POSTED IN Diverse, Endring av politikken

Spillegalskap er den nye epidemien.

Eller er det en fattigmannskatt?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Spillegale og ryggesløse politikere ? 10 års spillepolitikk 2001 – 2011

Av Reidar Kaarbø

Toppen på spillegalskap så vi i 2006, da var det så ille at spilling ble et folkehelseproblem, det var risikosport å gå på bensinstasjoner og kjøpesentre, og regjeringen var nødt til å ta grep – selv om den gjorde det ganske motvillig. Nå er vi tilbake til gamle høyder. Spilling har på ny blitt en folkehelseproblem, men våre inkompetente og korrupte politikere lukker øynene så lenge pengene renner inn «til gode formål». Det ser dessverre ut til at politisk lavmål ikke ble nådd i 2006. Nå er det på høy tid at all reklame for spill (inkludert fra Norsk Tipping) bli forbudt og spill plasseres «under disken» slik alkohol og tobakk er.

Her er litt av den bedrøvelige virkeligheten etter 2001:

2001: Norge hadde allerede et spilleproblem  da Bondevik-regjeringen tiltrådte i 2001. Problemet var godt definert, det var gitt klare advarsler og råd til regjeringen, og enhver middels oppegående kulturminister burde sett hva som måtte gjøres. Men Valgjerd Svarstad Haugland ble en katastrofe for de spilleavhengige. I ettertid sa hun at hun kanskje hadde hørt litt for mye på lobbyistene og næringene. Det er ikke uten grunn at de store organisasjonene ansetter ex-politikere til ledere.

__________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene.com
__________________________________________________

2002: Frislepp for spilleauomtater. Resultatet ble dramatisk. På bare en regjeringsperiode endret situasjonen seg fra å være et «problem» til å bli et katastrofalt folkehelseproblem. For når mer enn 1% av befolkningen har en lidelse, snakker vi om et folkehelseproblem. Likevel har helseministerene vært fullstendig fraværende i problematikken i alle disse årene. Man er da lojal, må vite.

2004 desember: «Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll.» Så ille ble det at den ansvarlige kulturministeren gikk ut i en kronikk i Dagbladet 30. desember 2004 og skrev: «Spel på gevinstautomatar er no heilt ute av kontroll.» Det vitner om ansvarsfraskrivelse. Ting «er» ikke ute av kontroll, ting tillates å komme ut av kontroll, det er resultat av valgt politisk handling. Omsetning på automater økte fra 9 milliarder da hun tiltrådte, til 22 milliarder i 2003. I 2003 hadde 50.000 nordmenn problemer med spill, hvorav 11.000 tenåringer.

Spillemaskiner. De er konstruert for at du skal tape penger.

2005 desember: Redd Barna kuttet spilleautomatene. Redd Barna tok konsekvensen og kuttet ut spilleautomatene i 2005. De fant at det var i strid med verdisyn og målsetting å leve av spilleavhengigheten til bl.a. barn og unge. Det ble for dumt å kjøre ungene ut i spilleavhengighet og så forsøke hjelpe dem når de ble hektet. Røde Kors og andre organisasjoner derimot dro så mye penger ut av systemet som de bare klarte.

2006 mai: Seddelforbud på automater. Giske sørget for at seddelsprekken ble tettet på alle spilleautomater. Imidlertid omfattet ikke forbudet automater i Bingo-lokaler som Arbeiderpartiet fikk inntekter fra, noe VG anså som uryddig av ham.

2006 juni: Giske politianmeldt. Giske ble anmeldt for grov uforstand i tjenesten 9. juni 2006. Da ble spilleavhengighet antatt å ramme over 70.000 nordmenn, hvorav 15.000 ungdommer. I tillegg sto 133.000 i faresonen for å utvikle spilleavhengighet. Spilleomsetningen i Norge var nå trolig rundt 50 milliarder kroner. Stoltenberg-regjeringen sin spillepolitikk utviste i praksis grov forakt for de svakeste i samfunnet.

2006 august: Giske kunngjorde at automatene skulle vekk. Det statlige spillemonopol under Norsk Tipping var vedtatt og spilleautomatene ble vedtatt fjernet 1. juli 2007. Deretter skulle landet få oppleve et sabbatsår uten automater. Sa Giske. Virkeligheten ble ikke slik, for Giske hadde flere spillekort i ermet.

2007 juli: Spilleautomatene fjernet, men bingoautomatene fikk stå. Grunnen til at spilleautomater i bingohaller ikke ble fjernet 1. juli 2007 og at de slapp å tette seddelsprekken var ifølge Kultur- og kirkeminister Trond Giske at han ikke hadde noen tall på hvor stort problemet i bingohaller var. Onde tunger påsto at dette var fordi Giske var klar over at Arbeiderpartiet fikk betydelige inntekter nettopp fra Bingo-automatene. Og dermed så nettopp disse automatene sin glanstid, nye automater slukte penger og gjorde det mulig å spille vekk trygden på et par timer.

2007 august: Seddelforbud innført også på bingo-automater. Antallet bingoautomater ble tredoblet på et par år: 1.562 spilleautometar befant seg i bingohaller iflg. BT 29. juni 2007. TV2 hadde 8. juli en test som viste at automatene tok imot 500-krone-sedler (200 var maksimalt tillatt), og TV2 klarte å tape 1000 kroner på 13 minutter. Seddelsprekken på automater i bingolokaler ble sperret 15. august 2007 (pussig nok ikke samtidig med «de andre» automatene …)

2007 november: Giske flyttet spillingen inn i stua til folk. For høsten 2007 lanserte Giske gjennom NRK TV spillet KENO uten nedre aldersgrense. Denne lanseringen skjedde uten politisk debatt og uten debatt i media. Tidligere erfarte yrkessjåfører at de ble spilleavhengige pga. automater på alle bensinstasjonene. Giske fikk «automater» i hver heim. Innføringen av KENO var trolig i strid med den formulerte politikken at spillere skulle skånes, og hadde elementer i seg som luktet skandale lang vei. Ingen krok skulle være trygg.

2008: 10.000 nye spilleautomater utplassert. Giske kaller spilleautomatene for «terminaler», det høres litt mer uskyldig ut. Og de skal være så snille og gode at de gjerne kan stå midt blandt spilleavhengige. Men hvem er det egentlig politikerne forventer skal putte 5 milliarder kroner på 10.000 nye og «snille» spilleautomater? Forøvrig kom automatene med en konfigurasjon som var verre enn de som var i 2001 da Valgjerd Svarstad Haugland tiltrådte.

Keno er et oddsspill som har vært kjent i århundre og har røtter til kinesiske lotterier. Spillet har siden den gang blitt påvirket av generasjonene til det spillet vi kjenner i dag. Spillet går ut på å krysse ut opptil ti tall mellom 1 og 70, alt etter hvilket Keno-nivå du vil benytte. Wikipedia

2008: Giske flyttet KENO frem til beste sendetid. I 2007 sa han at KENO ikke var så farlig, fordi det ble vist så seint på kvelden at de fleste hadde gått og lagt seg, unntatt selvfølgelig arbeidsløse og trygdete som ikke behøvde stå tidlig opp for å gå på jobb. Det tok under et år før KENO ble flyttet til beste sendetid, og er der ennå. Slik ble Giske sitt utsagn en løgn på under et år.

2009 februar: Giske kunngjorde at Bingoautomatene omsider skulle vekk. Først da omsetningen passerte 10 milliarder fant Giske ut at bingo-automater kanskje ikke var så bra likevel. Problemet var bare flyttet fra spilleautomater til bingoautomater. Saken tok bemerkelsesverdig lang tid å behandle, og ennå fikk automatene stå et år til før vedtaket ble satt ut i livet.

2009 mai: Spillegrense økes til 40.000 kroner daglig eller 1 million pr. år. Det er den «seriøse aktøren» Norsk Tipping som anser dette som en ansvarlig grense.

2010 april: Bingoautomatene fjernet. Tre år etter at spilleautomatene ble fjernet, ble bingoautomatene fjernet.

2010 juli: Norsk Tipping vil sette ut automater på skjenkesteder. Det har vært et problem for NT at seriøse aktører ikke vil ha automater som kan bidra til helserisiko for kundene som besøker stedet. Derfor har NT satt sine kreative kluter i sving og funnet ut at skjenkesteder er et ypperlig sted å rekruttere spilleavhengige. NT vil sette ut 2000 nye maskiner, og samtidig endre regelverket slik at alle automatene gir større inntjening og får litt heftigere konfigurasjon. Om tiltakene er gjennomført til tross for massiv kritikk, vites ikke.

Poker på nettet

2010: NRK promoterer spilling for en halv milliard kroner årlig. 
Etter at KENO ble innført, kan verdien av NRK sin promotering av spillefremmende programmer ha passert 500 millioner kroner årlig. Et av argumentene for å gjøre dette er at NRK ikke tjener penger på programmene, og at «mange liker å se dem». Nå sendes spillefremmende programmer hver dag i beste sendetid på Statsfjernsynet. Det sirkulerer såvidt vi vet masse penger i diverse selskaper rundt disse sendingene. Riksrevisjonen bør gjennomgå omsetning og pengeflyt de siste 10 årene her.

2010: Massiv TV-reklame for spill. Ikke bare NRK promoterer spill. Med det nye bakkenettet er det åpnet for reklame for spill, også for ukontrollerte spill der man ikke kan vurdere seriøsiteten til leverandøren av spillene. I verste fall kan man risikere å spille poker mot en leverandør som kontrollerer alle kortene. Befolkningen utsettes for massiv påvirkning med ett eneste formål: Spille mer.

2011: Euro-Jackpot innføres. Dette er spillet med minimale vinnersjangser og enorme premier opp til 720 millioner kroner. Dem «seriøse aktøren» Norsk Tipping har jobbet lenge og aktivt for å få anledning til deltakelse i denne EU-gamblingen, og nå har de lykkes.

Denne oversikten er bare oppdatert til 2011. Situasjonen har forverret seg etter den tid. På en måte kan vi anta at vi står overfor en økende epidemi av spillegalskap som rammer de som ikke har råd til det. Dette er en form for «fattigmannskatt»: Rike spiller ikke slik, de spiller på børsen. 

Knut Lindtner

Forsidebilde: Louise Tollisen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Spill er jo noe mange vil ha tydeligvis, i de fleste kulturer. Og det dreier seg vel mye om å leke/spille med livets uforutsigbarhet, – og et ønske om å bli økonomisk fri/trygg. Og i et fritt samfunn burde ikke trenge ( kostnaden )politikere som barnevakt.
  Den økonomiske tryggheten burde man (lettere) få, i et samfunn, hvis målet med vår arbeidsaktivitet fokuserte på reell materiell velstand og ikke på penger, men materiell trygghet og forutsigbarhet for alle. Med tydelige mål om fulle stabbur, gjennom arbeide, og stadig lavere plikt-arbeidstid som sikte. Så ville nok mye spillelyst gå bort av seg selv.

  «Nå er det på høy tid at all reklame for spill (inkludert fra Norsk Tipping) bli forbudt»
  Men dobbeltmoral er ikke noe et samfunn trenger. Det er mer skadelig for et samfunn, enn spill. Så all reklame, lokking og unødvendig administrasjon rundt spill burde stoppes.
  Så kunne også de som ville spille få mere tilbake.

  Svar
  • Reidar Kaarbø
   21 mai 2020 15:36

   «Du kan vinne 250 millioner kroner» (en av mange annonser fra Norsk Tipping).
   Med liten skrift kan du finne ut at det er 98 millioner ganger større mulighet til IKKE å vinne. Realiteten er kanskjer at det er 50 lotto-ruinerte hver eneste uke bare blant dem som gambler på NT.
   Er det dobbeltmoral å kreve at slik villedende reklame blir forbudt? Er det skadelig for et samfunn? Eller kan vi kreve av NT at de skal slutte å lure folk?

   Svar
   • » Er det dobbeltmoral å kreve at slik villedende reklame blir forbudt? »

    Med dobbeltmoral mente jeg at politikere går ut og er «bekymret for folks spilling», samtidig som de kaster bort gode arbeidskrefter/resurser på å lokke folk til å spille.
    Vi kan gjerne ha et kontrollert spillsted, uten lureri og humbug, så automatisk som mulig, uten bruk av for mange arbeidskrefter/administrasjon.
    De fleste greier å passe på seg sjøl, hvis ikke staten lokker stadig nye med gull & grønne skoger, gjennom N.T.
    Men som samfunn har vi ikke råd til å kaste bort gode arbeidskrefter og bygge en industri rundt dette. Det bør gjøres så automatisk og lite arbeidskrevende som mulig.

   • Reidar Kaarbø
    21 mai 2020 19:17

    Da misforsto jeg. Det nytter dessverre ikke å høre på hva politikerne sier i nær sagt noen sak, vi må se på hva de faktisk gjør. Og da blir det ganske begredelig …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dimitry Orlov:

USA-imperiet kollapser fort.

Men det må skje forsiktig.

Forrige innlegg

Når folk får nok:

I Pennsylvania kaster de ansiktsmasker og trosser portforbud.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.