POSTED IN Norsk politikk

Snur stemningen nå?

1. mai Bergen krever solidaritet med Gaza og kraftfulle tiltak mot Israel.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi publiserer denne talen ved Nordahl Grieg-statuen i Bergen 1. mai av redaktøren av nettstedet Spartakus. Det er NKP i Bergen (Bergens Arbeiderparti av NKP) som avholder møtet som dere kan se av bildet under. Det er det eneste partiet jeg vet om i dag som tør å bruke ord som fred, nedrustning og avspenning. Det er, slik jeg ser det, det eneste partiet i Norge som ønsker å finne en fredelig løsning på Ukraina-krigen og som vil slutte overføringer av penger til våpen for å forlenge krigen.

Som i fjor valgte jeg å gå sammen med NKP i 1. mai-toget av den grunn. Jeg kunne ikke annet enn å sammenligne togene og ikke minst NKPs lille seksjon fra toget i fjor. Det har skjedd noe med dette partiet på ett år. Det er ikke stort, men interessant. Gjennomsnittsalderen på deltagerne var halvert og det gikk litt flere i år enn i fjor. Kanskje det fortsatt er liv etter den politiske fimbulvinteren partiet har vært gjennom.

Derimots redaktør med to yngre 1. mai-deltagere

En annen interessant observasjon fra 1. mai feiringen var den store oppslutningen i toget for kraftfulle tiltak mot Israel og landets folkemordspregete krigføring i Gaza. Ukraina var ikke nevnt under demonstrasjonen. Alt dreide seg om støtte til Gazas befolkning. Dette setter naturligvis regjeringen under politisk press for alle ser det som skjer:

Regjeringen gjennomfører totale økonomiske og politiske sanksjoner mot Russland, men det er fortsatt bare snakk om dialog med Israel etter snart 90 år med okkupasjon av palestinsk land og en forferdelig krigføring nå. Stadig flere ser den doble standarden som utvises.

Under følger talen.

Knut Lindtner
Redaktør

Kamerater,

Her ved foten av statuen til Nordahl Grieg er det igjen tid for å sitere en av dikterens mest kjente vers: «Krig er forakt for liv, fred er å skape. Kast dine krefter inn: døden skal tape!»

Innlegget er hentet fra Spartakus og holdt av Terje Alnes

Jeg sto her i fjor og brukte min appell til å tale krigen i Ukraina midt imot, og til å ta avstand fra NATO-løgnen om at «våpen er veien til fred». Det siste året har ikke gjort annet enn å bekrefte at dette er en løgn, likevel stiller hele Stortinget seg bak denne dødelige politikken.

Det såkalte «Nansen-programmet» er på 75 milliarder kroner, og støttes av alle partiene på Stortinget. Det meste av disse pengene går til våpenindustrien, slik at de kan produsere mer våpen og ammunisjon. Nå skal bevilgningene økes ytterligere, de må åpenbart tro at «enda mer våpen er veien til fred». Vi må bare ta kraftig avstand fra både denne krigspolitikken, og dette misbruket av Fridtjof Nansen navn.

For å kalle dagens våpenpakker til Ukraina for «Nansen-programmet» er å øve vold mot både Fridtjof Nansen og historien. Fridtjof Nansen fikk Nobels fredspris i 1922. Det opprinnelige Nansen-programmet ble gjennomført under vestmaktenes blokade av det nye, revolusjonære styret i Russland. Her arbeidet Fridtjof Nansen for repatriering av krigsfanger og for hjelp til flyktninger. Han forsøkte å få igjennom nødhjelp til Russlands befolkning, som var rammet av hungersnød som følge av blokade og borgerkrig.

Fritjof Nansen hadde ikke med seg verken våpen eller ammunisjon til den nye russiske regjeringen, slik at de kunne slå tilbake de anti-kommunistiske styrkene, som var tungt støttet av fremmede makter. Det er et historisk paradoks at mange av de samme vestlige imperialistmaktene i dag bidrar tungt til våpenforsendelsene inn til krigssonen i Ukraina.

Milliardene sitter løst når det gjelder å finansiere denne krigen. Hvor tas pengene fra? Eirik Mofoss, som var fagdirektør i Norad, sa opp stillingen i frustrasjon. Han har vist at deler av pengene til Ukraina tas fra bistandsbudsjettet, penger som ellers ville gått til utviklingsland. De aller verst stilte av verdens fattige fratas milliarder, som Støre & co nå bruker på våpen og ammunisjon!

En av hovedparolene i dagens 1. mai tog i regi av LO i Bergen og omland er «Stopp krigen – solidaritet med Ukraina». Det høres ut som en svært god parole. Men, det er bare hvis vi ikke forstår hva som egentlig menes med parolen i dette toget. «Stopp krigen» er rettet til Russland, ikke mot NATO, USA eller Norge som er dypt involvert i krigen, og «solidaritet med Ukraina» betyr å sende enda mer våpen for å opprettholde krigen.

Den norske arbeiderklassen må vise solidaritet med arbeiderklassen i Ukraina, og i Russland, ved å gjøre det vi kan for å stoppe krigen, ikke opprettholde og forlenge den. Vi skal være stolte av å tilhøre et parti som har gjennomskuet løgnene. Norges Kommunistiske Parti har hele tiden sagt: Stopp krigen! Forhandlinger nå!

I snart 7 måneder har verden vært vitne til et folkemord i Gaza. Her er det ingen som tar til orde for å sende våpen til palestinerne, eller å sende luftvern slik at sivilbefolkningen kan beskyttes mot bombingen. Det til tross for at de sivile tapstallene i Gaza langt overgår antall sivile drepte i Ukraina.

Utsnitt fra toget i år.

På tross av oppfordringen til Den internasjonale domstolen ICJ i Haag, og den bindende resolusjonen fra FNs Sikkerhetsråd om umiddelbar våpenhvile, fortsetter Israel sin hensynsløse krigføring. Israel har i alle år fullstendig ignorert internasjonalt lov, menneskerettigheter og FN-resolusjoner, uten noen som helst konsekvenser. Dette må ta slutt!

Vi i NKP Vestland retter også vårt sinne mot den norske regjeringen, som ikke handler i pakt med FNs folkemordkonvensjon, som krever at medlemsstatene iverksetter tiltak for å forhindre folkemord, i tillegg til å straffeforfølge dem som begår forbrytelsen.

Regjeringen lar tvert imot våre egne våpenfabrikker bidra til folkemordet, ved at de via omveier leverer våpen og ammunisjon som havner i hendene på massemorderne. Det er skandaløst og skammelig!

Israel er ikke noe demokrati som deler «våre verdier», og som dermed fortjener vår støtte, slik vi stadig blir fortalt. Nasjonalstatsloven fra 2018 gjør Israel til en spesifikt jødisk stat, der «retten til å utøve nasjonal selvbestemmelse i staten Israel er unik for det jødiske folk». Israel er en apartheidstat, som systematisk favoriserer en religiøs gruppe på bekostning av alle andre.

Dagens israelske regjering er dominert av sionistiske ekstremister, fascister og rasister. Hamas er bare en beleilig unnskyldning. Israel gjennomfører et folkemord der etnisk rensing av både Gazastripen og Vestbredden er målet, og Vesten lar det skje.

Likevel er det noe positivt i dette nattsvarte mørket: Over hele verden øker støtten til palestinerne, og det er ungdom som melder seg på i kampen. Ekstra gledelig er det å se at amerikansk ungdom markerer seg så kraftig og utfordrer sin egen regjering. Det er jo USA som har makten til å avslutte folkemordet.

Norges Kommunistiske Parti krever full boikott av Israel. Israel må behandles som en pariastat, som apartheidregimet i Sør-Afrika i sin tid ble.

Kamerater: Ekte solidaritet på 1. mai betyr å kreve slutt på krigene, både i Palestina og i Ukraina!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  2 mai 2024 15:34

  Generelle anti-krigsparolar fremja av stortingsparti-folk er direkte tullete, slik Alnes peikar på.

  Du er ikkje mot krig når du samstundes gjer alt for å forlengja og trapp opp krigen. Det minner om uttrykket til Vassendgutane i Åmdalen: Gi clutch.

  Bra gjort av NKP i Bergen!

  Svar
 • Johannes E. Åtta Førtifira
  2 mai 2024 23:29

  «hadde ikke med seg verken våpen eller ammunisjon til den nye russiske regjeringen, slik at de kunne slå tilbake de anti-kommunistiske styrkene, som var tungt støttet av fremmede makter.»

  Dette er ikke sant, og du må vite at det ikke er sant, Terje Alnes! Dvs. så lyver du. Hvorfor?!

  For det første: «»den nye russiske regjeringen» var IKKE russisk, men besto av khazar-jødiske bolsjeviker, der særlig topp ledelsen internt snakket jiddish seg mellom.

  For det andre: Det var denne morderiske bolsjevik-regjeringen som fikk allverdens støtte fra khazar-jødiske kapitalister i USA og England, og også fra Tyskland og andre europeiske land. Mens de «anti-kommunistiske styrkene» – «de hvite» som de ble kalt, i motsetning til «de røde» – fikk en kald skulder fra de vestlige regjeringer, og måtte greie seg selv. Derfor tapte de. Motstanden fra de vestlig støttede røde ble for stor for dem.

  «Det er et historisk paradoks at mange av de samme vestlige imperialistmaktene i dag bidrar tungt til våpenforsendelsene inn til krigssonen i Ukraina.»
  Tja. Det er i alle fall helt logisk. «de samme vestlige imperialistmaktene» (styrt av khazar-jøder) støtter nøyaktig de samme kreftene (khazar-jøder) som da, og har de samme målene som da (drepe flest mulig ikke-khazarer – dvs. russere og ikke khazarske ukrainere).

  Dersom du ikke vet dette, Terje Alnes, er du sjokkerende hjernevasket og vranglært.

  Svar
 • wasan Totland
  3 mai 2024 7:54

  Åpen støtte til hodekapperne. Jeg bøyer meg i støvet med avmakt.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Faktasjekkere kontrollerer bare politiske meninger.

Det er i praksis en sensurinstans.

Forrige innlegg

Jan Hårstad

De som har vettet i behold må nå samle seg.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.