POSTED IN Krig-fred

Spartakus:

Skal vi rett og slett bare legge ned hele forsvaret?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Krigsbevegelsen styrker seg på alle fronter. Er det riktige mottrekket å kreve at Forsvaret rett og slett legges ned?Costa Rica viste vei og la ned sitt nasjonale forsvar i 1949. Dette ble nedfelt i landets grunnlov. I en region preget av mye vold, og med et militærvesen som jevnlig sto bak kupp mot demokratisk valgte regjeringer, gikk costarikanerne til roten av problemet og avskaffet hele militærvesenet. Siden har de levd i fred.

_________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Spartakus.no
_________________________________________________________

Cesar Gonzalez, en journalist fra Costa Rica, skrev i 2016:

«… vi trenger ingen hær. Costa Rica er ingen trussel mot noen. I årevis har vi investert alle de militære midlene i utdannelse og helse. Vi har et profesjonelt politi og vi stoler på folkeretten og internasjonale domstoler, og på diplomati og dialog.»

I Norge gjorde vi det motsatte av det Costa Rica gjorde i 1949. Istedenfor å legge ned Forsvaret gikk vi inn i NATO og rustet oss for krig. Og krig har vi fått. Siden 1999 har Norge vært en aktiv krigsdeltaker i Europa, i Asia og i Afrika.

Krigsbevegelsen dikterer virkeligheten

Krigsbevegelsen i Norge kontrollerer Stortinget og mediene. Derfor innprentes vi daglig i mytene som militarismen baserer seg på. Vi blir fortalt at landet er truet og at svaret er å ruste oss militært. Men sannheten er en annen. Det er vi som er den aggressive parten.  Nordmenn flest virker uvitende om at Norge er blant verdens mest krigerske nasjoner og har vært involvert i 8-9 kriger de siste 20 årene. Dette er kriger mot stater som ikke har angrepet oss!

Norge deltok i bombingen av Jugoslavia til tross for at landet ikke truet Norge. (Foto: Anti-imperialist Front)

 

Folk er tilsynelatende heller ikke klar over at Norge bruker nest mest penger pr. innbygger i NATO på det militære. I 2019 hadde Norge 1.384 dollar i forsvarsutgifter pr. innbygger. I dagens kronekurs tilsvarer det 12.940 kr. for hver eneste nordmann. Kun USA brukte mer.

Likevel vedtar Stortinget å øke forsvarsbudsjettet. Neste år skal vi bruke 3,5 milliarder mer på forsvar, totalsummen i 2021 er da oppe i 64,5 milliarder kroner. Det er en reell økning på 30 % siden 2013. Hvilke andre sektorer kan vise til tilsvarende? Samtidig er Stortinget et politisk bakvendtland der opposisjonen krever at forsvarsbudsjettet skal økes enda mer enn det regjeringen går inn for!

Antikrigs-bevegelsen er ikke representert på Stortinget.

Legge ned Forsvaret?

Spørsmålet krigsmotstandere bør stille seg er om vi rett og slett bare skal gå ut og kreve at Forsvaret legges ned. «Look to Costa Rica». Det norske Forsvaret er i dag en del av NATOs krigsmaskineri og har vært i kontinuerlig krig i tre verdensdeler de siste to tiårene.

Costa Rica er et land i Mellom-Amerika


Mens Costa Rica ikke er en trussel mot noen, er Norge en aggressiv krigsnasjon. Vi må kreve en radikalt ny kurs. Å være radikal betyr å gå til roten, og roten finnes i militarismen og det tankegodset den representerer. Det betyr selvsagt at vi må gå ut av NATO og det kan bety å legge ned hele Forsvaret.

Så gjør vi det samme som Costa Rica har gjort med suksess siden 1949: Vi stoler på folkeretten og internasjonale domstoler, og på diplomati og dialog.

Kilder:

Fredrik S. Heffermehl «Medaljens bakside», Svein Sandnes Bokforlag 2020, s. 246, «Defence Expenditure of NATO Countries (2013-2019)», nato.int 21.11.19, «Regjeringa fortsett styrkinga av Forsvaret», regjeringen.no 07.10.20

Forsidebilde: Brady Rogers

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Et forsvar som har en besatt og fanatisk feiloppfatning om hvem fienden er vil alltid være uforbredt. Forutsetningen for å vite hva fienden planlegger og gjør er at en vet hvem fienden er.

  Svar
 • « Det norske Forsvaret er i dag en del av NATOs krigsmaskineri og har vært i kontinuerlig krig i tre verdensdeler de siste to tiårene. «

  Og dette er selvfølgelig ikke nasjonalt forsvar, men det MOTSATTE. ( Å angripe/bombe andre land eller å støtte våre «allierte» med deres invasjoner. )

  Istedet for kostbare «forsvars»-fly, – som (nå kan ) brukes til angrep, burde vi bruke midlene til å bygge opp mange små stillinger rundt grensene våre. Med antiluft-skytt mot angripende fly og droner.
  Kun. Det er jo FORSVAR det dreier seg om. Og dette ville også vært rimeligere.
  Og selvfølgelig holde bevæpning for hele befolkningen, med våpen som lett kunne deles ut/spres ved et angrep. – Enten det kommer utenfra eller innenfra.
  Men det viktigste vil være å bygge et homogent samfunn, med langsiktige/forutsigbare planer for velferd; der nasjonens innbyggere naturlig vil stå sammen mot en angripende fiende. Enten vi er blitt okkupert eller er under angrep.

  Svar
 • Og det aller viktigste, er å samle alle våre «politikere» som har støttet angrep på andre land som ikke har angrepet Norge eller andre land. Og sette disse i internering/omskolerings-leire der de må brødfø seg sjøl. Gjerne både med spade og gevær, så de kan finne ut hva som gir mest velstand. For å lære de forskjell på forsvar og angrep. På politikk og forbrytelser. På nasjonalisme og imperialisme.
  Og for å gi signaler til resten av verden hva vi gjør med slikt (offentlig) angripende krapyl, i et Norge som våger å dele ut Nobels Fredspris.

  Svar
 • ­R­­­e­­­g­­i­s­­t­r­­­e­­­r d­­­e­­­g o­­g k­l­­­a­­s­­s­i­­­f­i­­s­­­e­­­r m­i­­­n u­­n­­g­e s­­­e­­­x­­y f­i­­t­t­­e ­-­­ http://photo0449528.e17.club

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forakten for Trump

Forrige innlegg

Når politikere ikke tåler kritiske spørsmål:

Da nærmer vi oss et politisk vendepunkt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.