POSTED IN Norsk politikk

Solbrillene er en bagatell.

Det store sviket er U-svingen til Rødt til et pro-Nato-parti.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Politikken er det store sviket

Av Jan Herdal

Til tross for at jeg har fulgt norsk politikk med synkende entusiasme i 50 år, må jeg innrømme at jeg først var naiv nok til å gi Bjørnar Moxnes en sjanse. En fillesak. Han tilhører da en samfunnsklasse der enkeltpersoner kan tenkes å spasere ut av en butikk med et par ubetalte merkesolbriller til 1000 kroner+ på nesen. I ren distraksjon.

Så viste det seg at fyren hadde tatt av prislappen og stukket brillene i bagasjen. Hevdet av politiet, nådeløst avslørt av et overvåkingskamera og innrømmet av tyven sjøl. Nå heter det at han fikk panikk.

Siden har saken fulgt de vanlige, kjente spor. I mafiapolitikkens verden støtter vi instinktivt våre egne små kjeltringer, mens vi angriper de andre. Ellers kan vi sjøl risikere å miste den velbetalte jobben og det privilegerte livet vårt. Rødts stortingsrepresentanter Sofie Marhaug og Mímir Kristjánsson bruker ifølge NRK ord som utrolig pinlig og dumt, men glemmer visst at det også er kriminelt. 

De har fortsatt full tillit til lederen, kanskje fordi de på dette tidspunktet bare kjente første versjonen. Kanskje må de «justere» under sakens gang. Moxnes kan bli tvunget til å avgå.

Anette Trettebergsturen. Tonje Brenna. To av Aps nye håp som begge nylig har vist at de blåser i alle habilitetsregler, for å favorisere sin egen lille del av den store mafiaklanen. Hadia Tajik måtte trekke seg som minister da hun, i likhet med en rekke andre toppolitikere, på ynkeligste vis hadde svindlet til seg boliggodtgjørelse. 

Rettferdighet er et tøyelig begrep.

Trettebergstuen og Tajik har fortsatt «integritet» god nok til å sitte i stortinget for sin mafiaklan. Tajik har full støtte fra den lokale «partiorganisasjonen», som ville ha henne som ny kulturminister etter Trettebergstuen.

Disse få, tilfeldige, ferske eksemplene er ikke unntak fra reglen. Tvert om. De er regelen. De er uttrykk for en (u)kultur, Og den henger igjen sammen med politikken. På topplan gir politikken i dag best rom for totalt prinsipp-, holdnings- og ideologiløse narsissister, strebere og medløpere. 

De trives godt med å bli styrt utenfra, fra de imperialistiske sentrene i Brussel og Washington. De kan ikke tenke seg noen annet. Det gir slik en herlig ansvarsfrihet. Storting, regjering, medier og de øvre sirkler i offentlig forvaltning er i dag som skreddersydd for alle de små solbrillekjeltringene.

En av de sentrale portvokterne for de riktige meninger i norsk offentlighet, NRKs kommentator Nehru Sand er forutsigbart nok over seg av begeistring for den politiske utviklingen i Rødt under Bjørnar Moxnes sin ledelse. Han har bygget «det moderne Rødt». 

Om utenrikspolitikken skriver Sand: «Rødt snakker om utenrikspolitisk opposisjon etter at mange andre har tonet det ned.»

Det var en litt merkelig, vag formulering, for i virkeligheten har Moxnes gjort full kuvending i utenrikspolitikken. Han har gjort det samme med Rødts utenrikspolitikk som parhestene Erik Solheim og Kristin Halvorsen gjorde med SVs allerede for en generasjon siden.

Moxnes har fortett en politisk U-sving med Rødt. Det er det viktigste.

Moxnes har ledet «Rødt» til en reell aksept av NATO, og støtter nå våpenhjelp til USAs nazifiserte marionettregime i Kiev. Det er omtrent som at SF og NKP skulle ha støttet våpenhjelp til USAs assorterte marionettregimer i det såkalte Sør-Vietnam under Vietnamkrigen.

Dit er vi kommet. Noen utenrikspolitisk opposisjon fins ikke på stortinget. Alt er ensrettet og strømlinjeformet i USAs bilde. Det er for så vidt riktig at all den ynkelige korrupsjonen, tanketomheten og medløperiet bare er en bisak. Politikken former politikeren. 

Det er politikken som er det virkelige, store sviket. De kan skrike seg hese om sitt såkalte sosiale ansvar. Bjørnar Moxnes og dagens Rødt hører naturlig hjemme i solbrillemafiaen.

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • De blir så LEI SEG, den ene etter den andre, når de blir tatt, mox er INNMARI lei seg, legger trynet i angerfulle folder, sikkert øvd seg foran speilet. Trøttebergstuerein gjorde en flott performance, Oscar til henne for krokodilletårene.

  Svar
 • Moxnes som ny Natosjef? Hugs viktigaste kvalifikasjon er å vere dum.

  Svar
 • Jeg syns denne saken er blåst helt ut av proposjoner. Har Moxnes gjort noe galt? Ja. Men det er som kjent menneskelig å feile og det er menneskelig å få panikk. Og når man får panikk kan man gjøre irrasjonelle handlinger; som å rive av prislappen på et par ubetalte solbriller, legge dem i bagasjen og håpe på at alt ordner seg. Dette gjør ham ikke til verdens verste kriminelle – selv om man etter mediedekningen å dømme, nesten skulle tro han var nettopp det. Det er mange andre politikere som har gjort verre ting enn dette- MYE VERRE- uten at det (foreløpig) har fått noen konsekvenser. Kan for eksempel nevne Solberg og Kjerkhol som har pushet dødelige «vaksiner» på befolkningen.

  Svar
 • Dette er det viktigste.

  «Dit er vi kommet. Noen utenrikspolitisk opposisjon fins ikke på stortinget. Alt er ensrettet og strømlinjeformet i USAs bilde. Det er for så vidt riktig at all den ynkelige korrupsjonen, tanketomheten og medløperiet bare er en bisak. Politikken former politikeren.»

  Det kan virke som om politikere skal være revy-stjerner å finne seg en posisjon, en plass i solen, mer enn å legge til rette for befolkningens velferdsbygging. – Og for at befolkningen skal greie seg med minst mulig med administrasjon .
  Nå er alle partier unisone om inndragelse, – og så ‘støtte’. Så innbyggerne tror at de blir forsørget av politikerne. Det er selvfølgelig omvendt.

  Befolkningen skal styres og helst være sauer og revy-publikum. Om det gjøres fra Løvebakken eller fra/av overnasjonale krefter ser ut til å være ett fett.

  Svar
 • Mox har en solbrillefetish-det må han respekteres for. Han må ha nye solbriller ofte. Det oppleves krenkende for Mox at dette blir påtalt. Husk at stortinget har bestemt at de vil slå hardt ned på diskriminering av folk som identifiserer seg som …..ja, det de måtte ønske seg. F.eks. Så sa reven da han sto utenfor hønsehuset og ble nektet å komme inn: «Jeg er født som rev, men jeg føler meg som en høne! Dette er min identitet! Slipp meg inn i hønsehuset idioter! Husk jeg har regjeringen i ryggen!»

  Svar
 • ;-)

  ‘– Det var vel å forventa, men dumt at det forsvant så fort, uttalar Töddel i e-post til NRK.
  Verket portretterte ein avkledd Bjørnar Moxnes med englevinger og solbriller, på Stalin si grav, og er signert gatekunstnaren Töddel.’
  https://www.nrk.no/vestland/moxnes-biletet-er-forsvunne_-_-forventa_-men-dumt-1.16481395

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Var det et vestlig kuppforsøk?

Men så sporet det helt av fordi støtten til Putin er stor.

Forrige innlegg

Rødt og Moxnes befinner seg i solens skarpe lys

Politikk er forretninger. Ikke rom for idealisme og tanker om hva som er rett

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.