POSTED IN Virkelighetsforståelse

Som fra et redselskabinett:

Julian Assange i en tom rettssal uten presse eller innsyn i nye anklager.

0
Print Friendly, PDF & Email

Julian Assange rettssak forsinket igjen i bisarre omstendigheter

Av Alan MacLeod

«Jeg har aldri i karrieren min hatt så store problemer med å overvåke en høring, som i Julian Assanges tilfelle.» – Rebecca Vincent, direktør for internasjonale kampanjer for journalister uten grenser.

Det var bisarre scener ved Westminster Magistrates ‘Court i London i dag, da utleveringsprosessen til Wikileaks-medstifter Julian Assange (til stede via videofon fra Belmarsh fengsel) igjen ble forsinket.

Forhandlingene ble forsinket i morges, og Assange kunne for første gang på fem måneder snakke med sitt juridiske team. Påtalemyndighetsteamet møtte ikke opp til høringen fordi de ble fortalt at begivenhetene startet klokka 15:30. Bare fem pressemedlemmer fikk komme inn i rettssalen for å overvåke saksgangen. Andre journalister, observatører og frivillige organisasjoner som forsøkte å lytte via telefon kunne ikke, ettersom de ble gitt et telefon nummer til en annen rettssal. En journalist som lykkes med å komme seg inn, hevdet at dommeren, Vanessa Baraitser, «tydelig leste fra en forhåndsskrevet kjennelse.»

_____________________________________________________________
Til stede under høringen advarte Assanges mor, Christine, om at han ikke ville overleve utlevering til USA.
_____________________________________________________________

Assange satt i et konferanserom som ble brukt av hele fengselet, uten maske, og ble sett hoste flere ganger. På et tidspunkt ble saksbehandlingen i rettssalen avbrutt av skrik fra en annen bås i Belmarsh fengsel, høyt nok til å forårsake en forsinkelse. Til stede under høringen advarte Assanges mor, Christine, om at han ikke ville overleve utlevering til USA.

Assanges forbrytelse er at han har brukt pressefriheten.

Det kanskje mest bisarre er imidlertid at USAs justisdepartement trakk tilbake sin opprinnelige tiltale i juni, bare to dager etter at Assanges forsvarsteam leverte sitt fulle og endelige bevis for utleveringshøringen. I dag var første gang Assange så anklagene mot ham. Likevel er de nesten identiske med de tidligere utstedte, bortsett fra et utvidet omfang av interaksjoner med hackinggrupper i 2011.  U.S. D.O.J. (Justisdept. red.) selv innrømmet at deres nye tiltale “ikke legger til flere punkter til den forutgående 18-punkts foregående tiltalen som ble trukket tilbake i mai 2019,” som ledet Wikileaks til å påstå at USA forsøker å forsinke prosessen til etter valget i november, for for å unngå negative konsekvenser for Trump-administrasjonen.

«Dette var den verste høringen så langt,» sa Kristinn Hrafnsson, WikiLeaks nåværende sjefredaktør. «Den amerikanske regjeringen ser ut til å ville endre tiltalen hver gang retten møter, men uten at forsvaret eller Julian selv ser de relevante dokumentene.»

Han risikerer 175 års fengsel for å avsløre krigsforbrytelser

Hvis Assange blir funnet skyldig, får han opp til 175 års i fengsel.

Forsvarsteamet, ledet av Edward Fitzgerald QC, fikk en uke til å avgjøre om de skulle be om å få utsatt en høring som var planlagt 7. september. Imidlertid må de gjøre det uten innspill fra klienten, da Belmarsh fengsel nektet dem en videokonferanse etter høringen.

Assanges kenguru domstol

En konsekvens av erstatnings-tiltalen er lovligheten av å fortsette å holde hacktivisten fengslet. Baraitser uttalte at Assange ikke en gang er blitt arrestert under den nye tiltalen og fremdeles blir holdt under den gamle som nå er ugyldig. 

For å sammenfatte: tiltalte (som ikke en gang er lovlig arrestert) hadde ikke en gang sett de «nye» anklagene (som var de samme som de gamle) eller møtt forsvarsgruppen på fem måneder, dommeren leste angivelig fra et forhåndsskrevet manus, påtalemyndigheten møtte ikke opp, journalister kunne ikke se eller høre på saksgangen, som ble avbrutt av skrik fra fengselet der Assange blir holdt.

De farselignende hendelsene ble umiddelbart fordømt av tilskuere.

”Jeg har aldri i karrieren min hatt så store problemer med å overvåke en høring som i Julian Assanges tilfelle. Enten ved personlig fremmøte, eller gjennom per telefon-vido, er det alltid  hindringer for tilgang. Helt uakseptabelt”, sier Rebecca Vincent, direktør for internasjonale kampanjer for journalister uten grenser.

Kevin Gosztola

Journalisten Kevin Gosztola var enig:

«Etter å ha dekket Chelsea Mansings domstolskamp i en amerikansk militær domstol, la meg si dette tydelig: Julian Assange får ikke engang de samme minimale rettighetene og de samme standardene for pressetilgang som Chelsea hadde. Det er mye, mye verre, ”skrev han på Twitter.

I 1925 ble den bohemske forfatteren Frantz Kafka sin postume bok, «The Trial», utgitt, hvor vi henter uttrykket «Kafkaesque.» «Rettsaken» forteller historien om Josef K., en mann som ble arrestert og tiltalt i en mareritt kenguru-domstol mens han ikke var i stand til å forsvare seg på riktig måte. Nesten 100 år senere blir den australske forleggeren prøvd i sin egen kenguru-domstol, og Kafkas dystopiske fantasier virker relaterbar.

Oversatt av Gunda Dronar

Forsidebilde: Michael D Beckwith

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRKs rasistiske journalistikk:

Hudfargen er viktigst ved Kamela Harris.

Forrige innlegg

Fra en kineser til Donad Trump:

Hva ønsker dere av oss egentlig? Alt vi gjør er galt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.