POSTED IN Helse, USA

Sør-Dakota: Ingen restriksjoner.

Covid-19 forsvinner.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Jeg har lenge forundret meg over at det er i de republikansk styrte statene i USA motstanden mot de inngripende tiltakene i USA har vært størst. Det har vært i store stater som Texas og Florida, men også i andre stater som i dette tilfellet i Sør-Dakota. De store statene styrt av det demokratiske partiet har til dels hatt massive nedstengninger, som f.eks New York. Men det ser ikke ut som om nedstengninger har hatt noe effekt på sykdom og dødelighet.

Jeg tror en av årsakene til denne ulike holdningen er at tilliten til de store mediene i USA, og særlig blant republikanere (bare 11% har tillit til dem ifølge meningsmålinger), er en viktig medvirkende årsak. De tror ikke lenger på det som serveres i mediene. Her i Norge er det fortsatt mange som tror på det mediene forteller og som er villig til å følge deres anbefalinger.

De sosiale læringen hos bar skjer når de er sammen, særlig når de leker. Lek er barnas hovedvirksomhet.

Hvis ikke nedstengningene har noe vesentlig effekt på sykdom og død virker de likevel på andre måter. De har hatt en dramatisk og ødeleggende effekt på det sosiale livet og viktige næringsvirksomheter og kulturlivet. Altså det vi lever av og for. Og for ungene våre som skal overta etter oss. De mister vesentlig og nødvendig læring i en kritisk oppvekst-fase.

Men nå kommer redningen: de hurtig-utviklete vaksinene som ingen aner langtidsvirkningen av. I Sør-Dakota trenger de ikke lenger vaksiner. Der er sykdommen over slik det er etter enhver influensasesong. Det samme ser også ut å være tilfelle i Florida ut fra de siste tallene for syke og døde der.

Knut Lindtner

Sør-Dakota – den minst restiktive staten i den vestlige verden. Allikevel registrerer de gjennomsnitt kun ett Covid-19-dødsfall om dagen.

Noem og Sør-Dakota holder hodet kaldt. Og sesong-viruset har trukket seg tilbake uten spesielle lockdown-ritualer.

Av Noah Carl.

Som jeg noterte meg i mars, så har Sør-Dakota vært staten som har vært minst restriktive overfor Covid-19 i den vestlige verden.

Statens konservative guvernør Kristi Noem har vært i fast opposisjon til lockdowns, selv da tallene rundt statens epidemi økte raskt i slutten av august. Men det fantes så å si ingen restriksjoner der.

Til tross for dette falt antallet tilfeller raskt etter at de nådde en topp midt i november. Og sent i februar hadde antallet sunket med en tredel.

Hvordan har det gått siden? Antallet tilfeller er fortsatt lave, i gjennomsnitt 170 om dagen.

Også dødstallene har fortsatt å falle. De siste syv dagene har det vært i gjennomsnitt ett dødsfall om dagen.

Selv om Sør-Dakota har den åttende høyeste dødsraten blant USAs stater, så har epidemien trukket seg tilbake uten noen slags innblanding fra statens regjering. (Og ingen nye restriksjoner har blitt påbudt i mars, og heller ikke de første ukene i april).

Videre så har Sør-Dakota gjort det bedre økonomisk enn de fleste andre statene og i den vestlige verden.

Ifølge Bureau of Economic Analysis, så har deres BNP kun falt med 1,7 prosent i 2020 – den syvende lavest blant USAs stater. (Storbritannias BNP stupte med neste 10 prosent i fjor). I tillegg har Sør-Dakota nå lavest arbeidsløshet av alle de 50 statene – kun 2,9 prosent.

Sør-Dakota er en delstat i Midtvesten i USA. Den grenser til Nord-Dakota i nord, Minnesota i øst, Iowa i sørøst, Nebraska i sør, Wyoming i vest og Montana i nordvest. Sør-Dakota er med cirka 200 000 km² den 17. største av USAs delstater etter areal, men blant de tynnest befolkede med sine 880 000 innbyggere. Wikipedia

Man kan godt si:»Du kan ikke sammenlikne BNP og arbeidsløshet med menneskelige liv», men det er faktisk ikke sant.

Pengene som betaler for National Health Service (og programmer som Medicare og Medicaid i USA) kommer fra skattepengene. Jo mindre økonomisk aktivitet, jo mindre penger er tilgjengelige.

Og det er til og med før du tar med i beregningen de sosiale utgiftene ved arbeidsløshet og konkurser.

Man bør være forsiktig med å trekke sammenlikninger mellom Sør-Dakota og land som Storbritannia når man ser på forskjell i den lavere folketetthet.

Men epidemiens veier kaster alvorlig tvil mot modellene som har ført oss inn i lockdowns.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Nathan Dumlao

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Det blir spennende å se hva resultatet blir når man nå benytter samme taktikk i Brasil som det man har gjort i Syd-Dakota og Texas.
  https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2021/04/08/195750993/ingen-nedstengning-i-brasil

  Svar
 • « Den siste fagfellevurderte artikkelen skrevet av en av verdens ledende epidemiologer hevder at dødeligheten globalt har vært på 0,14 prosent. Det er omtrent akkurat som i Norge, ifølge FHI (Aftenposten 1. desember 2020).
  Men selv om pandemien har utviklet seg svært annerledes enn hva WHO fryktet i 2020 og har oppført seg forskjellig i ulike områder, gjelder den samme strategien.
  https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/41wPPV/makt-og-frihet-i-smittejaktens-tid

  OG:
  «Vi kan ikke se at våre helsemyndigheter gir tilfredsstillende informasjon ved å unnlate å formidle vesentlig kunnskap. Vi kan kun se at de har et overordnet formål om at alle skal la seg vaksinere, hvor alle blir oppfordret til å la seg vaksinere uten at det taes forbehold om at unge og voksne personer har et immunforsvar som vil være i stand til å gi dem et forsvar mot Covid-19 med over 99% effektivitet. «
  https://olehartattordet.blogg.no/vaksinene-vil-ikke-kunne-bidra-til-at-vi-kan-apne-samfunnet.html

  Svar
 • Magnus Skrunes
  10 april 2021 18:24

  Sør-Dakota med en befolkning på noe over 800000 har 1940 døde av/med covid-19. Tilsvarende tall for Norge ville ha vært ca. 13000 døde av/med covid-19. Så det er den politikken vi skulle ha hatt?

  Svar
  • Åpne india har 16500 døde av en befolkning på 1, 3 milliader.
   Nedstengte Norge har 650 døde av en befolkning på 5 millioner.
   Tilsvarende for Norge, hvis vi hadde holdt åpent som India ville være 635 døde i Norge.
   «Så det er den politikken vi skulle ha hatt?»
   Spørsmålet/problemstillingen burde heller være :
   Hvor mange dør i Norge HVERT år av influensavirus? Jo, mellom 900 og 1500.
   Hvor mange har dødd i Norge av Korona? Jo, 650 personer. ( Hvorav halvparten er våre nye landsmenn, resten er over 80, på sykehjem. Med tilleggsykdommer.)
   ( Det dør 40 000 i Norge hvert år.)
   Tall av døde i hvert enkelt land kommer an på populasjonen; hvor mange er det som er på slutten av livet uansett? Hvor mange er det som har tilleggsykdommer? Hva slags medisiner ( kolesteroldempende, blodtrykksdempende, smertelindrende m.m. ) går disse på ?
   Ikke noe å opplyse om, – om det ikke da er for å få ned resultater av døde av vaksineringen. ( Da dør som kjent folk av alder og sykdom, vaksinen var en tilfeldighet.)
   Så kan man underslå og trikse med tall og få til det man (myndigheter) vil. Forskjellig fra land til land. Er det få døde i Norge skrikes det opp om smittede ( ikke syke), i Norge eller verden. Er det få smittede er det saktens noen løgner om massegraver man kan hause opp.
   Men hva er hele skuespillet for?
   For det er et skuespill. Fra våre politikere som er instruert av WHO. (?)
   – En tryllekunst, der den ene handa dekker til hva den andre gjør.
   Hva skjeraBagera?
   Er det en agenda, eller kun idioti?
   Like skummelt begge deler.

   Svar
  • Nord-Dakota gjennomførte full nedstengning, men resultatet var det samme som i Sør-Dakota. http://derimot.losi.no/covid-19-i-sor-og-nord-dakota-nord-stengte-ned-sor-holdt-apent-er-alle-dode-i-sor-dakota-na/

   Svar
 • Litt av en farlig sykdom. 😉

  ‘ Det er likevel grunn til å tro at antall smittede er høyere, delvis på grunn av underrapportering og testkapasitet. Mange kan ha hatt sykdommen uten at de er klar over det.’
  https://www.nrk.no/viten/fhi-fryktet-mye-skjult-koronasmitte-i-norge-_-ny-forskning-fra-tromso-viser-det-motsatte-1.15427803

  Svar
 • Leif Knivestøen
  11 april 2021 13:14

  Befolkningen i Nord- og
  Sør Dakota ga blaffen i regler. Like dårlige og ble like syke.
  Norddakota er på topp når det gjelder testing. Sørdakota på bunnen. Denne sammenligningen er spredt rundt i verden. Mange konspirasjonsteoretikere elsker den. Derfor er den publisert flere ganger her i Norge. Lenge siden jeg kommenterte den sist. Det var på facebook til Jan Einar Sandberg, som hadde lagt ut en link med samme tekst som her. Detaljer kan leses der.
  Her noe om folks adferd:
  https://www.washingtonpost.com/opinions/2020/11/06/north-dakota-covid-19-cases/

  Artikkelen rommer også faktafeil som kan leses der. Jeg kunne kopiert og lagt ut her, men jeg er blokkert. Han liker ikke at alternativer til hans faktaopplysninger på sin side.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norges tette militære forhold til USA.

Vil kunne trekke Norge direkte i krig med Russland.

Forrige innlegg

Arnljot Ask svarer Ebbing

Forskjellen på Rødt og SV om Libya-krigen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.