POSTED IN Diverse, Israel

Sør-Afrika har stevnet Israel for folkemord for FNs internasjonale domstol.

Hva dreier folkemordsaka mot Israel seg om?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Kva er det Sør-Afrika skuldar Israel for i folkemordsaka i ICJ?

Av Maxim Grishenkin, Sputnik News

Ei høyring starta på torsdag i Geneve, Sveits, i folkemordsaka som Pretoria førre månad la fram for FNs Internasjonale domstol (ICJ) som svar på Israels gjerningar i Gaza.

Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola, Sør-Afrikas ambassadør til Nederland Vusimuzi Madonsela og advokatane som representerer saka møtte i retten for å presentere Pretoria sitt standpunkt i folkemordsaka mot Israel.

Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola

Ambassadøren talte først, og hevda at Israel sine folkemordsgjerningar er ein del av eit breiarae mønster av illegale gjerningar mot det palestinske folket sidan 1948.

«Søknaden plasserer Israels folkemordshandlingar og forsøming innanfor ein breiare kontekst av Israels 75 år lange apartheid, 56 år lange okkupasjon og 16 år lange kringsetting av Gazastripa,» sa Vusimuzi Madonsela.

Han vart gjentatt av Sør-Afrikas justisminister, som sa at palestinarar «har erfart systematisk undertrykking og vald oppigjennom dei siste 76 åra, den 6. oktober 2023 og kvar dag sidan den 7. oktober 2023.»

«Valden og øydelegginga av Palestina byrja ikkje den 7. oktober, 2023,» sa Ronald Lamola. «På Gazastripa har Israel, minst sidan 2004, utøvd kontroll over luftrommet, territorialvatna, landegrenser, vatn, elektrisitet og sivil infrastruktur, så vel som viktige regjeringsfunksjonar.»

Deretter anklaga han Israel for brot på FNs folkemordskonvensjon, og la til at ikkje ein gong 7.-oktober-angrepet kunne rettferdiggjere slike handlingar.

«Ikkje noko væpna angrep på ein stats territorium, same kor alvorleg, sjølv ikkje eit angrep som involverer uhyrlege brotsverk, kan rettferdiggjere eller forsvare brot på konvensjonen, verken juridisk eller moralsk sett,» fortalde justisministeren til retten, og han la til at Israel sin respons «har kryssa denne linja.»

Adila Hassim SC er en sørafrikansk talsperson. Hun ble internasjonal fremtredende som medlem av det juridiske teamet i Sør-Afrika mot Israel-saken ved Den internasjonale domstolen i januar 2024. Wikipedia

Domstolen vendte seg deretter til Adila Hassim, ein advokat som representerer Sør-Afrika. Ho anklaga Tel Aviv for to folkemordshandlingar. Den første: «massedrap på palestinarar i Gaza.»

«Israel brukte 6000 bomber per veke. Minst 200 gongar har dei brukt 2,000-pund-bomber (907kg) i sør-Gaza, som dei erklærte som trygg sone,» sa ho. «Ingen slepp unna. Ikkje ein gong nyfødde. FN-sjefar har skildra det som ein kyrkjegard for barn.»

Den «andre folkemordshandlinga» var i følge advokaten Israels påføring av alvorleg skade på kropp og sinn på palestinarane i Gaza. 

I tillegg sa Hassim at Israel sin bombings-strategi går målretta ut på å «øydelegge det palestinske livet» og har bragt palestinarar «til randa av svolt.»

«Rekordhøge 93% av folket i Gaza står overfor svoltkrise. Av alle folk i verda som lir av katastrofal svolt, er meir enn 80% av dei i Gaza. […] Israel held fram med å hindre effektiv levering av humanitær stønad til palestinarar,» sa ho.

Ein annan advokat som representerer Sør-Afrika, Tembeka Ngcukaitobi, argumenterte med at «intensjonen om folkemord mot palestinarane i Gaza viser seg tydeleg i måten som Israels militære angrep blir gjort på.»

«Det er også eit tydeleg mønster i måten ein rettar angrepa mot familieheimar og sivil infrastruktur, og legg aude svære område av Gaza,» sa Ngcukaitobi.

Han la til at Sør-Afrika er «ikkje den einaste som gjer merksam på Israels folkemordsretorikk mot palestinarar i Gaza.»

Professor John Dugard

John Dugard, ein professor i internasjonal lov som addresserte retten etter Ngcukaitobi, sa at Sør-Afrika såg «med skrekk» på det israelske angrepet på Gaza. Landet

«såg med skrekk på korleis Israel svara på dei fæle overgrepa mot folket sitt den 7. oktober med eit angrep på Gaza som resulterte i vilkårlege drap på uskuldige, sivile palestinarar, dei fleste av dei kvinner og barn,» sa professoren.

Dugard la til at Sør-Afrika prøvde å kontakte den israelske regjeringa via ambassaden, før dei gjekk til søksmål, men responsen «unnlet å ta opp dei problemstillingane som Sør-Afrika reiste, og verken bekrefta eller avkrefta eksistensen av ein disputt.»

Sør-Afrika har bede Den internasjonale domstolen om å pålegge Israel å umiddelbart stanse sin militære operasjon på Gazastripa, sa ein representant for den sør-afrikanske delegasjonen, advokat Vaughan Lowe.

Sør-Afrika har bede retten om å gi Israel ordre om å straks stanse militæroperasjonen sin i og mot Gaza, då dette er den einaste måten å sikre at leveransar av humanitær hjelp kan kome fram til området, og unngå svære, unødvendige tap av menneskeliv og øydeleggingar, sa representanten under offentlege høyringar.

Sør-Afrika leverte anklagen om Israels folkemordhensikt i Gaza til ICJ den 29. desember som respons på dei stigande sivile dødstala i den kringsette palestinske enklaven.

Fleire land, mellom andre Tyrkia,Malaysia, Venezuela, Brasil og Iran, støttar Sør-Afrika si sak mot Israel. USAs utanriksdepartement sa om søksmålet at dei ikkje såg noko bevis for folkemord på Gazastripa.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Lexica

https://en.sputniknews.africa/20240111/what-is-south-africa-accusing-israel-of-in-genocide-case-heard-in-icj-1064567188.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Northern Light.
  17 januar 2024 17:19

  CNN innrømmer at deres dekning av Gaza-krigen er forhåndsgodkjent av israelsk militærsensur.

  Av Tyler Durden.
  CNN har lenge blitt kritisert av medieanalytikere for å underkaste seg den israelske regjeringen og Israel Defense Forces (IDF), i deres nyhetsdekning av de okkuperte palestinske områdene, og innrømmet at de følger en protokoll som gir Israel adgang til å sensurere artiklene deres.

  En talsperson for CNN bekreftet overfor The Intercept at nyhetsdekningen om Israel og Palestina blir godkjent av CNNs Jerusalem-kontor – som er underlagt IDFs sensur. Sensuren begrenser utenlandske nyhetskanaler fra å rapportere om visse emner de har valgt, og sensurerer artikler eller deler av nyheter hvis de ikke oppfyller retningslinjene. Andre nyhetsorganisasjoner unngår ofte sensuren ved å rapportere om regionen gjennom sine nyhetsdesk utenfor Israel, skrev The Intercept.

  En CNN-ansatt som snakket med The Intercept på betingelse av anonymitet, bekreftet at deres mangeårige forhold til sensuren har sikret at CNNs dekning av Israels bombardement av Gaza og angrep på Vestbredden siden 7 oktober favoriserer Israels fortellinger. «Alle Israel-Palestina-relaterte nyhetsrapporter må ha godkjenning fra kontoret i Jerusalem– eller når byrået ikke er bemannet, fra noen få utvalgte av kontoret og toppledelsen – som ofte redigerer artiklene», sa medarbeideren.

  Sjefen for CNNs kontor i Jerusalem, Richard Greene, kunngjorde at de hadde utvidet sensurteamet til å inkludere redaktører utenfor Israel, og kalte den nye politikken «Jerusalem SecondEyes». Dette for å bringe «flere ekspertøyne» til CNNs rapportering, spesielt når nyhetsdesken i Jerusalem ikke er bemannet.

  Den CNN ansatte sa til The Intercept, at «»krigsforbrytelse» og «folkemord» er tabuord. Israelske bombeangrep i Gaza blir rapportert som «eksplosjoner» som ikke tilskrives noen, inntil det israelske militæret enten bekrefter eller avkrefter det. Sitater og informasjon gitt av den israelske hæren og myndighetene godkjennes raskt, mens det som gis dem fra palestinerne har en tendens til å bli grundig gransket, og de bruker lang tid på å behandle dem».

  I mellomtiden er journalister under økende press til å være tvilende til alt de mottar fra palestinske kilder, inkludert statistikk fra det palestinske helsedepartementet. FNs byrå for palestinske flyktninger sa i oktober, at USAs president Joe Biden offentlig stilte spørsmål ved nøyaktigheten av departementets rapportering om dødsfall og skader, men deres statistikker har «konsekvent vist seg å være troverdig tidligere».

  Til tross for dette sa David Lindsey, CNNs seniordirektør for nyhetsstandarder, til sine journalister i et notat 2 november, at «representanter for Hamas driver med provoserende retorikk og propaganda, så vi bør være forsiktige med å gi dem en plattform».

  En annen e-post sendt i oktober sa at CNN hadde som mål å presentere Gazas helsedepartements statistikk over antall døde som tvilsomme, med News Standards and Practices-avdelingen sa til ansatte: «Hamas kontrollerer regjeringen i Gaza, og vi bør beskrive helsedepartementet som «Hamas- kontrollert’, når vi refererer til statistikk over døde eller andre påstander relatert til konflikten». Ansatte i nyhetsdesk og studio ble bedt om å «minne våre seere om årsaken til konflikten, nemlig Hamas-angrepet og massemord og kidnapping av israelske sivile 7 oktober».

  Minst 22 600 mennesker er bekreftet drept i Gaza og 57 910 er såret i israelske angrep på Gaza siden 7 oktober. Mange tusen flere er fryktet omkommet under ruinene etter luftangrep. I Israel er dødstallet fra Hamas’ angrep på 1.139.

  Jim Naureckas, redaktør for Fairness and Accuracy In Reporting, bemerket at den israelske regjeringen kontrollerer journalisters rapportering om Gaza ettersom den har «med rette blitt anklaget for å peke ut journalister for å utsette dem for voldelige angrep. «Å gi israels regjering en økt rolle i å bestemme hva som er nyheter, og hva som ikke er nyheter er virkelig urovekkende», sa han til The Intercept.

  I mellomtiden, påpekte forfatteren og akademikeren Sunny Singh, «hver eneste side av rapporteringen om Gaza i vestlige medier, har blitt tillagt ufortjent troverdighet som ikke er gitt palestinske reportere». «Vestlige medier – ikke bare CNN – har formidlet israelsk propaganda under Israels krigføring», sa Singh.

  Fra ZeroHedge, publisert 14 januar 2024.
  Oversatt fra engelsk og noe forkortet. Linker og x-meldinger i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: CNN Admits All Gaza Coverage Is Run Past Team Under Israeli Military Censor.

  Svar
 • «Ambassadøren talte først, og hevda at Israel sine folkemordsgjerningar er ein del av eit breiarae mønster av illegale gjerningar mot det palestinske folket sidan 1948.»

  Så burde ambassadøren gå enda noen år tilbake. Og ta med brannbombingen av Berlin og Dresden. Og atom/brannbombingen av Hiroshima og Nagasaki. Komplett galskap uten noen form for menneskelighet.
  Ikke ‘Israel’ , men samme familie.

  At det er noen som frivillig vil tilhøre den jødiske familien/’rasen’ kan jeg ikke fatte.
  Og hvorfor?
  Tro på hva du vil av galskap. Enten innenfor jødedom, muslimtro eller kristendom. – Innenfor husets fire vegger , eller i en mørk kjeller.
  En religion der de eldste lager en regel at du må gå med kalott for å skjule begynnende måne.
  Og de små barna må få skjært bort deler av tissen for å være med.
  I en rassistisk religion;- der du må være rase-ren !
  Som lager en zionistisk politisk bevegelse som er basert på terror.

  Det burde være et rush ut av jødedommen for alle som er lurt til å tro at de er de utvalgte.
  Og de burde få et kurs i å oppføre seg som mennesker.

  I mellomtiden bør vi behandle de som det de er.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Journalisten Gonzalo Lira ble drept i ukrainsk fengsel for sine meninger.

Våre medier og myndigheter er helt stille.

Forrige innlegg

En fryktelig video fra et russisk minefelt.

Ukrainske soldater sloss for livet. Ikke mer penger til krig og våpen!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.