopetall eller  drept, som også 6 toppledere.

Det er faktisk nedslående å lese hva Hizballah og Iran klarer å velte ut av horribel krigspropaganda om at denne katastrofale palestinske opptreden vitner om enhet og samhold. Det er jo helt omvendt og Israels analytikere jubler av begeistring: Hvilket taktisk kunststykke å splitte Hamas fra Islamsk Jihad.

Det vi trygt kan si er dette: det vil bli et  vulkanutbrudd i palestinsk politikk i nær framtid.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • SÅ de har en korrupsjon som kan måle seg med vårt. Da er det på tide å vinkle på hvordan korrupsjonen hele tiden oppstår og gjenoppstår.
    Og hva med ett søkelys på Dominion, det store valgjuks verktøyet? (ikke spesiellt rettet til Hårstad men Lindtner og de andre som bidrar.) Det sørget ikke bare for Biden. men også Macron. Farse rettssakene hvor Dominion saksøkte Fox, er bare skremsler. Dominion er meget viktig i dag.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tilfeller av kreft øker etter vaksineringen i Norge.

Nå øker også brystkreft og føflekk-kreft.

Forrige innlegg

Valget i Tyrkia:

Hva betyr det for USAs tilstedeværelse i regionen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.