POSTED IN Kina, USA

Sør-Kinahavet:

USA sender krigsskip inn i området.

0
Print Friendly, PDF & Email

Hvem som driver med bølleopptreden, slik USA hevder at Kina gjør, avhenger i en viss grad av øynene som ser. Men ikke helt. Når sterke tvinger svakere til underkastelse er det bølleopptreden. Det har vært USAs stil i over hundre år, først i sine nærområder, deretter over hele Latin-Amerika og til sist i dag over hele verden.

En kan derfor med en viss rett si at USAs ledelse vet hva bølleopptreden er, hva den går ut på og hvordan en skal møte den. Så langt har de greie på saken. På seg sjøl kjenner en andre.

Før grenselinjene er avklart er dette et konfliktfylt område. Det kan være store verdier som befinner seg på og under havbunnen.

Jeg vet ikke nok om konfliktene i Sør-Kinahavet til å vurdere presist i hvilke grad Kina tar seg til rette overfor de andre nasjonene som omkranser havområdet. Her er det store konflikter fra før hvor bl.a. Vietnam, Fillippinene og f.eks Malaysia er involvert.

Slike konflikter må løse gjennom forhandlinger, ikke med konfrontasjoner. Når USA sender krigsfartøy inn i et så betent område er det som å tenne sigaretten inne på et bensin-lager.

Men USAs hensikt er ikke å hjelpe allierte og ivareta rettssikkerheten og den fri bevegelse på havene. USAs hensikt er å demme opp for Kinas fremvoksende makt og å holde spenningen ved like. Slik at de allierte forblir allierte. De trenger spenningen i området for å få dette til.

Det er også grunnen til at det går tregt i forhandlingene mellom Nord- og Sør-Korea. Det er ikke i USAs interesse at det blir avspenning for da trengs ikke USAs tropper, baser og atomvåpen i Sør-Korea.

Når tyven skriker «tyv» er det på tide å se etter skjulte motiver. Hva er den egentlige hensikten? Det en kan være sikker på at det ikke er det som sies.

Knut Lindtner

USA-marinen sender skip for å konfrontere Kina. Advarer mot bølleopptreden.

En USA-kommandant sier at skipene forsvarer «bevegelsesfriheten på havet».

Jason Ditz 

USAs marine sender nok en gang skip inn i Sør-Kinahavet for helt bevist å konfrontere Kina. Sjefen, admiral John Aquilino, sier at USA insisterer på at «Kinas Kommunistiske Parti må forandre stilen sin med bølleopptreden.»

Admiral John Aquilino

Kina har fundamentale krav over Sør-Kinahavet og i den grad de er i konflikt med andre nasjoner har USA alltid støttet disse andre nasjonenes krav. USA sender hele tiden skip inn i Sør-Kinahavet nær de øyene Kina hever er deres for å vise at de kan gjøre dette.

Admiral Aquilino sier at skipene fra USA forsvarer «havfriheten og rettsprinsipper.» Dette er mindre skip og blir forhåpentligvis ikke oppfattet som en trussel overfor Kina. USA sender inn et littorialt krigsskip og et tomt lastefartøy.

Skipene holder seg i et område hvor et malayisk borefartøy opererer noe som fra offisielt hold blir betraktet som en utplassering fra USA til støtte for de malayiske kravene overfor Kina.

Oversatt av Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Regi Enerstvedt:

Språket under imperialismen.

Forrige innlegg

En ekte norsk heltehistorie:

Om de norske kommunistene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.